Cik bieži jāapmeklē ginekologs pēc 45, kad sākas menopauze, un citi profesores Rezebergas ieteikumi CPV profilaksei

Šogad sievietēm pēc 30 gadiem dzemdes kakla vēža skrīningā ieviests jauns algoritms. Tā kā šis ir vēža veids, no kura mūsdienās ir iespējams pilnībā izvairīties, uzsākta ilgstoša informēšanas un motivēšanas kampaņa “Apsteidz dzemdes kakla vēzi!” ar aicinājumu “Veic valsts apmaksātu skrīninga pārbaudi!”. Pērn Latvijā skrīningam atsaucās tikai 35 % no uzaicinātajām sievietēm, taču katru mēnesi atklāj 20 jaunus saslimšanas gadījumus, atklāj profesore Dace Rezeberga.
Dzemdes kakla vēža kontekstā tiek atrasta slimība priekšvēža stadijā, kad ļaundabīgā saslimšana vēl nemaz nav attīstījusies.

FOTO: Publicitātes foto

Dzemdes kakla vēža kontekstā tiek atrasta slimība priekšvēža stadijā, kad ļaundabīgā saslimšana vēl nemaz nav attīstījusies.

“Kopš šī gada 1. jūlija esam mainījuši testa veidu sievietēm vecumā pēc 30 gadiem. Zinātne meklē efektīvākos skrīninga testus. Jaunām sievietēm, kad cilvēka papilomas vīruss ir bieži sastopams, kā izmeklēšanas metode paliek šķidruma citoloģija, bet

sievietēm pēc 30 gadiem jau tiek meklēta cilvēka papilomas vīrusa klātbūtne,” skaidro Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, profesore Dace Rezeberga.
“Ja nav šī vīrusa, vēzis nevar attīstīties. Ja pieļauj, ka sieviete pēc šī negatīvā testa inficējas ar vīrusu, patoloģiskais process attīstīsies lēni, tāpēc nākamais uzaicinājums uz skrīningu tiks sūtīts pēc pieciem gadiem. Savukārt, ja atrod cilvēka papilomas vīrusu, tad nākamais solis ir aprakstīts algoritmā – sievieti nosūta uz kolposkopiju jeb tajā pašā izmeklējamajā materiālā, kurā noteica vīrusu, var mikroskopā izmeklēt arī dzemdes kakla šūnas.” 

 

Pēdējā cilvēka papilomas vīrusa analīze sievietes mūžā paredzēta 65 gadu vecumā pie noteikuma, ja iepriekšējie testa rezultāti ir bijuši neizmainīti. 

 

Varbūtība, ka sieviete vēlīnā menopauzē inficējas, tad paiet vēl desmit gadu, un viņai attīstās vēzis, ir arvien mazāka, ja testi pirms tam bijuši normāli. “Menopauzes vecums vidēji ir 51–52 gadi visās populācijās. Tas ir mēnešreižu iztrūkums gada laikā, kas nozīmē, ka sievietei ir iestājusies menopauze. Vajadzība apmeklēt ginekologu ir arvien retāka, un būtu jānāk tikai tad, ja ir sūdzības. Sievietes, kas rūpējās par savu veselību, iet pie ginekologa, kurš to iesaka reizi gadā. Es teiktu, ka varbūt tomēr nav katru gadu jāiet, ja sieviete ir vesela un ar stabilām partnerattiecībām. Bet ir jābūt sapratnei par dažādiem simptomiem, kuru gadījumā jāapmeklē ginekologs,” norāda profsore. 

 

Biežākie iemesli menopauzē, kad sievietei jāgriežas pie ārsta, ir:

  • maksts izdalījumi,
  • blakus orgānu darbības traucējumi,
  • noslīdējums,
  • urīna nesaturēšana,
  • onkoloģiskas saslimšanas (citiem dzimumorgānu vēžiem nav skrīninga),
  • seksuāla disfunkcija.

