Vai vērts vakcinēties pret CPV arī pieaugušā vecumā?

Sievietes organismā pēc inficēšanās ar cilvēka papilomas vīrusu neveidojas pietiekama imunitāte pret šo vīrusu, un ar to iespējams dzīves laikā inficēties atkārtoti. Vienīgais līdzeklis pret vīrusa infekciju ir vakcinācija.
Vakcinēties pret vīrusu drīkst jebkurā vecumā, sākot no 9 gadiem, bet valsts to apmaksā no 12 līdz 17 gadiem.

FOTO: Shutterstock.com

Vakcinēties pret vīrusu drīkst jebkurā vecumā, sākot no 9 gadiem, bet valsts to apmaksā no 12 līdz 17 gadiem.

Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, profesore Dace Rezeberga un Latvijas dzemdes kakla vēža izglītības fonda vadītāja, Latvijas Kolposkopijas biedrības valdes locekle, ginekoloģe Kristīne Pčolkina skaidro, ka dzemdes kakla vēža izraisītājs ir cilvēka papilomas vīruss (CPV), tāpēc vakcinācija ir primārā dzemdes kakla vēža profilakse. 

 

Kopš 2010. gada Latvijas meitenēm vecumā no 12 līdz 17 gadiem (ieskaitot) ir iespēja saņemt vakcīnu pret šo vīrusu, un kopš pagājušā gada – tajās pašās vecuma robežās arī zēniem. 

 

CPV pārsvarā izplatās dzimumkontakta ceļā, turklāt vakcinējoties ir iespēja sevi pasargāt pret vīrusa infekciju, kas var izraisīt vēzi ne tikai dzemdes kaklā, bet arī makstī, vulvā, dzimumloceklī, anālā rajonā un mutes/rīkles dobumā.

 

“Pēc inficēšanās neveidojas dabīga imunitāte un nepasargā sievieti no atkārtotas inficēšanās. Tikai vakcinācija veido noturīgu imunitāti un spēj pasargāt no slimības progresijas. Jaunām sievietēm, vīrusam aizejot, šūnu izmaiņas var spontāni izzust. Vīrusa un saimnieka organisma savstarpējās mijiedarbības rezultātā daļai vīruss var ilgstoši palikt organismā un veicināt pirmsvēža izmaiņas dzemdes kakla šūnās. Šī daļa ir tās, kurām var attīstīsies dzemdes kakla vēzis. 

No inficēšanās līdz vēža attīstībai var paiet desmit gadu, kad sievietes jau ir lielākā vecumā, izmaiņas veidojas pakāpeniski, un skrīninga izmeklējumos tās var atrast,” skaidroja Dace Rezeberga.

 

Vakcīna noder arī pēc vēža

Reklāma
Reklāma

Kristīne Pčolkina uzsvēra, ka kopumā vakcīnas saņemšanai nav vecuma ierobežojuma, bet valsts apmaksāta vakcinācija ir iespējama dzīves posmā, kad saņemot vakcīnu, tās efektivitāte ir visaugstākā. 

“Es domāju, ka mēs visi vēlētos, lai medikamenti un vakcīnas darbojas pēc iespējas efektīvāk, tāpēc, jo savlaicīgāk šī vakcīna tiek saņemta, jo mazāka ir iespēja vīrusa infekcijai. Kopumā vakcinēties pret vīrusu drīkst jebkurā vecumā, sākot no 9 gadiem, tikai valsts to apmaksā no 12 līdz 17 gadiem,” pauda ārste.

 

“Pats vīruss ir bieži sastopams, un lielākā daļa sieviešu, kas dzīvo dzimumdzīvi vai ir partnerattiecībās, kaut kādā dzīves periodā inficējas ar šo vīrusu, bet sieviete pati spontāni no tās infekcijas atbrīvojas,” precizēja Dace Rezeberga.

 

Ginekoloģes apstiprināja, ka arī pacientes pēc 18 gadu vecuma tomēr izmanto iespēju vakcinēties pret CPV, vienīgi ja pusaudzēm tā ir apmaksāta, tad personām pēc 18 gadiem to jāapmaksā no personīgiem līdzekļiem. 

 

Daļa sieviešu to izvēlas tāpēc, ka rūpējas par savu veselību. Tiek rekomendēts vakcinēties arī sievietēm, kurām jau ir bijušas priekšvēža izmaiņas vai vēzis agrīnā stadijā, pēc kā ir izārstētas. 

 

Pēc dzemdes kakla priekšvēža ārstēšanas saglabājas augsts risks saslimt atkārtoti pie jaunas vīrusa infekcijas epizodes, tāpēc, lai mazinātu risku atkārtoti inficēties, noteikti ir vērts vakcinēties pret CPV.  

Saistītie raksti