5 būtiski iemesli, kāpēc rūpēties par vēdera veselību

Vēdera veselība vienmēr bijusi aktuāla tēma, it sevišķi laikā, kad dzīves straujais ritms ietekmē gan mūsu ēdienreizes, gan stresa līmeni. Par visefektīvākajiem gremošanas trakta palīgiem jau izsenis tiek uzskatītas labās baktērijas - probiotikas. Ar visaugstāko pierādījumu līmeni izceļas tieši Lactobacillus rhamnosus (jeb LGG) baktērijas. Zemāk uzskaitīti 5 iemesli, kāpēc būtu vērts apsvērt probiotiku lietošanu.
Pierādīts, ka probiotikas mazina diskomforta sajūtu vēderā. Tās uztur mūsu gremošanas traktu veselu  un atjauno izjauktu zarnu mikrofloras līdzsvaru.

FOTO: Publicitātes foto

Pierādīts, ka probiotikas mazina diskomforta sajūtu vēderā. Tās uztur mūsu gremošanas traktu veselu un atjauno izjauktu zarnu mikrofloras līdzsvaru.

Stresa izraisīts vēdera diskomforts

Lielai daļai cilvēku stress veicina vēdera pūšanos. Lai palīdzētu zarnu traktam saglabāt līdzsvaru arī uztraukuma momentos, palīgā nāk probiotikas. Zinātniski pierādīts, ka LGG probiotisko baktēriju lietošana samazina vēdera pūšanos par 30%.

 

Kopējā pašsajūta

Pierādīts, ka probiotikas mazina diskomforta sajūtu vēderā. Tās uztur mūsu gremošanas traktu veselu  un atjauno izjauktu zarnu mikrofloras līdzsvaru. Dānijā veiktā pētījumā pacienti atzīst, ka probiotiku, precīzāk, tieši LGG labo baktēriju, lietošana ir uzlabojusi viņu dzīves kvalitāti par aptuveni 30%!

 

 

Imunitāte

Lai cik interesanti tas nešķistu, mūsu zarnu trakta labās baktērijas arī iesaistās imunitātes veidošanā un uzturēšanā. Gremošanas trakts kopā ar zarnu mikrofloru nodrošina 70% no organisma imunitātes. Mūsu organisma šūnas savā starpā sazinās, un pierādīts, ka probiotikas caur šo saziņu var ietekmēt mūsu imūno šūnu darbību. Ja uzturēsim savu vēderu veselu, mazāka iespēja, ka saslimsim.

 

Āda

Tautā dzirdēts teiciens “āda ir veselības spogulis”. Savā ziņā tā arī ir, un liela daļa gremošanas trakta slimību tiešām ietekmē mūsu ādas krāsu un struktūru. Līdz ar to nav brīnums, ka speciālisti iesaka lietot probiotikas dažādu ādas nepilnību gadījumā. Kā jau augstāk minēts, labās baktērijas veicina normālu imūnās sistēmas darbību, un tā ir izšķiroša tādu slimību ārstēšanā, kā, piemēram, ekzēma. Zinātniski pierādīts, ka probiotiku lietošana uzlabo pacientu ādas kvalitāti alerģiju, aknes un sausas ādas gadījumos.

 

Sievietes intīmā veselība

Veselas sievietes maksts mikrofloru dabiski apdzīvo laktobaktērijas, un to izdalītā pienskābe nodrošina vajadzīgo skābo Ph vidi. Samazināts laktobaktēriju un palielināts nelabvēlīgo baktēriju daudzums makstī, izjauc intīmās zonas mikrofloras līdzsvaru un veido piemērotu vidi dažādām infekcijām. Papildus uzņemtas, probiotikas atjauno izjaukto līdzsvaru. Šajā gadījumā īpaši izceļamas Lactobacillus reuteri (RC-14) probiotiskās baktērijas, kurām ir zinātniski pierādīta efektivitāte gan bakteriālās vaginozesgan piena sēnes izraisītu infekciju gadījumā. 

 

LIVEO pienskābo un bifidobaktēriju komplekss satur LGG un BB-12 labās baktērijas ar zinātniski pierādītu efektivitāti. LIVEO ir īpaši radītas, lai būtu piemērotas jaundzimušajiem, bērniem un pieaugušajiem zarnu mikrofloras uzlabošanai, jo pieejamas dažādās formās – pilienu, pulverīšu un kapsulu veidā.

Savukārt, LIVEO Intime ir pienskābo baktēriju komplekss sievietes vaginālās mikrofloras līdzsvaram. Katra Liveo Intime kapsula satur Lactobacillus reuteri (RC-14) un Lactobacillus rhamnosus (GR-1) – šīs baktēriju sugas ir dabiski maksts iemītnieki.

 

 

 

Avoti:

Pedersen et al. Ehealth: low FODMAP diet vs Lactobacillus rhamnosus GG in irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 

Roudsari et al, Health effects of probiotics on the skin. Crit Rev Food Sci Nutr.

Köhler et al, Probiotic interference of Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14 with the opportunistic fungal pathogen Candida albicans. Infect Dis Obstet Gynecol.

Cianci et al, Efficacy of Lactobacillus Rhamnosus GR-1 and of Lactobacillus Reuteri RC-14 in the treatment and prevention of vaginoses and bacterial vaginitis relapses, Minerva Ginecol.