Aukstumpumpa jeb herpe grūtniecei - kad tās patiešām ir bīstamas

Ja sievietei jau agrāk bijis herpes vīruss jeb aukstumpumpa, tad tās parādīšanās grūtniecības laikā neko sliktu nenodarīs — gan mammas, gan bērna organismā ir antivielas. Cita lieta, ja herpe izsitusies pirmo reizi. Bet šoreiz stāsts tikai par herpēm, kas virs jostas vietas. 

Aukstumpumpa jeb herpe grūtniecei - kad tās patiešām ir bīstamas

FOTO: Shutterstock.com

Pastāv divi herpes vīrusu tipi – HSV1 ir herpes, kas metas virs jostas vietas, bet HSV2 ir tā saucamās dzimumorgānu herpes, tātad tās, kas izsitas zem jostas vietas.

Šoreiz stāsts par herpēm virs jostas vietas. Ja aukstumpumpas sievietei ir bijušas arī pirms grūtniecības, tad tā nav liela bēda. Taču, ja pirmo reizi dzīvē herpe uzmetas tieši grūtniecības laikā, par to noteikti ir jāizstāsta ārstam. Jo šādā gadījumā sievietes imūnsistēma vīrusu nepazīst un nav ieguvusi iemaņas, kā ar to cīnīties. Tas var negatīvi ietekmēt gaidāmo mazuli. Taču arī lieki satraukties nevajag — varbūt šis vīruss organismā kādreiz jau ir bijis, tikai šis fakts piemirsts vai palicis nepamanīts. Lai viestu skaidrību, ieteicams veikt speciālu antivielu testu, kas nosaka, vai jau agrāk organismā ir bijis herpes vīruss.
 


Herpe dzemdību laikā

Ja, tuvojoties dzemdību laikam, parādās herpes HSV1 (tātad virs jostas vietas), tad dzemdēt var. Ja izmetusies “svaiga” aukstumpumpa, bet mājās ir zīdainītis, jāatceras mazo nebučot, bieži mazgāt rokas, ja lietojat knupīti — mammai to neņemt mutē. Ja mazulītis ēd mammas pienu, viņš saņem antivielas arī pret šo vīrusu, tāpēc lielākoties zīdaiņiem aukstumpumpa "neizlec". Ja tas tomēr notiek, noteikti jāsazinās ar ārstu.
 


Ko darīt, ja herpe ir vīram?

Ja vīram parādās aukstumpumpa, piedalīties ģimenes dzemdībās viņš noteikti var. Tikai jāatceras ieteikums par mazulīša nebučošanu, roku mazgāšanu u.c., kas minēts mazliet augstāk.
 


Lai aukstumpumpa nemestos

Aukstumpumpa jeb herpes vīrusa izsitumi rodas, aktivizējoties herpes vīrusam (HSV 1) organismā vai pirmo reizi saslimstot ar to. Lēš, ka šis vīruss mītot pat 90% iedzīvotāju. Tam patīk aktivēties, pieaugot stresam pazeminoties imunitātei.
 


Ko darīt lietas labā?

Reklāma
Reklāma

Ir cilvēki, kuriem herpētiskie izsitumi metas bieži. Ja esi grūtniece un aukstumpumpas tev agrāk bieži parādījušās, pārrunā to ar savu ārstu vai vecmāti, pārdomājot veidus, kā stiprināt imunitāti. Varbūt esi ievērojusi, kādos apstākļos izsitumi parādās? — vai tie parasti metās tad, kad biji par kaut ko satraukusies? Varbūt pēc lielām svētku ēšanām? Vai kopā ar saaukstēšanos?

Varbūt izdodas problēmu noķert jau saknē? Teiksim, ja šī ir stresa izraisīta aukstumpumpa, tad jūtot, ka pieaug spriedze uztraukums, var reaģēt uzreiz — meklēt veidus, kas tevi nomierina. Mierīga pastaiga svaigā gaisā? Baseins? Atsacīšanās no kāda pienākuma savas un bērniņa pašsajūtas labā? Dziļā elpošana? u.tml.

