Bērnudārznieks saslimis, kā pasargāt zīdaini?

Rudens un ziemas periodā bērni ar infekcijas slimībām saskaras daudz biežāk. Īpaši, ja bērns apmeklē bērnudārzu, kur risks saslimt ar kādu infekcijas slimību ir lielāks. Un neizbēgams ir fakts, ka tad, ja mājās ir zīdainis, arī viņš kādu reizi slimos kopā ar vecāko brāli vai māsu. Tomēr ir daži priekšnosacījumi, kā censties pasargāt mazo brāli vai māsu no vīrusa vai infekcijas slimības.
Ja mājās ir bērnudārznieks, izvairīties no slimošanas ir teju neiespējami.

FOTO: Publicitātes foto

Ja mājās ir bērnudārznieks, izvairīties no slimošanas ir teju neiespējami.

Rakstu sēriju “Mazuļa veselība rudenī” atbalsta Kidsmed.lv. Izmanto atlaides kodu RUBRIC20 un saņem 20 % atlaidi visiem produktiem no 1. līdz 30. novembrim.

 

Lai zīdainis neslimotu katru reizi kopā ar bērnudārznieku, ir svarīga profilakse, imunitātes stiprināšana gan lielajiem, gan mazajiem brāļiem un māsām. Jāatceras, ka no mammas grūtniecības laikā saņemtais un ar mātes pienu iegūtais antivielu daudzums jeb pasīvā imunitāte zīdainim strauji mazinās pēc divu mēnešu vecuma, tāpēc tas ir laiks, kad tiek uzsākta bērniņa vakcinācija. 

 

Bērna vecumā vakcinācija ir vienīgais instruments drošai dzīvību apdraudošu infekcijas slimību profilaksei. 

 

Turklāt vakcīnas nemitīgi attīstās, tiek optimizētas, lai ieguvums no tām būtu maksimāls, bet blakusparādības minimālas. 

 

Un tomēr, ja mājās ir bērnudārznieks, izvairīties no slimošanas ir teju neiespējami. Tieši tā veidojas un trenējas bērna imunitāte, un visintensīvāk tas notiek līdz pat apmēram astoņu gadu vecumam. 

 

Kā minēts, piedzimstot bērniņam jau izveidojusies sava dabiskā, nespecifiskā imunitāte, kas pakāpeniski mazinās, bet paša bērna antivielas ne vienmēr strauji sasniedz pietiekamu līmeni. 

 

Tāpēc pirmajos trīs četros dzīves mēnešos bērniņš ir jāsargā īpaši.  

Reklāma
Reklāma

 

Vēl piesardzīgākiem jābūt tad, ja mazulis pasaulē ieradies pirms laika. 

 

Ko darīt, lai mazie bērni mazāk slimotu?

  • Regulāri jāmazgā rokas, jāvēdina telpas, jāveic mitrā telpu uzkopšana un periodiska dezinfekcija. Telpās ir jābūt optimālam gaisa mitrumam, jo sauss gaiss mazina elpceļu aizsargbarjeru.
  • Jāseko uzturam ģimenē – regulāras, veselīgas maltītes, augļi un dārzeņi, kā arī pietiekami daudz šķidruma ir pamatnoteikumi tam, lai imunitāte nepagurtu un spētu godam pidīt savas funkcijas.
  • Jāatceras ne vien pašiem pieaugušajiem, bet arī bērniem papildus uzturam iedot D vitamīnu, kas mūsu platuma grādos ir jālieto katram.
  • Lai sagatavotos vīrusu sezonai, pie veicamajiem darbiem noteikti jāiekļauj arī ikdienas sporta aktivitātes, pastaigas svaigā gaisā. Tas nenozīmē obligāti augstas intensitātes slodzi vai stundām ilgas pastaigas, bet gan regulāras aktivitātes atbilstoši katra ģimenes locekļa spējām. 

 

Ja lielākais bērns tomēr saslimis

Lai cik grūti tas būtu emocionāli, jārod iespēja apslimušais vecākais bērns izolēt no zīdaiņa, neļaujot viņu bučot, paijāt, kopā vai turpat blakus spēlēties un vēlams arī gulēt atsevišķās telpās. 

Tāpat ir jāierāda bērnam, kā pareizi šķaudīt un klepot, lai vīruss mazāk izplatītos gaisa pilienu veidā. Vislabāk šķaudīt un klepot salvetē, vai, ja tādas nav pa rokai, tad apģērba piedurknē. Izlietotās salvetes tūdaļ jāizmet miskastē.

 

Īpaši lipīgas infekcijas, piemēram, gripa, Covid-19 vai respiratori sincitiālā vīrusa infekcija prasa papildu piesardzības pasākumus, tāpēc, ja bērns ļaujas, pārvietojoties pa māju, saslimušajam jāuzvelk sejas maska. 

 

Ieteikums/atgādinājums

Labas imunitātes būtisks priekšnosacījums ir arī bērna psihoemocionālais stāvoklis. Īpaši tiem bērniem, kas tikai uzsāk iet dārziņā – tā ir liela emocionāla slodze, tāpēc iespēju robežās vēlams iedot mazajam arī kādu ārpuskārtas brīvdienu.

Saistītie raksti