 

“Ir vesela rinda ginekoloģisko patoloģiju, kas sievietēm raksturīgas reproduktīvajā periodā un kas menopuzes laikā iet mazumā – endometrioze, dzemdes mioma, jo nav hormonālās cikliskās pārmaiņas, slimības regresē. Taču sievietei reproduktīvā veselība ir svarīga arī menopauzē,” bilst Dace Rezeberga.

 

Reklāma
Reklāma

Kādā vecumā biežāk var attīstīties dzemdes kakla vēzis?

Pats vīruss ir bieži sastopams, un lielākā daļa sieviešu kas dzīvo dzimumdzīvi vai ir partnerattiecībās, kaut kādā dzīves periodā inficējas ar šo vīrusu, bet jauna sieviete pati spontāni no tās infekcijas atbrīvojas. 

 

Pēc inficēšanās neveidojas dabīga imunitāte un nepasargā sievieti no atkārtotas inficēšanās. Tikai vakcinācija veido noturīgu imunitāti un spēj pasargāt no slimības progresijas. 

 

Jaunām sievietēm, vīrusam aizejot, šūnu izmaiņas var spontāni izzust. Vīrusa un saimnieka organisma savstarpējās mijiedarbības rezultātā daļai vīruss var ilgstoši palikt organismā un veicināt pirmsvēža izmaiņas dzemdes kakla šūnās. Šī daļa ir tās, kurām var attīstīsies dzemdes kakla vēzis. No inficēšanās līdz vēža attīstībai var paiet desmit gadu, kad sievietes jau ir lielākā vecumā, izmaiņas veidojas pakāpeniski, un skrīninga izmeklējumi tās var atrast. Šeit redzam, kāda nozīme ir tam, ka sievietes piedalās skrīningā. Latvijā esam izpētījuši, ka sievietes pēc 50 gadiem retāk piedalās skrīningā, tādējādi radot risku, ka attīstīsies slimība.  
 

Svarīgi zināt!

 

  1. Dzemdes kakla vēža kontekstā tiešām, atšķirībā no pārējiem skrīningiem – kolorektālā vai krūts vēža skrīninga, kur atklāj jau esošu vēzi,  – tiek atrasta slimība priekšvēža stadijā, kad ļaundabīgā saslimšana vēl nemaz nav attīstījusies.
  2. Vēža saslimstības statistika ir nežēlīga, un situācija Latvijā, salīdzinoši ar Eiropas valstīm, ir slikta. Mēnesī atklāj apmēram 20 jaunus gadījumus ar dzemdes kakla vēzi, un diemžēl liela daļa no tiem jau ir vēlīnā stadijā, kas nozīmē, ka sievietes ilgstoši nav gājušas pie ginekologa un nav piedalījušās skrīninga programmā.
  3. Apmēram 10–12 sievietes no šīs slimības katru mēnesi nomirst. Daudzas saslimušās un arī nomirušās ir salīdzinoši jaunas sievietes darbspējīgā vecumā. 
     

Par dzemdes kakla vēža skrīningu

  • Dzemdes kakla vēža skrīninga laikā  meklē dzemdes kakla priekšvēža saslimšanas vai arī risku tām attīstīties, un, savlaicīgi atklājot šīs priekšvēža pārmaiņas, tās ir iespējams pilnībā izārstēt, tādējādi nepieļaujot vēža attīstību un arī saglabājot sievietei reproduktīvo funkciju, spēju iznēsāt un dzemdēt bērnus, izvairoties no liela apjoma operācijas.
  • Sievietes ar vēstules palīdzību Nacionālais veselības dienests uzaicina veikt testus, tādējādi mēģinot atrast visas sievietes populācijā, kurām ir risks saslimt vai jau ir sākušās priekšvēža pārmaiņas.
  • Pasaules veselības organizācija paziņojusi, ka šo slimību globāli var pieveikt. Latvijā ir pieejami abi šie profilakses virzieni – ir jāvakcinē meitenes un zēni ar CPV vakcīnu un sievietēm jāpiedalās skrīninga programmā, kas nozīmē paņemt skrīninga vēstuli un veikt skrīninga testu pie ginekologa, ģimenes ārsta vai vecmātes.

 

Saistītie raksti