Vīram visu laiku salst kājas – kāpēc tā?

Vīram visu laiku ir aukstas kājas, pat tad, ja uzautas vilnas zeķes, stāsta kāda portāla lasītāja un vēlas noskaidrot, kāpēc tā. Ģimenes ārste, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas pārstāve Māra Meldere Mammamuntetiem.lv stāsta, ka iemesls var būt pavisam parasts, bet tas var arī signalizēt par kādu nopietnāku slimību.
Diskomforts, ko rada aukstas ekstremitātes, nav jāpiecieš, uzskata ārste.

FOTO: Shutterstock.com

Diskomforts, ko rada aukstas ekstremitātes, nav jāpiecieš, uzskata ārste.

Vajadzētu pārrunāt ar ārstu

Iemesli tam, ka cilvēkam ir aukstas kājas, var būt daudz un dažādi – sākot ar nepiemērotu apģērbu un apaviem, beidzot ar bīstamām asinsvadu saslimšanām. 

Tāpēc šo situāciju nevajadzētu atstāt bez ievērības, bet gan pārrunāt to ar ģimenes ārstu. Svarīgi būtu izstāstīt visu par savu dzīvesveidu, neko neslēpjot un nenoklusējot, piemēram, to, ka pacients smēķē, lieto neveselīgu pārtiku vai ikdienā maz kustas.

 

Var liecināt par sirds mazspēju

Hroniskiem smēķētājiem, cukura diabēta slimniekiem vai cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens un lipīdu jeb tauku vielmaiņas traucējumi, var veidoties nopietnas asinsvadu problēmas apakšstilbos un pēdās. Šī iemesla dēļ arī var rasties sajūta, ka ir aukstas kājas.

Taču tas var būt ne tikai paaugstināta, bet arī pazemināta asinsspiediena simptoms. Jebkuras asinsspiediena izmaiņas savukārt, iespējams, signalizē par hormonālām izmaiņām, piemēram, vairogdziedzera funkcijas traucējumiem. 

Tāpat aukstas kājas var liecināt par sirds saslimšanām, piemēram, sirds mazspēju.

Ir gadījumi, kad pacienta asinsvadu stāvokli ietekmē stress un liela emocionālā spriedze.

 

Reklāma
Reklāma

Simptoms arī mazasinībai

Vēl cēlonis aukstām kājām un arī rokām var būt dzelzs deficīta anēmija, D vitamīna, magnija un kālija vielmaiņas traucējumi. 

Tāpat šādus simptomus var izsaukt medikamenti, kurus pacients lieto ikdienā. Tad par to vajadzētu aprunāties ar savu ārstējošo ārstu. Diskomforts, ko rada aukstas ekstremitātes, nav jāpiecieš! Mūsdienu medicīna ļauj atrast katram cilvēkam piemērotāko terapijas veidu.

 

Vajadzētu nodot asins analīzes

Lai konstatētu, vai aizdomām par nopietnu saslimšanu vai organisma funkciju traucējumiem ir pamats, nepieciešams veikt asins analīzes. Tās pacientam var nozīmēt ārstējošais ārsts. 

Asins analīzes palīdzēs atklāt novirzes no normas, piemēram, vairogdziedzera, dzelzs, lipīdu, glikozes un citos rādītājos. Tās ļaus izdarīt secinājumus arī par traucējumiem D vitamīna, magnija un kālija vielmaiņas procesos.  

Saistītie raksti