Vecāki ar šausmām gaida valdības lēmumu par bērnudārziem

Otrdien valdība konceptuāli vienojās, ka turpmāk valsts pārvaldē un privātajā sektorā strādājošajiem pēc iespējas būs jāstrādā attālināti un bērnudārzi būs pieejami tikai to bērnu vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti. Savukārt daļa vecāku šo ieceri vērtē ļoti negatīvi un uzsver, ka dažkārt attālināti strādāt ir daudz grūtāk, īpaši, ja mājās ir vairāki mazi bērni.
 Attālināts darbs ar maziem bērniem apkārt var arī palielināt psiholoģisko spriedzi ģimenēs un veicināt dažādas problēmas.

FOTO: Pexels.com

 Attālināts darbs ar maziem bērniem apkārt var arī palielināt psiholoģisko spriedzi ģimenēs un veicināt dažādas problēmas.

Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības vadītājs Leonīds Mucenieks sarunā ar portālu Jauns.lv uzsvēra, ka vairums vecāku bija apmierināti, ka līdz šim bērnudārzi bija pieejami un uz tiem varēja vest visus bērnus neatkarīgi no vecāku darba vietas un veida.

Viņš norādīja: ja vecāki strādā attālināt no mājām, tad mazie bērni var traucēt darbu veikt kvalitatīvi un laicīgi. Ir situācijas, kad attālināts darbs ar mazuļiem apkārt ir teju neiespējams.
 

Attālināts darbs ar mazu bērnu klēpī ir ļoti smags

Dažreiz attālinātais darbs no mājām var būt daudz grūtāks nekā klātienes darbs birojā, kur neviens netraucē strādāšanā. Bet, ja mājās ir vairāki mazi bērni, viņi prasa daudz uzmanības un rūpju, piemēram, ik pa laikam jāpabaro, jānomaina apģērbs, jāpalīdz nokārtoties utt.

Tas viss vecākus atrauj no viņu darba pienākumiem un samazina koncentrēšanās un darba spējas. Attālināts darbs ar maziem bērniem apkārt var arī palielināt psiholoģisko spriedzi ģimenēs un veicināt dažādas problēmas.

Mucenieks pauda viedokli, ka arī turpmāk būtu pareizi, ja bērnudārzi būtu pieejami visiem bērniem neatkarīgi no tā, vai vecāki strādā klātienē vai no mājām. Tas būtiski atvieglotu vecāku darba dienu, arī strādājot attālināti.
 

Daļa ģimeņu jau līdz šim neveda bērnus uz bērnudārzu

Turklāt jāņem vērā, ka pedagogu arodbiedrība jau iepriekš izplatīja aicinājumu vecākiem iespēju robežās nevest savus bērnus uz bērnudārzu. Tie vecāki, kuri varēja atļauties nevest savas atvases uz pirmsskolas izglītības iestādi, to arī nedarīja.

Bet daļai vecāku nebija citu variantu un viņi turpināja vest bērnus uz bērnudārzu arī ārkārtējās situācijas laikā. Pat, ja vecāki stādā attālināti, dažreiz to ir neiespējami apvienot ar bērnu pieskatīšanu un audzināšanu.

 

Reklāma
Reklāma

 

 






Valdība atbalsta mērenu scenāriju nevis lokdaunu


Jauns.lv jau ziņoja, ka no diviem piedāvātajiem epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanas scenārijiem valdība otrdien konceptuāli pauda atbalstu mērenākajam scenārijam, ar kuru valsts pārvaldē un privātajā sektorā strādājošajiem nāksies strādāt attālināti, bet klātienē atļaujot strādāt ražojošajiem uzņēmumiem.

"A" scenārijs paredz bērnudārzu nodrošināt to bērnu vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti.

Ceturtdien plānots pieņemt konkrētākus lēmumus par šo scenāriju, nosakot arī precīzākas prasības bērnudārzu apmeklējumam.