Dziednieciskais zilo un violeto augu spēks. Tos vajadzētu lietot uzturā pēc iespējas vairāk!

Zilos un violetos augus vajadzētu cienīt un lietot pēc iespējas daudz, jo tie neļauj sabiezēt asinīm, neļauj attīstīties sirds un asinsvadu slimībām, pozitīvi ietekmē zarnu mikrofloru un darbību.
Zilos un violetos augus vajadzētu lietot pēc iespējas daudz.

FOTO: Shutterstock.com

Zilos un violetos augus vajadzētu lietot pēc iespējas daudz.

Un tas vēl nav viss! Piemēram, pirmatnējie violetie burkāni – agrāk burkāni nebija oranži – tāpat kā baklažāni un kazenes satur provitamīnu A, kas ir ļoti vajadzīgs mūsu redzei un ādai, it sevišķi gļotādai. Zilie un violetie augi ir bagāti ar minerālvielām, kas nepieciešamas kauliem, muskuļiem un nervu sistēmai. Tajos ir arī daudz balastvielu, pateicoties kurām labāk darbojas gremošanas sistēma.

Urīnpūšļa un urīnceļu veselību lieliski uzlabo melnā plūškoka ogas. Tās iedarbojas urīndzenoši un palīdz izskalot nelabvēlīgās baktērijas. Zilenēm un mellenēm piemīt antibakteriālas īpašības, tās ir bagātas ar kāliju, cinku un folskābēm. Cigoriņš, kas vasarā zied ar brīnišķīgiem ziliem ziediem, ir bagāts ar rūgtvielām, kas ļoti nepieciešamas aknu veselībai. Zilo lavandu ziedu tēja nomierina un palīdz pret bezmiegu. Gurķumētras jeb ārstniecības gurķenes ziedi nāk par labu sirds veselībai, tāpēc tos tautā dēvē arī par sirdsprieka ziediņiem.

 

Zināšanai

Zili un violeti augi dabā nav bieži sastopami, jo, lai radītu zilo pigmentu antociānu, augiem nepieciešams uzņemt daudz enerģijas no saules gaismas. Zinātnieki ir izpētījuši, ka antociāni spēj noķert un atvairīt brīvos radikāļus, kas mūsu organismā rodas vielmaiņas procesā un bojā šūnas.

 

Reklāma
Reklāma

Zilo ziedu tinktūra

Mazina stresu, nomierina nervus un palīdz atgūt koncentrēšanās spējas.

Dari tā!

Salasi deviņu dažādu ārstniecības augu zilos un violetos ziedus (piemēram, neaizmirstulīti, cigoriņu, sētložņu, salviju, rudzupuķi u. c.), ieber burkā vai pudelē ar platu kaklu tā, lai piepilda vismaz trīs ceturtdaļas, un aplej ar 40 % degvīnu. Noturi četras nedēļas, ik pa laikam sakrati. Pēc tam izkās, ielej tumšā pudelītē. Lieto pa 15 pilieniem trīs reizes dienā.

Saistītie raksti