Miega trūkums negatīvi ietekmē vecāku zarnu mikrofloru

Miegā cilvēks pavada aptuveni trešdaļu savas dzīves. Salda naktsmiera kvalitāte ir ļoti nozīmīga gan mazuļa, gan vecāku vispārējai veselībai. Pierādīts, ka nepilnvērtīgs miegs var ietekmēt zarnu mikrofloras sastāvu.
Salda naktsmiera kvalitāte ir ļoti nozīmīga gan mazuļa, gan vecāku vispārējai veselībai.

FOTO: Publicitātes foto

Salda naktsmiera kvalitāte ir ļoti nozīmīga gan mazuļa, gan vecāku vispārējai veselībai.

Saikne starp miegu un zarnu mikrofloru ir kā apburtais loks. Slikts miegs var izjaukt līdzsvaru mikroflorā, savukārt traucēts gremošanas process var radīt problēmas ar miegu. 
Ar miega traucējumiem dzīves laikā sastopas teju ikviens cilvēks. Daudziem pirmā saskarsme ar šo problēmu ir ģimenes pieaugums. Zinātnieki ļoti intensīvi pēta, kādi ir dažādie miega traucējumu izraisītāji, un uzdūrušies sevišķi interesantam atklājumam. 
 

Ķīnas pētnieki noskaidrojuši, ka zarnu mikrofloras sastāvs ir cieši saistīts ar miega traucējumiem - cilvēkiem ar nepilnvērtīgu miegu ir izmainīts zarnu baktēriju sastāvs.

 Zinātnieki pierādījuši, ka tas saistāms ar stresa ietekmi uz organismu. Netiek izslēgta arī pacientu grupa, kurai grūtības gulēt izraisa tiešas sūdzības par gremošanas sistēmu. Simptomi var būt dažādi, piemēram, pastiprināta gāzu uzkrāšanās un tām sekojošas vēdergraizes vai dedzināšanas sajūta.
Ģimenē ienākot mazulim izjaukts miega režīms ir viena no “blakusparādībām”, ar ko jaunajiem vecākiem jāsadzīvo. Kaut arī bērniņš ir mūsu svētība, tomēr jaunie dzīves apstākļi, mazulis, pienākumi, vēlme atrast laiku sev rada stresu.
 

Zinātniski pierādīta ne tikai bezmiega, bet arī trauksmes un depresijas simptomu saistība ar izjauktu zarnu trakta bakteriālo līdzsvaru. 

Šādos gadījumos jaunajiem vecākiem ieteicams padomāt par pareiza baktēriju sastāva atjaunošanu zarnās, un to vislabāk paveiks tieši probiotiku lietošana kursa veidā.

 

Divi mūsu zarnām draudzīgi labo baktēriju celmi ir pienskābās baktērijas LGG un bifidobaktērijas BB-12. LGG un BB-12 ir probiotikas, kas mūsu zarnās pastāv dabiski. 
Turklāt bifidobaktēriju BB-12 lietošana labvēlīgi veicina ne tikai vecāku zarnu mikrofloru, bet arī zīdaiņu vēl nenobriedušās gremošanas sistēmas labsajūtu. BB-12 labajai baktērijai ir zinātniski pierādīta efektivitāte uz koliku mocītu zīdaiņu miega ilguma palielināšanu par 1 stundu, kā arī BB-12 lietošana samazina zīdaiņu raudāšanas ilgumu. Abu baktēriju salikums nodrošina atbalstu labvēlīgas vēdera mikrofloras izveidei un tās uzturēšanai.

 

Gan LGG, gan BB-12 pieejamas aptiekās nopērkamajā LIVEO probiotiku kompleksā. LIVEO piemērots visai ģimenei, katram ērtā formā – pilienu, kapsulu vai pulverīšu veidā. Dažādās formas ļauj LIVEO piemērot gan jaundzimušo un bērnu, gan pieaugušo vajadzībām.

 

Avoti:
https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12
https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12119-insomnia
Li Y et al. The Role of Microbiome in Insomnia, Circadian Disturbance and Depression. Front Psychiatry. 2018
https://www.chr-hansen.com/en/media/press-releases/2021/10/new-study-shows-favorable-impact-of-bifidobacterium-bb12-on-infants-with-colic-symptoms 
 

Saistītie raksti