Vai latviešu iecienītās aknas ir vērtīgs produkts? Skaidro uztura speciāliste

Uztura speciāliste Eva Kataja Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” atklāj, kurš no dzīvnieku gaļas subproduktiem ir, iespējams, vērtīgākais un kas jāņem vērā, to lietojot uzturā.
Aknas ir ļoti bagātīgs B grupas vitamīnu un atsevišķu minerālvielu avots.

FOTO: Shutterstock.com

Aknas ir ļoti bagātīgs B grupas vitamīnu un atsevišķu minerālvielu avots.

Latvijā populārākie dzīvnieku gaļas subprodukti ir dažādu dzīvnieku aknas. Un ne velti – uztura speciāliste Eva Kataja raidījumam uzsver, ka tas ir vispusīgākais orgāns, kurš satur visdažādākās uzturvielas augstākā koncentrācijā nekā citi subprodukti.
 

Kataja stāsta, ka aknas mēdz arī dēvēt par tādu kā dabīgo uztura bagātinātāju: “Es neteiktu: “Sagrieziet aknas un ēdiet kā tabletītes katru dienu pa gabaliņam,” bet principā aknas ir ļoti bagātīgs B grupas vitamīnu un atsevišķu minerālvielu avots, un tā iemesla dēļ es noteikti tās ieteiktu laiku pa laikam uzturā iekļaut.”
 

Subprodukti, tostarp arī aknas, satur ne tikai B grupas vitamīnus, bet arī folskābi, dzelzi, magniju, selēnu un cinku. Šīs ir vērtīgas minerālvielas, kuras gādā, lai vielmaiņas procesi noritētu normāli un mēs varētu justies labi un enerģijas pilni.
 

 

Ja mēs runājam par trendu, ka ir jālieto kolagēns papildus no kapsulām un cita veida uztura bagātinātājiem, tad arī aknas ir viens no kolagēna avotiem
 


Uztura speciāliste skaidro, ka aknas satur arī taukos šķīstošos vitamīnus, piemēram, A, E, D un K, tāpat arī olbaltumvielas, tostarp – kolagēnu. “Ja mēs runājam par trendu, ka ir jālieto kolagēns papildus no kapsulām un cita veida uztura bagātinātājiem, tad arī aknas ir viens no kolagēna avotiem.”
 

Kolagēns ir viena no organismā visvairāk pārstāvētajām olbaltumvielām. Kolagēns mūsu ķermenim palīdz būvēt šūnas, kuras satur gan mūsu āda, saites un skrimšļi. Uztura speciāliste arī iesaka uzturā iekļaut zivju, jo īpaši mencu aknas, kuras satur Omega 3 taukskābes.
 

Reklāma
Reklāma

Vienlīdz labas esot visu dzīvnieku aknas. Taču, ēdot veikalā pirktu no aknām gatavotu pastēti, uztura speciāliste iesaka uzmanību pievērst produkta sastāvam: “Es skatītos uz to, cik procentuāli daudz tur ir aknas. Gribētu, lai tas procents ir pēc iespējas lielāks - lai tās ir kā pirmā nevis kāda trešā sastāvdaļa. Lai tur ir klāt sviests vai cūkas speķis - kāds “nesamocīts” tauku produkts. Un tad, ja runa ir par garšu, garšvielām, garšaugiem, sāli, es noteikti pēc iespējas mazāk gribētu tur redzēt vēl kaut kādas citas piedevas, kas ir [produkta] apjomam vai ilgumam.”

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.