Visu laiku salst rokas un kājas? 6 padomi, kā tās sasildīt

"Šobrīd piedzīvojam krietni vēsāku rudeni nekā citus gadus, turklāt vēl daudziem iedzīvotājiem nav pieslēgta centrālā apkure vai arī tiek taupīts uz tās rēķina. Šādos apstākļos var būt sūdzības par izmaiņām ķermeņa termoregulācijā, kas var izpausties kā aukstas rokas vai kājas," teic “Veselības centrs 4” ģimenes ārste Jevgeņija Nikolajeva.
Sūdzības par aukstām rokām un kājām var būt saistītas ar perifēro asinsriti, tāpēc ir vērts darīt visu, lai to uzlabotu.

FOTO: Shutterstock.com

Sūdzības par aukstām rokām un kājām var būt saistītas ar perifēro asinsriti, tāpēc ir vērts darīt visu, lai to uzlabotu.

Kā efektīvi sasildīt rokas un kājas, stāsta Jevgeņija Nikolajeva un “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.

 

Fiziskās aktivitātes katru dienu

Katru dienu vēlams atrast vismaz 30 minūtes līdz pat 1 stundai laika fiziskajām aktivitātēm. Tas ne tikai uzlabo pašsajūtu un veselību kopumā, bet arī tiešā veidā uztur asinsvadu tonusu un asins cirkulāciju. Tāpat regulāras fiziskās aktivitātes samazina stresa hormonu veidošanos, kas nelabvēlīgi ietekmē asinsriti.

 

Regulāras pārbaudes

Svarīgas arī regulāras pārbaudes pie ārsta, lai veiktu holesterīna un asinsspiediena mērījumus. Normālam holesterīna līmenim jābūt līdz 5 mmol/l, bet asinsspiediena atzīmei – 120/80 mm Hg. Par nepieciešamo izmeklējumu veikšanu ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

 

Masāža un kontrastvanniņa

Asinsrites uzlabošanai gan rokām, gan kājām var palīdzēt masāža ar gumijas fizioterapijas bumbiņu, kurai ir mīkstas adatiņas. Tāpat labvēlīgu efektu arī rada kontrastvanna, kas aktivizē asins cirkulāciju. Divās atsevišķās bļodās jāiepilda ūdens – vienā karsts, bet otrā auksts. Ūdenim abās temperatūrās jābūt tādam, lai nejauši neapsaldētu vai neapdedzinātu ādu. Procedūras laikā rokas un plaukstas pamīšus jāmērcē te aukstā, te karstā ūdenī. 

 

Šāda veida procedūra palīdz veicināt asinsvadu reakciju un pielāgošanos dažādām temperatūrām.

Reklāma
Reklāma

 

Sildošie līdzekļi

“Ikdienā var lietot arī speciālos līdzekļus, kuru sastāvā ir aktīvās vielas flavonoīdi, kas uzlabo asinsrites cirkulāciju, tai skaitā arī perifēro asinsriti. Aktīvās vielas parasti ir dažādu augu ekstraktu sastāvā, piemēram, čili vai paprikas ekstraktos, kas rada labvēlīgu kairinājumu un sildošo efektu. Tie aptiekās parasti pieejami dažādās sildošajās ziedēs. Tāpat asinsriti var uzlabot līdzekļi, kuru sastāvā ir ginkgo bilobas ekstrakts, kas mēdz būt arī dažādās kapsulās un tabletēs, kas uzlabo asinsrites darbību. Vēl var noderēt kampareļļa, kas lokāli paplašina asinsvadus un rada siltuma sajūtu,” skaidro Zane Melberga.

 

Apģērbs 

Ieteicams valkāt pietiekami siltu, brīvu un ērtu apģērbu, kura sastāvā ir pēc iespējas vairāk dabīgo materiālu, piemēram, vilna vai kokvilna, kas labāk notur siltumu. Aukstā laikā rokās vajadzētu vilkt cimdus vai uzročus, lai tās tiktu pasargātas no ārējās vides radītā aukstuma.

 

Termofors

Lai sasildītu kājas, var izmantot uzsildītu termoforu vai pudeli, kas piepildīta ar karstu ūdeni. To var novietot zem pēdām vai blakus tām kā pa dienu, tā arī naktī. Tas var palīdzēt ne tikai sasildīt kājas, bet arī atvieglot muskuļus, kas saspringuši no fiziskās slodzes, piemēram, ilgstoša darba uz kājām vai sporta aktivitātēm.

 

Saistītie raksti