Zobārstes sirds neiztur: zobi peld strutās, bērns dzīvo ciešanās. Vecāki, attopieties – tā ir jūsu atbildība!

“Šādi izskatās 3 gadus veca bērniņa zobi. No 20 piena zobiem bojāti ir 14. 11 zobi ir ar smagiem iekaisuma procesiem žokļa kaulos. Šos zobus nācās ekstrahēt. 3 zobus varēja saplombēt,” tā daļu no sava ikdienas darba raksturo Liepājas Reģionālās slimnīcas bērnu zobārste Airisa Leščinska. Viņa stāsta, ka aptuveni reizi mēnesī saskaras ar tik traģiskiem gadījumiem.
Liepājas Reģionālās slimnīcas bērnu zobārste Airisa Leščinska. Foto: Privātais arhīvs

FOTO: Shutterstock.com

Liepājas Reģionālās slimnīcas bērnu zobārste Airisa Leščinska. Foto: Privātais arhīvs

Ir vairākas bērnu grupas, par kuru zobu stāvokli zobārste ir ļoti nobažījusies. Viņa satraucas par 2-3 gadus vecu bērnu zobu veselību


“Tas mani dara ļoti bažīgu, jo, ja piena zobi ir sabojājušies jau 2-3 gadu vecumā, tad nevar cerēt, ka tie nostāvēs mutē līdz brīdim, kad tiem dabīgā veidā būtu jānomainās pat tad, ja tie būs salaboti.

 

Labotie piena zobi, visticamāk, izkritīs ātrāk 

Piemēram, pēdējie piena zobi bērnam nomainās 11-13 gadu vecumā.” Ja piena zobi ir laboti jau agrā vecumā, visticamāk, tie izkritīs ātrāk, nesagaidot paredzētos 11-13 gadus. “Tā nebūs, jo ārstēts zobs ir ārstēts zobs.

 

Bieži vien šie [ārstētie] zobi nostāv 2-3 gadus, nevis 5-6 gadus, kā tiem būtu jānoturas mutē. Piena zobi tiek zaudēti pārāk ātri. Tas atkal noved pie daudzām citām problēmām: žokļu neattīstīšanās, vietas trūkuma jaunajiem zobiem utt. Tur ir problēma.”

Turklāt tad, ja piena zobi ir bojāti, tie bojā arī kaula zobus. “Arī tā var būt. Ja ir ilgstoši iekaisuma procesi zem piena zobiem, tie, protams, var bojāt jaunā zoba aizmetni.” 

 

No 20 piena zobiem bojāti ir 14 zobi 

“Tas ir ļoti uztraucoši,” zobārste teica un norādīja uz situācijas aprakstu, ko viņa iepriekš bija publicējusi soctīklos.

 

Bojāti bērna zobi. (Foto: Privātais arhīvs)

 

Ievietojot foto ar smagi bojātiem bērna zobiem un ieskicējot ainiņu no savas darba ikdienas, ārste rakstīja: “Šādi izskatās 3 gadus veca bērniņa zobi. No 20 piena zobiem bojāti ir 14. 11 zobi ir ar smagiem iekaisuma procesiem žokļa kaulos. Šos zobus nācās ekstrahēt. 3 zobus varēja saplombēt.

 

Negatīva ietekme uz bērna ikdienas dzīvi 

Bērnam turpmākos gadus, līdz sāks šķilties pastāvīgie zobi, būs jādzīvo ar 9 zobiem. Kāda būs šī bērna ikdiena?

Diskomforts, apgrūtināta barības uzņemšana, traucēta valodas attīstība, apgrūtināta socializācija. 

 

Pie šīs situācijas ir vainojami tikai un vienīgi vecāki

Pie šīs situācijas ir vainojami tikai un vienīgi vecāki, kuri nerūpējās par sava bērna zobiem, liekot viņam dzīvot sāpēs un ciešanās. Un šeit nekādā gadījumā nav vainojamas "rindas pie zobārsta". Šī bērniņa vecāki nav tīrījuši zobus, bet dzirdījuši bērnu ar jogurtiņiem, saldajiem pieniņiem, suliņām, un arī konfektes lielā daudzumā ir ēstas.

Vecāki, atcerieties, ka bērns nozīmē atbildību un rūpes! Jums ir jādara viss, lai bērns būtu vesels un laimīgs. Rūpīga zobu kopšana ir katra vecāka pienākums!”

 

Zobārstes sirds neizturēja 

Zobārste intervijā portālam Jauns.lv atzina: “Tik dramatiski gadījumi nav ļoti bieži, tomēr tie ir. Mana sirds vairs neizturēja, es gribēju ar to padalīties, lai kaut kā uzrunātu sabiedrību, vecākus, liktu padomāt par to.”

