Tik garda un atsvaidzinoša! Vai sarūgusi bērzu sula satur alkoholu?

Visi zina, ka bērzu sulas jādzer tikko kā no koka nākušas, turklāt – pēc iespējas vairāk. Taču vasaras karstumam bērzu sulas var saglabāt pēc sentēvu metodes – pāris dienas ieskābušas, nokāstas sapildīt pudelēs, aizvākot un turēt aukstā pagrabā.
Lai sasniegtu reibuma līmeni, jāizdzer ir neiespējami daudz sarūgušas bērzu sulas.

FOTO: Shutterstock.com

Lai sasniegtu reibuma līmeni, jāizdzer ir neiespējami daudz sarūgušas bērzu sulas.

Ko šādam dzērienam likt klāt, tas ir gaumes jautājums: populārākās piedevas ir jaunie upeņu dzinumi, rozīnes, apelsīna vai citrona miziņa, kaltēti āboli, kā arī nedaudz cukura. Daudzi bērzu sulu tecinātāji gan uzskata, ka labam padzērienam nevajag nekādu piedevu, arī ne cukura. Jautājums - vai šādi uzglabāta bērzu sula sarūgs tik ļoti, ka tajā būs jūtama alkohola klātbūtne? 

 

No jebkuras sulas – upeņu, rabarberu, ābolu –, pieliekot tai vīna raugus, var saraudzēt vīnu, kas satur alkoholu. Bērzu sulā kā jebkurā dabīgā produktā notiek rūgšanas process, bet, lai no tās asinīs būtu, piemēram, 0,5 promiles alkohola, ir jāizdzer ļoti daudz. Līdzīgi kā ar kefīru – arī tā ražošanā veidojas alkohols, bet ir jāizdzer aptuveni 300 litru kefīra, lai asinīs būtu viena promile alkohola, skaidro ģimenes ārste, narkoloģe Laila Atiķe.

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti