Pieci iemesli, kāpēc pastiprināti izkrīt mati

Dienā cilvēkam dabīgi izkrīt aptuveni 50 līdz 200 matu, bet, ja galvas rota kļūst jūtami plānāka, mati paliek gan ķemmē, gan dušā, gan uz apģērba, jāsāk domāt par problēmas cēloni.
Viens no iemesliem, kādēļ izkrīt mati, var būt B12 vitamīna trūkums. Uzturā to galvenokārt uzņem no dzīvnieku valsts produktiem, tāpēc B12 vitamīna deficītu bieži sastopas vegāni.

FOTO: Shutterstock.com

Viens no iemesliem, kādēļ izkrīt mati, var būt B12 vitamīna trūkums. Uzturā to galvenokārt uzņem no dzīvnieku valsts produktiem, tāpēc B12 vitamīna deficītu bieži sastopas vegāni.

Kas var izraisīt pastiprinātu matu izkrišanu, kad problēmai jāpievērš īpaša uzmanība un kā rīkoties, lai mazinātu matu izkrišanu, stāsta aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa. 

 

Vīriešiem problēmas rodas biežāk

“Tā kā mati ir samērā jutīga struktūra, tie ātri reaģē arī uz dažādu vielu trūkumu organismā, hormonālu disbalansu, veselības problēmām,” skaidro Amanda Ozoliņa. 

Ļoti bieži nespodri, lūstoši, plāni mati norāda uz iekšķīgām saslimšanām, regulāru stresu vai organisma pārslodzi.

Reizēm mati mēdz izkrist arī ģenētisku iemeslu dēļ – to sauc par androgēno alopēciju. Ar šo problēmu biežāk sastopas vīrieši pārstāvji. Procesa laikā matu līnija lēnām atkāpjas – sākumā deniņu zonā, tad pakausī, bet vēlāk arī – no galvas virsējās daļas. 

Androgēnās alopēcijas gadījumā ieteicams konsultēties ar matu ārstu jeb trihologu.

 

Cik ilgi aug mats?

Katram matam ir savs dzīves ilgums, vidēji – no 2 līdz 6 gadiem. Šajā periodā mats izdzīvo divas fāzes:

  1. tā dēvētajā augšanas jeb anagēnajā fāzē mata saknīte atrodas dziļākajā ādas slānī un stingri turas;
  2. miera jeb telogēnajā fāzē mata dzīves misija ir galā un tas vairs neaug.

Ja atpūtas fāzē esošu matu paraus spēcīgāk, tas, visticamāk, izkritīs, bet, ja neaiztiks, pēc laika tas izkritīs pats. Divu līdz trīs mēnešu laikā vietā sāks augt jauns mata stiebrs.

Reklāma
Reklāma

 

Ja mati izkrīt vairāk nekā parasti

Salīdzinoši daudz biežāk tiek novērota matu izkrišana telogēnā fāzē un iemesli var būt visdažādākie.

  1. Sezonalitāte. Rudenī un pavasarī mati izkrīt pastiprināti. Zinātnieki to skaidro ar sezonas ietekmi uz hormonu veidošanās procesiem, kas notiek, mainoties dienas garumam un gaismas daudzumam. Tieši hormoni organismā atbild par matu augšanu.
  2. Ārējo apstākļu ietekme. Sausa, karsta gaisa ietekmē arī mati kļūst sausāki un lūzt, tāpēc parasti pēc karstas vasaras var pamanīt, ka mati kļuvuši nespodri. Līdzīgas sekas atstāj žāvēšana ar fēnu, nekvalitatīvu matu krāsu lietošana un balināšana.
  3. Hronisks stress. Tas novājina imūnsistēmu, ietekmējot arī mata augšanu un izkrišanu. Stress arī paaugstina vīrišķo hormonu līmeni organismā, kas vēl vairāk var pastiprināt matu izkrišanu.
  4. Slimības. Matu stāvoklis ir arī kopējās veselības rādītājs un atspulgs. Ja ilgāku laiku novēro matu izkrišanu, ieteicams doties pie ģimenes ārsta, ginekologa vai endokrinologa. Visbiežāk mati pastiprināti izkrīt vairogdziedzera slimību gadījumos. Arī jebkura hroniska slimība var izraisīt pastiprinātu matu izkrišanu, bet vīrusu un baktēriju izraisītas infekcijas ietekmē, paaugstinoties ķermeņa temperatūrai, nestabilākie mati pāriet izkrišanas fāzē. Tas nenotiek uzreiz – līdz pat trīs mēnešiem mats vēl turas savā apvalciņā līdz beidzot izkrīt. Savukārt uz novājinātas imunitātes fona palielinās risks saslimt ar kādu no sēnīšu infekcijām – trihofītiju, mikrosporiju. Noteikti veselība jāuzmana diabēta pacientiem un smēķētājiem, jo asinsrites traucējumi mazajos kapilāros ar laiku pastiprina to izkrišanu.
  5. Nepilnvērtīgs uzturs, vitamīnu un minerālvielu trūkums. Lielākoties matu izkrišanu veicina dzelzs deficīts un tā izraisīta anēmija. Tomēr vitamīnus un minerālvielas vajadzētu lietot ar apdomu, jo arī pārmērīga vitamīnu lietošana var panākt pretēju efektu. Ja, piemēram, uzņemts pārāk daudz A vitamīna un selēna, tas var pat izraisīt pastiprinātu matu izkrišanu.

 

Ieteikumi, kā nezaudēt matus

  • Žāvējot matus ar fēnu, ieteicams izmantot vidējo karstuma režīmu.
  • Ziemas periodā, kad apkures dēļ telpās ir sauss gaiss, bet ārā auksts, matu kopšanai lieto  kondicionieri. Tas matus mitrinās un novērsīs statiskās elektrības uzkrāšanos.
  • Nav ieteicams pārspīlēt ar pārāk biežu matu masku un eļļu lietošanu.
  • Jācenšas ēst veselīgi un stiprināt imūnsistēmu.
  • Jāgādā par stresa mazināšanu ikdienā: ieteicamas garas pastaigas un pilnvērtīga atpūta.
  • Jākontrolē hroniskās slimības, ja tādas ir.
  • Jāatbrīvojas no kaitīgiem paradumiem! Ne tikai smēķēšana, bet arī alkohola lietošana nenāk par labu matiem – organisms saindējas un intoksikācija izraisa mata struktūras izmaiņas.
  • Trīs mēnešus var lietot vitamīnu kompleksu matu veselībai.

 

Pazīmes, kad laiks vizītei pie matu speciālista

  1. Ja pastiprināta matu izkrišana tiek novērota ilgāk nekā trīs mēnešus.
  2. Ja, viegli paraujot matus, saujā paliek vairāk nekā seši mati.
  3. Ja mati kļuvuši ievērojami plānāki un sāk atkāpties.

Saistītie raksti