Plūškoks: pirmā palīdzība saaukstēšanās un iekaisumu gadījumā

Plūškoks ir viena no vērtīgākajām dabas veltēm, kas jo īpaši noderēs rudens un ziemas sezonā, kad aktuāla kļūst imunitātes stiprināšana un saaukstēšanās.
Plūškokam ir pretiekaisuma un pretsāpju īpašības, tāpēc to dēvē par pirmās palīdzības līdzekli saaukstēšanās un iekaisumu gadījumā.

FOTO: Publicitātes foto

Plūškokam ir pretiekaisuma un pretsāpju īpašības, tāpēc to dēvē par pirmās palīdzības līdzekli saaukstēšanās un iekaisumu gadījumā.

Latvijā aug divas plūškoku sugas – sarkanais un melnais plūškoks. Sarkanais ir dekoratīvs un indīgs augs, savukārt melnais plūškoks tiek audzēts gan kā ārstniecības, gan kā augļu koks. Uzturā var lietot melnā plūškoka ziedus un ogas, taču jāatceras – ja tiek apēstas negatavas ogas, cilvēks var saindēties, brīdina “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.


Melnā plūškoka ogas satur:

  • bagātīgu C vitamīna devu, piemēram, vienā saujā ogu ir 52 mg C vitamīna, kas ir ievērojama daļa no dienā noteiktās devas. Sievietēm parasti tie ir 75 mg, vīriešiem – 90 mg. C vitamīns ir ļoti svarīgs saaukstēšanās sezonā, jo tas veicina normālu imūnsistēmas darbību. 
  • antocianīdus – visspēcīgākos dabā sastopamos antioksidantus, kas darbojas, lai pasargātu organisma šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem un stimulē organisma imūno sistēmu.


Plūškokam ir pretiekaisuma un pretsāpju īpašības, tāpēc to dēvē par pirmās palīdzības līdzekli saaukstēšanās un iekaisumu gadījumā. Ja parādījušies iekaisuša kakla simptomi, piemēram, apsārtums vai sāpes, norijot siekalas, ieteicams lietot sūkājamās tabletes vai mutē izsmidzināmos aerosolus, kuru sastāvā ir plūškoku ekstrakts. Aerosola saturu ieteicams pūst zem mēles, jo tādā veidā līdzeklis ātrāk uzsūcas organismā un ātrāk iedarbosies.

 

Vēl melnā plūškoka lapas un ogas var izmantot dažādiem uzlējumiem ar karsto ūdeni, kas ir spēcinošs līdzeklis elpceļu veselībai un citu saaukstēšanās simptomu mazināšanai. 

 

Reklāma
Reklāma

Uzlējumiem var pievienot kumelītes, liepziedus un avenes, kas arī ir augi ar ārstnieciskām īpašībām saaukstēšanās gadījumos. Ar šiem uzlējumiem var skalot rīkli – tas var palīdzēt aizsmakuma un iekaisušu smaganu gadījumā.

Tāpat no plūškoka ogām var veidot krājumus ziemai – vārīt ievārījumu, želeju vai sīrupu, kā arī sasaldēt vai kaltēt tās, lai varētu ēst tad, kad nepieciešams. 

 

Ja plūškoka ogas nav iespējams uzņemt svaigā veidā, tās ir pieejamas dažādu komplekso uztura bagātinātāju sastāvā, kas paredzēti tieši imunitātes stiprināšanai. Tos uzņemt var gan profilaktiski kursa veidā, gan saaukstēšanās laikā un pēc tās. 

Tāpat aptiekās pieejami dažādi karstie dzērieni un tējas, kuru sastāvā ir ne tikai plūškoks, bet arī cinks un D vitamīns, kas arī veicina normālu imūnsistēmas darbību.

Saistītie raksti