Kas notiek ar ķermeni, ja regulāri uzturā lieto citronus?

Noteikti būsi dzirdējis ieteikumus sākt rītu ar glāzi citronūdens, lai uzturētu labu veselību. Ieteikumā tiešām der ieklausīties, jo citronos ir daudz C vitamīna, tie satur arī citus vitamīnus un vērtīgas minerālvielas, kas stimulē vielmaiņu un labsajūtas hormonu veidošanos. Tāpat citroni ir lielisks palīgs imunitātes stiprināšanā. Tiem piemīt izteikta skāba garša, tāpēc tie ir arī pietiekami universāli gan saldām, gan sāļām receptēm. Padomu portāls “RealSimple” apkopojis veselības ieguvumus, ko var sasniegt ar regulāru citronu lietošanu uzturā.
Līdzīgi kā citi citrusaugļi, citroni satur daudz vitamīnu un antioksidantu.

FOTO: Shutterstock.com

Līdzīgi kā citi citrusaugļi, citroni satur daudz vitamīnu un antioksidantu.

Bagātīgs antioksidantu avots

Līdzīgi kā citi citrusaugļi, citroni satur daudz vitamīnu un antioksidantu. Viena glāze citrona sulas nodrošina vairāk nekā vienu trešdaļu C vitamīna ieteicamās dienas devas. Citrons uztur imūnsistēmas darbību, taču spēj daudz vairāk nekā tikai aizsargāt pret saaukstēšanos. Lasvegasā sertificēta diētas ārste Leisija Putuka norāda, ka C vitamīns var samazināt hronisku slimību, piemēram, diabēta, risku, dziedēt ievainotus audus, novērst aterosklerozi un atbalstīt sirds veselību.

 

Veicina kolagēna veidošanos ādā

C vitamīns ir populāra ādas kopšanas līdzekļu sastāvdaļa, jo tas spēj uzlabot blāvu ādu, cīnīties pret brīvajiem radikāļiem un palielināt kolagēna veidošanos. To var atrast daudzos serumos un krēmos, taču C vitamīna labvēlīgo ietekmi uz ādas veselību var dubultot, arī uzņemot šo augli ar uzturu

 

“Citronos esošais C vitamīns ir galvenais kolagēna ražošanas komponents organismā,” skaidro dietoloģe Leisija Putuka. Kolagēns ir olbaltumvielu veids, kas piešķir ādai struktūru un elastību. Āda dabiski satur un veido kolagēnu, taču ar vecumu kolagēna ražošana samazinās. Tāpēc, lietojot uzturā vairāk C vitamīnu saturošu pārtikas produktu, piemēram, citronus, āda var iegūt jauneklīgāku izskatu. 

 

Citroni palīdz palielināt dzelzs uzsūkšanos

Reklāma
Reklāma

Iespējams, esi dzirdējis, ka C vitamīnu vajadzētu kombinēt ar dzelzs bagātiem pārtikas produktiem, un lūk, kāpēc. Organisms patiesībā neuzsūc visas uzturvielas, kas tiek uzņemtas ar pārtiku. Pētnieki lēš, ka no dzīvnieku olbaltumvielām, piemēram, gaļas, mēs varam absorbēt 25 līdz 30 % dzelzs, bet no augu izcelsmes avotiem - 1 līdz 10 % dzelzs. 

 

“C vitamīnu saturošu pārtikas produktu, piemēram, citronu, lietošana kopā ar augu izcelsmes dzelzs avotiem var palīdzēt uzlabot dzelzs uzsūkšanos,” skaidro reģistrēta dietoloģe Dienvidkarolīnā Mia Sina. Saskaņā ar pētījumu datiem C vitamīna un dzelzs kombinācija varētu pat palīdzēt novērst dzelzs deficīta anēmiju jaunām sievietēm.

 

Citroni var novērst nierakmeņu veidošanos

Par labāko veidu, kā novērst nierakmeņu veidošanos, tiek uzskatīta hidratācija, tāpēc dzer daudz ūdens. Vēl labāk, ja ūdenim pievienots izspiests citrons. Tie satur citronskābi, kas varētu palīdzēt sadalīt mazākus nierakmeņus. Citronūdens dzeršana ir izplatīts mājas līdzeklis nierakmeņu profilaksei, un, saskaņā ar Hārvarda Medicīnas skolas datiem, to apstiprina daži pētījumi.

Saistītie raksti