Vai ar aukstumpumpu drīkst bučoties? Atbild speciālists

Ir teiciens – ja uz lūpas uzmetusies aukstumpumpa, nevar bučoties. Bet cik tas ir pamatots, grib noskaidrot kāda portāla lasītāja.
Iespēja inficēt otru cilvēku ar herpes vīrusu pastāv, to pat nezinot.

FOTO: Shutterstock.com

Iespēja inficēt otru cilvēku ar herpes vīrusu pastāv, to pat nezinot.

Patiesība vai mīts?

Ar herpes vīrusu kopumā inficēti ir 70% iedzīvotāju, atsaucoties uz pētījumiem, stāsta “Veselības centra 4” dermatoloģe Kristīne Poiša. Taču ne visiem infekcija nelabvēlīgu apstākļu ietekmē uzliesmo. Tas nozīmē, ka cilvēks var nodzīvot visu dzīvi un pat nezināt, ka ir vīrusa nēsātājs. 

Vislielākais slimības pārneses risks pastāv, kad iestājusies tās akūtā fāze – ir uzmetusies aukstumpumpa. Tā izskatās kā grupveida pūslīši, kas pildīti ar šķidrumu, vai sarkans plankums un visbiežāk atrodas uz lūpu sārtās daļas. Tātad tiešām – ja ir aukstumpumpa, vajadzētu izvairīties no partnera skūpstīšanas, apliecina speciāliste. 

 

Akūtajā fāzē vajadzētu izvairīties dot bučas arī bērniem, sevišķi – zīdaiņiem līdz mēneša vecumam. 

Mazuļiem vēl nav izveidojusies spēcīga imunitāte, tāpēc inficēšanās ar herpes vīrusu var būt bīstama. Tas var izplatīties pa organismu un skart iekšējos orgānus, izraisot letālas sekas pat atbilstošas terapijas gadījumā.

Dzīšanas fāzē vīruss ir mazāk lipīgs, bet viszemākais infekcijas risks pastāv tad, kad aukstumpumpa ir sadzijusi. Herpes vīrusu iespējams nodot citam cilvēkam arī tad, kad ārēju pazīmju nav. Tas notiek ādas kontakta ceļā.

 

  • Der zināt

Aukstumpumpas parasti pat bez ārstēšanas sadzīst divu līdz trīs nedēļu laikā.

 

Ko vēl nevajadzētu darīt?

Ja kādam no ģimenes locekļiem ir uzmetusies aukstumpumpa, noteikti vajadzētu izvairīties no kopēju dvieļu, trauku, galda piederumu, dzēriena pudeļu, skuvekļu un citu sadzīves priekšmetu lietošanas. 

Infekcijas akūtajā stadijā ieteicams pēc iespējas biežāk mazgāt rokas gan vīrusa nēsātājam, gan pārējiem cilvēkiem, ar kuriem viņš atrodas pastāvīgā kontaktā. “Nereti gadās nejauši aizskart aukstumpumpu un vīrusu nodot otram cita kontakta veidā, nevis bučojoties,” piebilst dermatoloģe.

Ārējā vidē vīruss gan nav ļoti dzīvotspējīgs. Tas nozīmē, ka, nonākot uz priekšmetiem, tas tur ļoti ilgi nesaglabājas un inficēšanās risks ir salīdzinoši zems.

Reklāma
Reklāma

 

Kāpēc vispār izvairīties

Visbiežāk herpes vīrusa vienīgā nepatīkamā blakne ir estētisks diskomforts slimības akūtajā fāzē. “Cilvēkam ar stipru imunitāti tas nekādu kaitējumu nevar nodarīt,” apgalvo K. Poiša.

 

Tomēr ir cilvēku grupas, kam tas var radīt būtiskas veselības problēmas. To vidū ir pacienti ar zemu imunitāti, piemēram, pēc orgānu transplantācijas, vēža slimnieki, kas saņem ķīmijterapiju, bērni, kam ir atopiskais dermatīts. 

Riska grupu pārstāvjiem infekcija var izplatīties daudz plašāk. Tādējādi akūtajā fāzē pūslīši veidojas arī uz vaigiem, ap degunu, acīs, mutes gļotādā un citviet, turklāt dzīst ilgāk nekā divas, trīs nedēļas. 

Šajā gadījumā slimniekam noteikti vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta vai dermatologa. Speciālistu ieteicams apmeklēt arī tad, ja aukstumpumpas veidojas bieži. 

 

Provocē vairāki faktori

Bet kāpēc tad ir tā, ka daļai cilvēku, kas inficējušies ar herpes vīrusu, tas vispār nekad dzīvē neuzliesmo, bet citiem aukstumpumpas uzmetas ik pa laikam? Infekcijas pāriešanu akūtajā fāzē var provocēt dažādi faktori:

 

  • citas vīrusa saslimšanas ar augstu temperatūru;
  • rudens un ziemas periods, kad pazeminās imunitāte;
  • stress;
  • hormonālas izmaiņas, to skaitā – menstruācijas;
  • saules radīti apdegumi;
  • vējš;
  • uzturēšanās pirtī;
  • ādas bojājumi;
  • kosmētiskās procedūras, kā injekcijas, lāzerterapija.

 

Taču ar šo infekciju var iemācīties sadzīvot, uzsver K. Poiša. Piemēram, nepieciešamos medikamentus var sākt lietot jau pirms došanās saulē. Tādā veidā mazināsies risks, ka aukstumpumpa vispār veidosies, bet, ja tas notiks, vismaz samazināsies dzīšanas laiks.

Saistītie raksti