Iespējams, der padzert nomierinošas tējas, kuras drīkst lietot grūtniecības laikā.
Vari jautāt ārstam par ehinācijas vai diždadža lietošanu.
Herpētiskie izsitumi varētu arī parādīties, pazeminoties imunitātei.

Arī ēdienkarte ietekmē aukstumpumpu parādīšanos. Ir divas aminoskābes — arginīns un lizīns — , kas nepieciešamas mūsu organismam, kas tiek uzņemti ar proteīniem. Tomēr arginīns veicina herpes vīrusa uzliesmojumus, kamēr lizīns tos mazina. Piemēram, daudz arginīna ir šokolādē, kafijā, melnajā tējā, bakladžānos, sēnēs, zemesriekstos, rozīnēs, rīsos, cukurā, tomātos, kviešos, sēklās. Savukārt lizīna — pupās, liellopa gaļā, sierā, pienā, jogurtā, cāļa gaļā, olās, (nesaldētās) zivīs, svaigos dārzeņos, asnos.


Tas gan nenozīmē, ka būtu jāvadās pēc šī saraksta — ja dažus no šiem produktiem, teiksim, melno tēju vai kafiju, tāpat ieteicams ierobežot ēdienkartē, tad citus veselībai vērtīgus produktus, teiksim, sēklas un tomātus, var ēst mēreni, kopā ar kādu no produktiem, kui satur lizīnu. Varbūt tev pašai ir izdevies piefiksēt produktus, pēc kuru intensīvas lietošanas parādās herpe?  
 


Ja aukstumpumpa jau uzmetusies

Pirms pumpa vēl izsitusies, rodas niezoša vai tirpstoša sajūta vietā, kur pumpa radīsies. Pēc tam parādās sāpīgs sarkans čūlains uztūkums.
Ja aukstumpumpu pamana pašā sākumā, no tās var vieglāk tikt vaļā. Katram varētu palīdzēt kas cits — no dabiskiem līdzekļiem var uzsmērēt tējas koka eļļu vai lavandas eļļu, nešķaidītu citronu sulu. Dažam palīdz zobupastas uzlikšana uz jutīgās vietas. Propolisa tinktūra var ātri dziedēt mitrojošos pušumus un mazināt sāpes.
Jebkādi sausinoši un audu savelkoši preparāti, kas satur kamparu vai fenolu, var sniegt atvieglojumu herpētisko izsitumu pirmajās fāzēs. Kreveles fāzē ziedes var atvieglot sāpes un asiņošanu. Aptiekā vai savam aprūpes speciālistam variet jautāt ieteicamākos līdzekļus grūtniecības laikā.


Lai neizplatītu aukstumpumpu uz citām ķermeņa vietām, ārstējot jau esošu aukstumpumpu, ieteicams izmantot vates kociņu. Tāpat labāk ir neaiztikt pumpu ar rokām, lai ar pirkstiem neaiznestu kur citur (teiksim, pēc tam paberzējot plakstiņu — acī).


Vajadzētu padomāt arī par citiem — nelietot kopīgus traukus un neskūpstīties. Starp citu, literatūrā par saslimšanu psihosomatiskajiem cēloņiem sadaļā par herpētiskiem izsitumiem tieši uz to — padomā, kāpēc tu nevēlies skūpstīties? Proti, aukstumpumpa uz lūpas ir legāls iemesls neveidot tuvību, mazliet atbaidīt no sevis. Tas gan ir tikai viens no iespējamajiem iemesliem. Jo īpaši, ja aukstumpumpa veidojas bieži, var mēģināt atpazīt tās cēloņus, nevis cīnīties ar sekām.

Autore: dūla Linda Rozenbaha, Latvijas Dūlu apvienība, www.dulas.lv
Izmantotā literatūra: Aviva Jill Romm, The Natural Pregnancy Book. Herbs, Nutrition, and Other Holistic Choices