Pēc ārsta lēmuma bērni ar smagām saslimšanām varētu saņemt poti pret Covid-19

Vakcinēšanās pret Covid-19 ir brīvprātīga, darbu uzsākusi Covid-19 vakcīnas agrīnās pieteikšanās vietne www.manavakcina.lv, kā arī bezmaksas tālruņa līnija 8989. Vecāki interesējas arī par iespēju vakcinēšanai pieteikt bērnus.
Pēc ārsta lēmuma bērni ar smagām saslimšanām varētu saņemt poti pret Covid-19

FOTO: Pexels.com

Latvijā ir apstiprināts vakcinācijas pret Covid-19 plānā nav iekļauta bērnu vakcinācija, jo bērnu vakcinācija kolektīvai imunitātei ir izpētes stadijā, un rezultātus var gaidīt pavasarī, vēsta sabiedrisko mediju portāls LSM.lv .

 

Bērnu slimnīcas infektoloğe, Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska pauž, ka bērni ar Covid-19 mazāk slimo un izplata slimību, bet bērni ar smagām blakus saslimšanām var saņemt vakcīnu, ja to nozīmē ārstu konsīlijs.

Lasi arī: 
Vai vakcinētajiem būs jāturpina lietot sejas maskas? Uz šo un citiem jautājumiem atbild ārsti


Vai Covid-19 vakcīna pienāksies arī bērniem un grūtniecēm?
 

Ar ''Pfizer-BioNTech'' vakcīnu vakcinēties drīkst no 16 gadu vecuma, savukārt ar ''Moderna'' un ''AstraZeneca'' vakcīnām –  no 18 gadu vecuma.

Tas ir tāpēc, ka ''Pfizer-BioNTech'' vakcīnas pētījumos piedalījās cilvēki no 16 gadu vecuma, bet ''Moderna'' un ''AstraZeneca'' pētījumos – no 18 gadu vecuma.

Reklāma
Reklāma

Lai vakcinētu no 16 gadu vecuma, tad jābūt kādam medicīniskam iemeslam, ko apstiprina ārsts. Šajos gadījumos jāpiesakās pie ģimenes ārsta.

 

Šobrīd jaunākā vecumgrupa (no 5 gadu vecuma) tiek iesaistīta ''AstraZeneca'' pētījumos, šie rezultāti varētu būt pavasarī. Tagad, ja bērnam ir smagas saslimšanas, ārstu konsīlijs var lemt par bērna vakcināciju. Bērnu kolektīvai imunitātei vakcinācija varētu notikt pēc vakcīnu otrās un trešās izpētes fāzes;  kamēr nav iespējams noteikt vakcīnas devu bērnam, vakcināciju neveic.

 

Visu ziņu var izlasīt portālā LSM.lv