Vai jāmodina bērns, lai iedotu temperatūru pazeminošus līdzekļus

Kā rīkoties, ja bērns ir slims, viņam ir drudzis, bet beidzot mazais ir saldi iemidzis. Vai viņš ir jāmodina, lai iedotu drudzi pazeminošas zāles?
Var ļaut bērnam gulēt un nav jāmodina, ja temperatūra nepārsniedz 38°C.

FOTO: Shutterstock.com

Var ļaut bērnam gulēt un nav jāmodina, ja temperatūra nepārsniedz 38°C.

Atbild ārsts - pediatrs medicīnas zinātņu kandidāts Jevgēnijs Komarovskis.

 

Var ļaut bērnam gulēt un nav jāmodina, ja temperatūra nepārsniedz 38°C. Noteikti ir jāmodina, lai iedotu pretdrudža līdzekļus, ja temperatūra ir augstāka un turpina palielināties. Galvenā augstas temperatūras problēma ir tā, ka bērns zaudē šķidrumu (arī miegā!) un var sākties dehidratācija. Tas var izraisīt krampjus, turklāt nopietnu atūdeņošanos ārstē slimnīcā. 

Reklāma
Reklāma

 

Bērni nejūt brīdi, kad viņu organismā sākas atūdeņošanās jeb dehidratācija, taču vecāki to var pamanīt pēc tādām pazīmēm kā miegainība, apātiskums, galvassāpes, samazināta urinēšana, tumšs urīns, sausas lūpas, zīdaiņiem arī iekritis avotiņš.

Svarīgi ir izvērtēt, kādā telpā mazais slimnieks guļ. Pirms miega istaba ir jāizvēdina. Labāk, lai tā ir vēsāka un ir pietiekams gaisa mitrums. Pirms miedziņa dod padzerties, aizved uz tualeti un seko, vai nav parādījušās dehidratācijas pazīmes. Ja temperatūra miegā turpina kāpt, pretdrudža līdzekļi neiedarbojas,  un sasniedz 40°C, sazinieties ar neatliekamo medicīnisko palīdzību. 

Saistītie raksti