Arī siltajā sezonā jāuzmanās no deguna blakusdobuma iekaisuma

Šovasar, kad ir visai nepastāvīgi laika apstākļi un siltāks laiks mijas ar vēsu laiku, iespējams viegli saslimt ar haimorītu – deguna blakusdobumu iekaisumu.

Ja ir aizlikts deguns, nomāc galvassāpes, ir dūkoņa ausīs un cilvēks jūt vispārēju vājumu, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta, lai pārbaudītu, vai vasaras laikā nav nācies saslimt ar haimorītu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir aizlikts deguns, nomāc galvassāpes, ir dūkoņa ausīs un cilvēks jūt vispārēju vājumu, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta, lai pārbaudītu, vai vasaras laikā nav nācies saslimt ar haimorītu.

„Peldoties aukstā ūdenī, uzturoties pārmaiņus kondicionētās telpās un ārpus telpām, braucot mašīnā, kurā ieslēgts kondicionieris vai ir atvērti logi, organisms saskaras ar temperatūru maiņu, kas var pazemināt imunitāti un veicināt deguna blakusdobumu iekaisumu rašanos”, saka klīnikas Premium Medical otolaringoloģe Ramona Markuse.


Ja ir aizlikts deguns, nomāc galvassāpes, ir dūkoņa ausīs un cilvēks jūt vispārēju vājumu, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta, lai pārbaudītu, vai vasaras laikā nav nācies saslimt ar haimorītu. „Cilvēki parasti nedomā, ka arī vasarā var saslimt ar haimorītu, bet diemžēl šobrīd šādu gadījumu ir salīdzinoši daudz. Ja iekaisuma process jau sācies, ir svarīgi pēc iespējas ātrāk haimorītu diagnosticēt un laikus uzsākt ārstēšanu, lai izvairītos no komplikācijām un varētu izbaudīt to, ko atlikusī vasara mums sniedz”, atgādina Ramona Markuse.

Iekaisuma gadījumā blakusdobumu atvērumi uz degunu ir vai nu sašaurināti vai aizlikti, tajos sakrājas sekrēti un gļotas.

Iekaisuma gadījumā blakusdobumu atvērumi uz degunu ir vai nu sašaurināti vai aizlikti, tajos sakrājas sekrēti un gļotas. Visbiežāk ir iesnas. Parādās sāpes vaigu, acu, pieres rajonā. Bieži cilvēki nepatīkamās sajūtas apzīmē ar izteikumu „man galva kā ar vati piebāzta”. Var būt arī paaugstināta ķermeņa temperatūra, redzams uztūkums sejā.

Lai nepiemeklētu haimorīts, ir ļoti svarīgi, lai blakusdobumu atveres uz degunu nebūtu aizliktas, tādēļ, ja ir iesnas, arī vasaras laikā tās noteikti ir jāārstē. Atcerieties -  ja iesnas nepāriet 10 dienu laikā, lai gan lietojat medikamentus, noteikti jāapmeklē LOR speciālists.

Ja ir iesnas, aizdomas par haimorītu vai pazeminājusies imunitāte, noteikti jāizvairās no spēcīga aukstuma un karstuma, jo temperatūras svārstības var veicināt iekaisuma rašanos, vajadzētu daudz dzert šķidruma – tas palīdz šķidrināt gļotas.

Otolaringoloģe Ramona Markuse aicina izmantot pēdējo vasaras mēnesi imunitātes celšanai – pēc iespējas vairāk būt svaigā gaisā, pastaigāties mežā, gar jūru, ēst augļus, ogas, zaļumus, dārzeņus, ar kuriem šobrīd mūs daba lutina, kā arī gādāt par psihoemocionālo labsajūtu, lai slimības mestu pēc iespējas lielāku līkumu.

Reklāma
Reklāma

 

Informāciju sniedza: klīnikas „Premium Medical” otolaringoloģe Ramona Markuse
Informāciju sagatavoja: Inguna Almbauere, klīnikas „Premium Medical” komunikāciju speciāliste