Meiteņu mājturība ir iestrēgusi tālā pagātnē

Pirms vairāk nekā 20 gadiem sakostiem zobiem cīnījos ar dažāda veida izšūšanas tehniku apguvi darbmācībā. Izšuvu paraudziņus, saņēmu atzīmi un momentā visu aizmirsu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Tad sekoja apģērbu piegriežņu konstruēšanas un šūšanas stundas. Sarunā ar draudzenēm un kolēģēm ar kaunu atklāju, ka tos svārkus, kas bija jāšuj darbmācībā, man sašuva mamma. Izrādās, ka ne es viena tāda “krāpniece”. Vienai draudzenei cimdus uzadīja vecmāmiņa, otrai blūzes un priekšautu šūdināja krustmāte.  Tie bija nabadzīgie 80tie, kad veikalos nekā nebija un iemaņas sašūt sev svārciņus tiešām, iespējams, varēja noderēt.


Tagad mājturību apgūst meita, kuru māca tā pati skolotāja, kas mācīja mani, un viņa apgūst tieši to pašu mācību vielu. Mocījāmies ar izšūšanas tehnikas smalkumiem, tagad cīnamies ar adīšanu, ar šausmām gaidu šūšanu. Meitenēm, atšķirībā no puišiem, darbmācībā ir arī mājasdarbi. 


Protams, adīšana un tamborēšana veicina sīkās motorikas attīstību. Iespējams pat, ka 1-3 mācību stundas varētu veltīt tam, lai ierādītu, kas vispār ir izšūšana un adīšana, bet tam nevajadzētu kļūt par galveno darbmācībā apgūstamo vielu. Ja bērns gribētu, tad šo prasmi varētu pulciņā vai kopā ar mammu vai vecmāmiņu.


Daudz noderīgāk - iemācīt praktiskas lietas. Piemēram, ēdiena gatavošanu. Kad tautāju, kāpēc skolā tik maz vērības tiek pievērsts ēst gatavošanas prasmju attīstīšanai, paskaidroja, ka skola to finansiāli nevar atļauties, jo pirkt produktus un aprīkot klasi ar tehniku, kas nepieciešama ēst gatavošanai, ir dārgi. Nest produktus no mājām ir riskanti, jo nevar izkontrolēt santāri - higiēnisko normu ievērošanu.


Kāpēc 21. gadsimta meitenei pusgadu jāvelta, lai apgūtu to, kas dzīvē nebūs nepieciešams, piemēram, caurās vīles šūšana, bet tādas pielietojamas praktiskas prasmes kā ēst pagatavošana, pareiza naglas iesišana sienā, mūsdienu sadzīves tehnikas ērta  un efektīva izmantošana, elektrības, gazes patēriņa sarēķināšana, netiek mācīta?


Ko darbmācības stundās apgūst jūsu skolēni? Vai zēni mācās ēst gatavošanu? Vai meitenēm ir iespēja iemācīties kaut ko no tā saucamajiem "vīriešu darbiem" - pareizi turēt rokās āmuru, pareizi iesist sienā naglu, nomainīt elektrības spuldzīti?

Reklāma
Reklāma