4 iemesli, kāpēc mājoklī ir tik daudz putekļu PLUS padomi, kā tos efektīvi likvidēt

Putekļi ir bieži sastopama sadzīves problēma, ar ko saskaramies katru dienu, neraugoties uz regulāru tīrīšanu. Pārmērīgs putekļu daudzums var izraisīt alerģijas, astmas lēkmes un citas veselības problēmas. Turklāt putekļu sastāvs arī nav diez ko patīkams: atmirušas ādas šūnas, mājdzīvnieku spalvas, blaugznas, netīrumi, putekļu ērcīšu izkārnījumi un apģērba šķiedras.
Ir dažādi knifiņi, lai samazinātu putekļu apjomu savā mājoklī.

FOTO: Shutterstock.com

Ir dažādi knifiņi, lai samazinātu putekļu apjomu savā mājoklī.

Putekļu daudzums, kas uzkrājas mājās, ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, gadalaika, cilvēku skaita mājā, mājdzīvniekiem u.c., taču biežākie putekļu avoti mājās ir: 

 

  1. Augsts mitruma līmenis. Augsts mitruma līmenis ir ideāla vide putekļu ērcīšu un pelējuma attīstībai. Tas arī liek putekļu daļiņām pielipt vienai pie otras, tādējādi putekļi kļūst grūtāk notīrāmi. Risinājums ir kontrolētu mitruma līmeni telpā, izmantojot gaisa mitruma samazinātājus, vai gaisa kondicionierus. Ideālais mitruma līmenis telpā nepārsniedz 40%.
  2. Bojāta ventilācijas sistēma. Ventilācijas sistēma ir pirmā aizsardzības līnija pret putekļiem telpās. Kad putekļi nokļūst mājās, sistēmai ir jāsūc daļiņas caur ventilācijas atverēm un jāaizsūc tās caur gaisa filtriem. Bojāta ventilācijas sistēma ar bojātiem filtriem mājoklī radīs vairāk putekļu, nekā parasti.
  3. Putekļusūcēja izmantošana. Lai gan šis ir rīks, lai putekļus savāktu, putekļusūcējs gaisā saceļ uz virsmām nosēdušos putekļus. Lai no tā izvairītos, ir vērts ieguldīt naudu iekārtās ar augstas efektivitātes filtrēšanas sistēmām, vai izmanto mitros putekļusūcējus, kas notur putekļus ūdens tvertnē, neļaujot tiem nonākt gaisā.
  4. Ārējie faktori. Ja dzīvo blakus ielai, uz kuras notiek intensīva satiksme, vai mājas tuvumā atrodas kāda rūpnīca, dzelzceļa sliedes, osta, putekļu būs krietni vairāk. Ņem vērā – putekļi slēpjas arī tekstilizstrādājumos un sevišķi daudz to ir paklājos.

 

Kā efektīvi atbrīvoties no putekļiem?

  • Iztīri putekļsūcēja filtrus

To, ka putekļsūcējs ir labs palīgs mājas tīrīšanā, zinām visi un to, ka regulāri jāiztīra putekļu tvertne, arī zinām. Bet pievērs uzmanību visiem ierīces filtriem. Vai nav tā, ka tie ir pilni ar putekļiem? Filtri jātīra ik reizi pēc mājas uzkopšanas.

 

  • Slauki grīdu pareizi

Ja tīrīšanai izmanto birsti vai slotu, telpas tīra no stūriem uz centru un no durvīm uz telpas vidu. Slauki, it kā lakojot grīdu – nepaceļot sarus no zemes un tādejādi nesaceļot putekļu mākoņus, kas naski nosēstos uz citām virsmām. Atceries, ka grīdu tīra tikai pēc tam, kad ir noslaucīti putekļi.

 

  • Uzmazgā stūros
Reklāma
Reklāma

Mazgājot grīdas, panākam ne tikai tīras virsmas bez traipiem, bet arī atbrīvojamies no putekļiem. Ja gribi vienmēr tīru grīdu, bet nav laika mazgāt visu māju, ik pēc dienas vai divām uzmazgā telpas gar sienām un stūros.

 

  • Lieto mikrofibras putekļu drānas

Putekļu slaucīšanai tiešām vērts iegādāt mikrofibras lupatiņas, kas labi uzņem putekļus. Pēc putekļošanās drānas noteikti jāizpurina un jāizmazgā.

 

  • Vēdini

Ja katru dienu vismaz 5 minūtes vēdināsi telpas, putekļu tajās būs mazāk.

 

  • Maini gultas veļu

Lai guļamistabā nevairotu putekļus, maini gultas veļu katru nedēļu.

Saistītie raksti