Dzemdes kakla vēža skrīninga jaunā metode šķidruma citoloģija – kas tā ir un kur pieejams šis izmeklējums

Pirms laika izskanējis, ka Latvijā dzemdes kakla vēža skrīningam tikusi izmantota viena no senākajām metodēm Eiropā, tomēr nu arī Latvijā skrīningu veic ar šo jaunāku un efektīvāku metodi – šķidruma citoloģiju. Kā šīs metodes atšķiras? Vai iespējams zināt, kādu metodi pielieto konkrētais ārsts un vai tiešām visu laiku pielietotā metode ir bijusi mazāk ticama? Par to Mammamuntetiem.lv izvaicāja ginekoloģi, dzemdību speciālisti Elizabeti Pumpuri.
Jaunajai metodei ir lielāka jutība, jo var notestēt vairāk šūnu, speciālajā šķidrumā tās arī labāk saglabājas, padarot to izpēti vienkāršāku.

FOTO: Shutterstock.com

Jaunajai metodei ir lielāka jutība, jo var notestēt vairāk šūnu, speciālajā šķidrumā tās arī labāk saglabājas, padarot to izpēti vienkāršāku.

Profilaktisko pārbaudi jeb dzemdes kakla vēža skrīningu reizi trijos gados sievietēm Latvijā apmaksā valsts, sievietei uz dzīvesvietu nosūtot uzaicinājumu to veikt. Pārbaudi piedāvā sievietēm 25-67 gadu vecumā; uzaicinājuma vēstules tiek nosūtītas uz sievietes deklarēto dzīvesvietas adresi. Pirmo vēstuli sieviete saņems 25 gadu vecumā, un izmeklējumu būtu vēlams veikt pie ginekologa tuvāko 3 mēnešu laikā, pietam tas ir bez maksas. Ja analīze ir laba, tad nākamo vēstuli sieviete saņems 28 gadu vecumā, un tā līdz pat 67 gadu vecumam. Ja vēstule nav atnākusi, par to var interesēties pie ģimenes ārsta.

 

Kā zina stāstīt Elizabete Pumpure, kopumā situācija Latvijā dzemdes kakla vēža profilakses un skrīninga jautājumā ir labā līmeni. Pirmkārt, nu jau arī Latvijā piedāvā vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), kas ir viens no dzemdes kakla vēža izraisītajiem, kā meitenēm, tā zēniem. Paralēli, protams, ļoti svarīgs ir skrīnings, kurš nevis meklē jau vēzi, kas ir attīstījies, bet pirmās CPV radītās izmaiņas dzemdes kaklā, kas savlaicīgi nepamanītas vai ignorētas vairāku gadu garumā var progresēt un izpausties kā dzemdes kakla vēzis, kas ir ļaundabīga saslimšana. Skrīninga nozīme ir savlaicīgi atklāt šīs pirmās pazīmes un uzsākt ārstēšanu, pirms attīstījies vēzis. 

Dzemdes kakla vēzis ir viens no teju pilnībā novēršamiem ļaundabīgiem audzējiem, ja sekmīgi tiek izmantoti mums pieejamie rīki – vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu un regulāra skrīninga veikšana.

 

Kā atšķiras vecā metode no jaunās

Un tiesa – līdz šim Latvijā izmantota metode, kad paņemtais paraugs no dzemdes kakla tiek uzlikts uz stikliņa, kuru pēc tam skatījās mikroskopā, tādējādi novērtējot šūnu stāvokli. Jaunā metode paredz, ka paņemtais materiāls jeb visas dzemdes kakla gļotādas šūnas ar birstīti tiek ieliktas šķidrumā, kas pēc tam tiek izpētīts. Tas nozīmē, ka visas no dzemdes kakla paņemtās šūnas nonāk šķidrumā. 

 

Reklāma
Reklāma

“Iepriekš, uz stikla uzklājot materiālu, varēja gadīties, ka daļa šūnu paliek uz birstītes. Jaunajai metodei ir lielāka jutība, jo var notestēt vairāk šūnu, speciālajā šķidrumā tās arī labāk saglabājas, padarot to izpēti vienkāršāku. Tāpat ar šo šķidruma metodi ir iespēja papildus noteikt CPV klātbūtni, ja konstatētas izmaiņas šūnu līmenī, ko ar iepriekšējo metodi nevarēja noteikt iepriekš. Ja izmaiņas tika pamanītas, veicot skrīningu ar stikliņa metodi, nebija skaidri zināms, vai ir augsta riska cilvēka papilomas vīrusa klātbūtne,  sievietei bija jānāk uz atkārtotu vizīti, lai ņemtu šo analīzi. Ar jauno metodi var labāk pamanīt izmaiņas, kā bez papildus ginekoloģiskas apskates un analīžu ņemšanas saprast, vai šīs izmaiņas ir izraisījusi CPV vīrusa klātbūtne. 

 

Kā notiek dzemdes kakla vēža skrīnings

  • Vislabāk ir izmantot valsts sūtīto uzaicinājumu veikt šo pārbaudi. To ik pa trim gadiem nosūta uz sievietes dzīvesvietu.
  • Vizīte pie ginekologa, līdzi ņemot vēstuli. Analīžu veikšana būs bez maksas, bet, iespējams, būs kāda maksa par vizīti (atkarīgs no klīnikas),
  • Vizītes laikā ar speciālu birstīti no dzemdes kakla tiek paņemts paraugs – nokasītas virspusējās gļotādas šūnas,
  • Materiāls tiek nosūtīts uz laboratoriju un tur pārbaudīts.
  • Ņem vērā, ka, testējot pēc jaunās metodes, izmeklējuma veikšana var aizņemt ilgāku laiku.

 

Kur var veikt skrīningu pēc jaunās metodes?

Pirms tika ieviesta jaunā metode, bija pārejas periods, kad varēja būt situācija, kad kādā vietā pielieto jauno metodu, bet kādā – veco. Tagad ir noteikts, ka dzemdes kakla vēža skrīnings jāveic pēc jaunās metodes, ko sauc par šķidruma citoloģiju. 

“Nav tā, ka šo pārbaudi veic noteiktā iestādē – šī metode jau ir pieejama visām sievietēm. Visas sievietes, kurām atnāk uzaicinājums un kuras dosies pie ginekologa, veiks tieši šo analīzi.

 Ar uzaicinājumu pati analīze ir bez maksas, iespējams, ka jāmaksā par ārsta vizīti, atkarībā no iestādes,” stāsta Elizabete Pumpure un mudina sievietes regulāri izmantot valsts apmaksāto iespēju veikt šo pārbaudi.

Saistītie raksti