Infektoloģe Dace Zavadska stāsta par vakcīnas blaknēm, ko izcietusi pati personīgi

Infektoloģe un Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska Latvijas Televīzijai atklājusi, ka arī viņa pēc otrās Covid-19 vakcīnas devas saņemšanas izjutusi spēcīgas blaknes, norādot, ka atsevišķām vakcīnām blaknes tik izteiktas nav.
Infektoloģe un Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Infektoloģe un Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska.

Mediķi novērojuši, ka atšķiras ne vien vakcīnu sastāvs, bet arī sajūtas pēc potes saņemšanas.

 

Zavadska norāda, ka vairāki mediķi pēc pirmo divu Latvijā saņemto vakcīnu - "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" - otro devu saņemšanas jutušies slikti, un daži pat nav spējuši strādāt. Savukārt "AstraZeneca" vakcīnai, kuras izmantošana sākta šobrīd, pētījumi tik nepatīkamas reakcijas pēc abu devu saņemšanas neuzrāda.

Lasi arī: Pēc ārsta lēmuma bērni ar smagām saslimšanām varētu saņemt poti pret Covid-19

Infektoloģe Dace Zavadska: Latvijā ir viens no labākajiem bērnu vakcinācijas kalendāriem Eiropā
 

 

"Jaunās tehnoloģijas vakcīnas, kas ir ziņneša vakcīnas (mRNA), tā ir jauna tehnoloģija," stāsta Zavadska. "Jau no klīniskajiem pētījumiem uz reģistrācijas brīdi bija norādes, ka pēc otrās devas šie nevēlamie notikumi, sagaidāmās reakcijas būs izteiktākas, kas parasti nav tipiski pēc otrās devas saņemšanas."

 

Tas ir sagaidāms, mēs to zinām, tas ir nepatīkami, bet tas nekaitē un mēs saprotam, kāpēc mēs to darām - lai pēc tam nenomirtu no Covid-19, saka Zavadska.

Reklāma
Reklāma

 

Zavadska stāsta, ka, saņemot pirmo devu, mediķiem bijis "liels pacēlums" - jutuši vien sāpes dūriena vietā. "Mēs kaut kā laikam "izslēdzām" to informāciju, ko mēs zinājām. Tad, kad mediķi sāka saņemt otro devu, tad arī Bērnu slimnīcā bija ķirurgi, kuri dežūras laikā vienkārši gulēja uz dīvāna. Bija kolēģi, kas nevarēja atnākt uz darbu," stāsta infektoloģe.

 

Arī pati Zavadska otrajā dienā pēc otrās devas saņemšanas izjutusi spēcīgas blaknes: "To dienu es nostrādāju, bet man lauza kaulus, man bija auksti, man bija slikta dūša, bet tā bija viena diena.

 

Zavadska stāsta, ka "AstraZeneca" vakcīnai un arī Latvijas pasūtītajai "Johnson&Johnson" vakcīnai šīs reakcijas ir mazāk izteiktas, turklāt tieši senioriem blaknes esot daudz vieglākas gan pēc pirmās, gan otrās devas saņemšanas.