Skābenes, rabarberi uzturā. Kāpēc vērts piesargāties

Visvairāk skābeņskābe atrodama augu izcelsmes produktos; kopa ar citam skābēm tā piešķir augiem raksturīgo skābo garšu. Īpaši daudz tās ir skābenēs un rabarberos, taču sastopama pat tādos augos, kas nemaz nešķiet skābi, piemēram, spinātos, zaļajos lapu dārzeņos, lapu bietēs, pieneņu lapās, pupās.

 

Rabarberu un skābeņu sezonā labāk nelietot tos katru dienu

FOTO: Shutterstock.com

Rabarberu un skābeņu sezonā labāk nelietot tos katru dienu

Uztura speciāliste Linda Rocēna skaidro, kuriem cilvēkiem ir saprātīgi jāēd šie vasaras labumi.

Augi, kas bagātīgi ar skābeņskābi un tās sāļiem, var nevēlami ietekmēt mūsu organismu. Ja maltītē pārsvarā ir bijuši svaigi zaļie salāti, to oksolāti organismā izveido nešķīstošus sāļus ar kalcija joniem, un, tā kā mūsu organiskā praktiski nav enzīmu, kalcijs tiek padarīts organismam  nepieejams (nespēj uzsūkties zarnu traktā). 

Ja vesels cilvēks rabarberus un skābenes uzturā lietos neregulāri, visticamāk, tas nekaitēs veselībai. Ja gremošanas trakts nav kārtībā, vai vielmaiņa pieklibo, vai arī nieres silti strādā, skābeņskābes sāļi var izprovocēt nierakmeņu veidošanos, sāpes locītavās un intensīvāku kalcija izvadīšanu no kauliem un zobiem. 

 

Ja vesels cilvēks rabarberus un skābenes uzturā lietos neregulāri, visticamāk, tas nekaitēs veselībai. 

Pirmkārt, daudz skābeņskābes uzturā noteikti nav vēlams, pirmkārt, cilvēkiem ar noslieci uz nierakmeņiem. Oksolātu (skābeņskābes sāļu) akmeņi ir izplatītākais nierakmeņu veids. Ja uzturā ir ļoti daudz skābeņskābes, palielinās oksolātu daudzums urīnā, kā rezultātā var veidoties jauni nierakmeņi. 

Otrkārt, tiem, kam ir īpaši svarīgi uzturā kalcijs – cilvēkiem ar osteoporozi (kaulu blīvuma samazināšanās), kaulu lūzumiem. Jo kalcijs, kas uzņemts vienā ēdienreizē ar produktiem, kuri satur daudz skābeņskābes, visticamāk, organismā nenonāks. 
Risinājums ir apēst kādu piena produktu porciju vairāk nekā ierasts. 

Treškārt, vegāniem, kas uzturā lieto tikai augu izcelsmes produktus. Augos esošās skābes (ne tikai skābeņskābe) traucē kalcija un citu elementu (dzelzs, magnija) uzsūkšanos, ar ar laiku var rasties to deficīts. 
 

Reklāma
Reklāma

Ievēro:
Rabarberu un skābeņu sezonā nelieto tos katru dienu. Nierakmeņu veidošanās risks būs mazāks, ja maltītē, kas satur daudz skābeņskābes, iekļausi arī piena produktus. Tajos esošais kalcijs zarnu traktā saistīs skābeņskābi un neļaus tai uzsūkties organismā. 


Zināšanai:

  • Skābeņskābe augšanas periodā uzkrājas augos, rudenī tās var būt pat trīs reizes vairāk nekā pavasarī. Iespējams, ka no tā nāk tautas gudrība skābenes un rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem.
  • Nelieto pāraugušus rabarberus un skābenes - tie jānogriež un jāļauj izaugt jauniem.
  • Mērcēšana un termiskā apstrāde samazina oksolātu daudzumu produktā. Visvairāk oksolātu atrodas augu lapās un sēklās, vismazāk – kātos un stumbros.


 

No žurnāla "100 labi padomi"