Trekns biezpiens vai vājpiena – kurš veselīgāks?

Veikalu plauktos ir atrodams gana plašs biezpiena sortiments ar dažādu tauku saturu. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja interesējās, kuru labāk izvēlēties, vai tādu, kam ir 0,5 % tauku saturs, 5 % vai 9 %.
Biezpiena pamatā ir olbaltumvielas, kas ir īpaši vērtīgas senioriem, jo viņiem pilnvērtīgas olbaltumvielas ikdienas uzturā pietrūkst.

FOTO: Pexels.com

Biezpiena pamatā ir olbaltumvielas, kas ir īpaši vērtīgas senioriem, jo viņiem pilnvērtīgas olbaltumvielas ikdienas uzturā pietrūkst.

“Anti-Aging Institute” uztura speciālists Mg.sc.sal. Ansis Zauers skaidro, ka biezpiens kā produkts ir veselīgs, un pievienotais tauku daudzums ir faktors, kas veselam cilvēkam nav tik būtisks. “Tas varētu būt aktuāls cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar tauku sagremošanu, kuriem aizkuņģa dziedzeris neizdala fermentus, kas no žults emulģē taukus,” akcentē speciālists.


Viņš uzskata, ka biezpiens ir tāda kā Latvijas lielā dāvana, un ir jāpriecājas, ka mums šāds produkts ir pieejams. Tā pamatā ir olbaltumvielas, kas ir īpaši vērtīgas senioriem, jo viņiem pilnvērtīgas olbaltumvielas ikdienas uzturā pietrūkst.

 

Reklāma
Reklāma

“Mēs pārsvarā ēdam biezpienu ar krējumu, un krējums ir tieši tie tauki, ko pievienojam, tā kā 5 % vai vairāk tauku procentu tieši biezpienā nav pat svarīgi. Ja pievieno klāt vēl ķimenes, sanāk ideāla maltīte,” stāsta Ansis Zauers.


Uztura speciālists arī uzsver, ka ne jau biezpiens būs tas, kas padarīs mūs apaļīgākus. Tie būs vienkāršie cukuri kombinācijā ar taukiem, līdz ar to droši var ēst arī biezpienu ar 9 % tauku saturu, taču, domājot par veselīgumu, to labāk papildināt ar zaļumiem, nevis pāris karotēm salda ievārījuma.


«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.

Saistītie raksti