“Katru dienu nav šādas situācijas,” ārste teica un skaidroja, ka maziem bērniem vairāku zobu caurumu labošana notiek vispārējā narkozē. “Tas ir vēl viens būtisks faktors. Tas bērniņš, par kuru es rakstīju, tika ārstēts vispārējā narkozē.”

 

Situācija ir traģiska! 

Reklāma
Reklāma

Intervijas dienā zobārstei bija konsultācijas par bērnu zobu labošanu vispārējā narkozē. “Bija vairāki 3-4 gadus veci bērni ar bojātiem 10, 12 zobiem. Tas ir traģiski! Es nezinu, uz kurieni mēs ejam! Tā nedrīkst būt!

Gada laikā noteikti ir 10 bērni ar tik dramatisku zobu situāciju. Var teikt, ka reizi mēnesī ir kāds tāds bērns. Tas jau ir daudz.”

 

Mazu caurumu gadījumā iztiek bez vispārējās narkozes 

Leščinska skaidroja, ka parasti maziem bērniem, kuriem ir viens vai divi nelieli caurumi, zobus labo bez vispārējās narkozes. To izmanto tikai tad, kad ir daudz un smagi bojājumi.

 

“Ja jālabo 1-2 zobiņi, mēs ar bērnu parasti visu varam sarunāt un smuki saārstēt viņa zobiņus. Bet, ja ir lieli bojājumi un jālabo 8, 10 vai 12 zobi, tad tos var saārstēt tikai vispārējā narkozē.

Turklāt daļa zobu ir tik bojāti, ka tie ir jārauj ārā. Ir arī iekaisumi žokļu kaulos. Diemžēl…” 

 

Zobi peld strutās 

“Bērns tiek atvests uz konsultāciju pie manis, un viņam gandrīz visi piena zobi ir sastrutojuši. Smaganas ir iekaisušas. Zobi peld strutās. Es tiešām redzu tik dramatiskas situācijas! Man brīžiem gribas vienkārši skaļi bļaut!

Es nesaprotu, kas notiek ar vecākiem. Vai tad viņi tiešām neskatās bērna mutē? Acīmredzot, ka neskatās. Bērns visu laiku dzīvo sāpēs un ciešanās. Kāda vispār ir viņa dzīve?”

 

Ar tik bojātiem zobiem nespēj pat kārtīgi paēst

Zobārste vērsa uzmanību: tad, ja bērnam gandrīz visi zobi peld strutās, iekaisums noteikti nav sācies pirms dažām dienām. “Tas nav process, kas sācies pirms mēneša. Tas ilgst 1, 2 vai 3 gadus.

Tas nozīmē, ka visu šo laiku bērns nav dzīvojis pilnvērtīgu, kvalitatīvu dzīvi. Viņš ar šādiem zobiem taču pat nespēj kārtīgi paēst!”

 

Zobus salabo, bet pēc gada atkal daudz caurumu 

Turklāt ir situācijas, kad zobārste smuki salabo visus bērna bojātos zobus, taču pēc laika viņš atnāk un atkal daudz zobu ir bojāti. “Diemžēl tā tas ir. Tas mani arī ļoti uztrauc. Vecākiem liekas: “Manam bērnam visi zobiņi tagad ir sataisīti, es atkal varu neko nedarīt, es varu svilpot, man atkal vairs nekas nav jātīra.”

Bet gadās, ka bērns, kuram visi zobiņi bija salaboti, atnāk pēc gada vai diviem, un es redzu, ka atkal ir bojājumi. Tad man vēlreiz gribas skaļi kliegt, ka tā nedrīkst būt!”

 

Diemžēl daļai vecāku trūkst intereses

 Leščinska parasti runā ar vecākiem un mudina bērna zobus rūpīgi un regulāri tīrīt. “Tas, ka šobrīd zobi ir salaboti, nenozīmē, ka tie vairs nekad nebojāsies. Ir citi zobi, ir citas zobu virsmas, kas var bojāties, neskatoties uz to, ka zobā jau stāv plombīte.

Vecākos nav ieinteresētības. Nejūtu to no vecāku puses. Es tiešām nesaprotu, kas šobrīd notiek!”

 

Vecāki ir atbildīgi par bērnu zobiem 

Viņa norādīja, ka vecākiem būtu jāpārtīra mazu bērnu zobi: “Bērnam ir jāļauj tīrīt pašam, ir jārada viņā interese, bet vecākiem bērna zobi ir jāpārtīra. Obligāti! Būtu forši, ja bērni tīrītu zobus kopā ar vecākiem.”

Arī pusaudžus vajadzētu motivēt tīrīt zobus regulāri un pareizi, zobārste ieteica.

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti