Kā apģērbs, ko valkājam, ietekmē mūsu uzvedību

Zinātnieki ir pierādījuši, ka apģērbs, ko ikdienā izvēlamies, ietekmē valkātāja uzvedību. “Mēs esam tas, ko mēs valkājam,” komentējot pētījumu, saka vīriešu stiliste Agnese Bukovecka. Viņa dalās ieteikumos, kā pirms došanās ikdienas gaitās izvēlēties atbilstošu apģērbu.
Sajūtas taču ir atšķirīgas, vai esi tērpies elegantā kreklā, vai baikeru jakā, vai ne?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sajūtas taču ir atšķirīgas, vai esi tērpies elegantā kreklā, vai baikeru jakā, vai ne?

 

„Apģērbs, kuru mēs valkājam, atstāj iespaidu ne tikai uz apkārtējiem, bet, pirmkārt, uz mums pašiem,” apgalvo psiholoģijas zinātnieki (Northwestern University). Veikts pētījums, kurā brīvprātīgajiem lika nēsāt baltus halātus. Tiem, kam tika pateikts, ka viņi nēsā „dakteru halātus”, uzvedībā izrādīja maksimālu uzmanību un centību. Savukārt citiem dalībniekiem tika iedoti „mākslinieku halāti”. Ar īpašu uzmanību viņi neizcēlās, toties ar kreativitāti gan.

 

 Zinātnieki skaidro, ka šie rezultāti balstās uz mūsu asociācijām, ka „dakteri taču ir uzmanīgi”, bet „mākslinieki ir interesanti un radoši”. Viņi apgalvo arī to, ka viens un tas pats cilvēks var uzvesties pilnīgi atšķirīgi atkarībā no tā, kas viņam mugurā.

 

 Kā izvēlēties “pareizo” apģērbu

* Augšminētā pētījuma vadītājs Ādams Galinskijs (Adam Galinsky) iesaka ikdienā labi padomāt pirms izlemt, ko vilkt mugurā. Padomā, kādas īpašības  tev konkrētajā dienā noderētu, lai iegūtu sev vēlamo dienas rezultātu, un tikai tad pieņemat lēmumu.

* Ierosinu neaprobežoties prātojumos tikai par apģērbu vien! Tikpat svarīga ir arī mūsu seja, matu sakārtojums, aksesuāru izvēle, krāsas un pat smarža. Padomā, kādas asociācijas tevī raisās, raugoties uz sevi spogulī, sajūtot savu ķermeni konkrētajā apģērbā.

Stila ieteikumi.

Reklāma
Reklāma

 * Piekritīsi, ka sajūtas ir atšķirīgas, vai esi tērpies melnā, stīva auduma žaketē vai mīkstā kašmira džemperī. Piemēram, ir dienas vai atsevišķas situācijas, kad jau iepriekš zini, ka papildus enerģija nenāktu par skādi. Tad arī mugurā jāvelk kas enerģiskāks, var būt pat agresīvāks, lai raisītos kaujinieciska sajūta, ka varam visu!

Stilista padomi.

Bet varbūt dienu gribētos tādu mierīgu un nosvērtu. Vai saulainu un siltu. Vai avantūru un piedzīvojumu pilnu. 

* Daudzi mūsdienās ir pazaudējuši smalko kontaktu ar savu ķermeni, neieklausās, neanalizē savas ķermeņa izjūtas. Velk virsū, kas pagadās pa rokai. Un tad nu tā diena arī tā iet - kā pagadās...

 Mēs esam tas, ko mēs valkājam. Esi atbildīgāks pret sevi  un savu dzīvi. Gribi uzlabot savu dzīves kvalitāti? Tad vispirms uzlabo sajūtu sevī! Atrodi laiku, kad sakārtot un izrevidēt savu drēbju skapi.

 

Autore Agnese Bukovecka, vīriešu stiliste

Foto no stilistes darbu portfolio, fotogrāfs Valdis Kauliņš.