6 simptomi, kas norāda, ka steidzami jāpārbauda nieru veselība

Šodien, 7. martā, visā pasaulē atzīmē Pasaules Nieru dienu. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) foajē ikvienam interesentam būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu, noteikt glikozes līmeni asinīs, aizpildīt testu un uzzināt, cik labi jūtas viņa nieres.
Savās sajūtās cilvēki nepamana un nejūt nekādas problēmas ar nierēm arī tad, ja tās ir sākušās.

FOTO: Shutterstock.com

Savās sajūtās cilvēki nepamana un nejūt nekādas problēmas ar nierēm arī tad, ja tās ir sākušās.

Latvijas Nefrologu asociācijas prezidente, asoc.prof. Ieva Ziediņa norāda, ka divi galvenie nieru veselības rādītāji ir albumīna daudzums urīnā un seruma kreatinīna līmenis asinīs. Pēc šiem diviem rādītājiem tad arī tiek izvērti nieru slimības vai nieru mazspējas attīstības riski tādā stadijā, kad cilvēks vairs nevarēs dzīvot bez dialīzes un nieres transplantācijas.

 

Svarīgs ir gan uzturs un veselīgs dzīvesveids, gan regulāras analīzes un skrīnings, jo hroniskas nieru slimības sākuma stadijas norit bez simptomiem. Savās sajūtās cilvēki nepamana un nejūt nekādas problēmas ar nierēm arī tad, ja tās ir sākušās, skaidro nefroloģe.

Valsts līmenī jādomā par to, lai hroniskas nieru slimības pacientiem būtu vēl labāka aprūpe, to sekmētu jaunāko medikamentu pieejamība un to pilnīga vai daļēja kompensēšana no valsts. Nepieciešams ieviest valsts apmaksātu ikgadēju mikoralbuminūrijas testu ikvienam Latvijas iedzīvotājam, lai agrīni atklātu nieru bojājumu kā arī netiešie vērtētu sirds un asins vadu slimību, cukura diabēta gaitu, uzsver Ieva Ziediņa.

Mērķis Pasaules Nieru dienai ir veicināt uzmanību un izpratni par nieru būtisko lomu cilvēka organismā, samazināt nieru slimības un ar to saistīto problēmu ietekmi visā pasaulē.

 

Nieru galvenie uzdevumi

Nieres ir nemitīgi funkcionējošs orgāns – tajās veidojas urīns, kas izdala aptuveni 80% vielmaiņas galaproduktu. Nieres tāpat palīdz nodrošināt skābju un sārmu līdzsvaru organismā un izstrādā organismam būtiskus hormonus. Par to, ka nieres nav veselas, var liecināt koncentrēšanās spēju pavājināšanās, elpas trūkums, izsitumi, nogurums un tūska.

 

Simptomi, kas var norādīt uz nieru darbības traucējumiem:

 

Reklāma
Reklāma
  • Slikta miega kvalitāte

Pētījumi atklāj, ka pastāv saikne starp miega apnoju un hronisku nieru slimību. Krākšana un īslaicīgi elpošanas pārrāvumi, kas raksturīgi miega apnojai, laika gaitā var bojāt orgānus un arī veicināt nieru mazspēju.

  • Nogurums un nespēks

Viena no izteiktākajām pazīmēm, kas var rasties, ja nieres kvalitatīvi nefunkcionē, ir nogurums. To bieži sasaista ar vienkāršu ķermeņa pārslodzi vai nepilnvērtīgu izgulēšanos, taču vāja nieru funkcija mēdz izpausties kā spēku izsīkuma sajūta un grūtības koncentrēties.

  • Sapampušas kājas un pietūkusi seja

Kāju un sejas tūska liecina par to, ka ķermenī uzkrājas šķidrums – nieres nespēj atbrīvoties no nātrija vai arī tiek izvadīts par daudz olbaltumvielu. Visizteiktāk tūska rodas ap potītēm vai kā pietūkums zem acīm.

  • Muskuļu krampji

Vēl viena pazīme, kas var liecināt par sliktu nieru darbību, ir krampji kājās. Nātrija, kalcija, kālija vai citu elektrolītu līmeņa nelīdzsvarotība var radīt īssavienojumu muskuļu un nervu darbībā.

  • Ādas nieze

Ja nieres nespēj izvadīt no organisma toksīnus, tie sāk uzkrāties asinīs un var parādīties ādas izsitumi, nieze.

  • Grūtības elpot

Ja ir kāda nieru kaite, orgāni var sākt nepietiekami ražot eritropoetīna hormonu. Šis hormons signalizē ķermenim par sarkano asins šūnu veidošanos. Bez tā cilvēks var iegūt anēmiju un tāpēc just skābekļa nepietiekamību. Otrs iemesls elpas trūkumam ir šķidruma uzkrāšanās. Nopietnākos gadījumos, atrodoties guļus stāvoklī, var piedzīvot biedējošo slīkšanas sajūtu.

Saistītie raksti