8 ārstniecības augi zāļu tējām, kas ievācami augustā

Vasara joprojām turpinās un vēl arvien iespējams savākt vērtīgus augus, kas ne tikai būs noderīgi atspirdzinošu vēsu dzērienu pagatavošanai siltajā laikā, bet arī noderēs rudens un ziemas periodam gardu, veselību spēcinošu dzērienu pagatavošanai.
Arī augustā vēl ievācami vērtīgi augi, kurus izmantot savai vesleībai un labsajūtai.

FOTO: Shutterstock.com

Arī augustā vēl ievācami vērtīgi augi, kurus izmantot savai vesleībai un labsajūtai.

Kuri no augustā ziedošajiem augiem ir noderīgi veselīgu tēju pagatavošanai un kādām veselības problēmām tējas var palīdzēt, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte. 

 

Sirds mātere 

Tā būs noderīga dažādu sirdsdarbības traucējumu – pārsitienu, paātrinātas sirdsdarbības – gadījumos. To var lietot arī, lai mazinātu satraukumu, jo tai piemīt nomierinoša iedarbība, kā arī tā palīdzēs, ja ir jūtams garīgs nespēks vai novēroti veģetatīvi traucējumi klimaksa periodā sievietēm. 

Lai sirds māteri izmantotu dzērienu pagatavošanai, jāievāc tās laksti ar ziediem (galotnes ar zariem), apmēram 30–40 cm garus. Tad tos žāvē parastos apstākļos vai kaltē 50–60*C grādos ar labu ventilāciju. Lai sirds māteres tēja būtu baudāma un garšīga un tā nebūtu pārlieku rūgta, jābūt uzmanīgiem gatavošanas procesā un jāievēro atbilstoša koncentrācija. 

1–2 tējkarotes sirds māteres lakstu jāaplej ar 200 ml verdoša ūdens, tad jānostādina 20–30 minūtes. Sirds māteres tējas dzērienu var lietot visas dienas garumā.

 

Raudene 

Šo augu dēvē par pļavas nošpu, jo raudene palīdz atbrīvot vēdera dobuma gludo muskulatūru, noņem spazmas gremošanas traktā, kā arī atvieglo veselības stāvokli menstruāciju laikā, ja novērotas sāpes. Vēl raudenes tēja palīdz mazināt ne tikai migrēnu, bet arī veicina sviedrēšanu un atklepošanu, kā arī novērš iekaisumus, tāpēc tā labi kalpo kā līdzeklis pret saaukstēšanos. Raudeni izmanto arī dažādos nomierinošo tēju maisījumos, un tā ir iecienīta kā pikanta garšviela, kas veicina gremošanas procesu. Ar raudenes tēju var apmazgāt arī iekaisušu ādu. 

Lai raudeni izmantotu tēju pagatavošanai, jāievāc lapainās galotnes 15–30 cm garumā, tad tās jāsasien buntītēs un jāžāvē pakarinātas ēnainā, labi vēdināmā telpā. Pēc tam notīra lapiņas un ziedus, kas ir izmantojami tējas pagatavošanai. 

Lai pagatavotu raudenes tēju, 1–2 tējkarotes raudenes lapas un ziedus aplej ar 200 ml verdoša ūdens, ļauj ievilkties 5 minūtes un tad nesteidzīgi bauda dzērienu.

 

Lielā nātre 

Šim augam piemīt virkne dziedniecisku īpašību – lielās nātres tēja palīdz mazināt iekaisumu, sašaurina asinsvadus, stimulē audu atjaunošanos, tonizē kuņģa, zarnu trakta un dzemdes muskulatūru, kā arī uzlabo sirds, asinsvadu un elpošanas centra darbību. Tāpat arī tā var palīdzēt novērst urinēšanas traucējumus. 

Lielās nātres tēja nebūtu ieteicama cilvēkiem, kuriem ir asinreces problēmas, hipertensija un ateroskleroze. 

Lai lielo nātri izmantotu tējas pagatavošanai, jāievāc nātres lapas, kas jāžāvē labi vēdināmā telpā. 

Tējas pagatavošanai 1–2 tējkarotes nātru lapas aplej ar 200 ml verdoša ūdens, nostādina 20–30 minūtes un lieto dienas garumā.

 

Parastais ancītis 

Šis ir augs ar spēcīgu pretiekaisuma darbību, kā arī tas palīdz ārstēt aknu, kuņģa un zarnu trakta slimības. No šī auga pagatavotā tēja palīdz likvidēt spiedošo sajūtu labajā paribē, kā arī palīdz izvairīties no rūgtās garšas mutē. Parasto ancīti izmanto arī organisma attīrīšanai, jo tas palīdz maigi attīrīt aknas. 

Lai šo augu varētu izmantot tēju pagatavošanai, jāgriež virszemes stublāji līdz 10 cm gari, tad tie jāžāvē pakārti buntēs vai plāni izklāti uz sietiem labi apēnotās un vēdināmās telpās. 

Lai pareizi pagatavotu tēju, vispirms vienu ēdamkaroti sažāvētā auga aplej ar glāzi karsta ūdens, tad karsē 15 minūtes un pēc tam iegūto koncentrātu atšķaida ar vēl 200 ml karsta ūdens. Iegūto dzērienu var badīt visas dienas garumā.

 

Divšķautņu asinszāle 

Tā tiek saukta arī par Svētā Jāņa tēju. Augam ir antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība, kā arī tas darbojas kā dabīgais antidepresants. Divšķautņu asinszāle noņem sāpes, krampjus un ārstē sausu klepu. 

Reklāma
Reklāma

Izteikti sarkanā tējas krāsa atgādina, ka dzēriens palīdz arī pret daudzām ar asiņošanu saistītām vainām gan kā sastāvdaļa maisījumā, gan arī kā vienīgā droga.

Lai divšķautņu asinszāli izmantotu tēju pagatavošanai, jāievāc auga virszemes daļa 25–30 cm garumā, tad tā jāžāvē labi apēnotās un vēdināmās telpās, nepārsniedzot 40*C temperatūru. 

Uzmanīgi!

Ievācot šo augu vasarā un ļoti saulainā laikā, īpaši jāuzmanās gaišas ādas īpašniekiem, jo auga ievākšanas procesā iespējams gūt ādas apdegumus. 

Lai pagatavotu tēju, 1-2 tējkarotes sažāvētā auga aplej ar 200 ml verdoša ūdens, nostādina 20–30 minūtes. Tēju var lietot dienas garumā.

 

Meža avene 

Viens no vispazīstamākajiem augiem, kas tējas veidā tiek izmantots dažādu saaukstēšanās simptomu mazināšanai – to izmanto kā sviedrējošu līdzekli temperatūras un iekaisuma mazināšanai, kā arī klepus mīkstināšanai. Tāpat meža avenes tēja veic organisma attīrīšanas funkciju, kā arī palīdz samazināt cukura līmeni organismā.

Tējas pagatavošanai var ievākt ne tikai aveņu lapas, bet arī zaru galus ar jau gatavām un kādu negatavu odziņu, tās jāžāvē labi vēdināmās telpās. 

Tējas pagatavošanai izmanto 1–2 tējkarotes aveņu lapas, kuras aplej ar 200 ml karsta ūdens un ļauj ievilkties 15 minūtes.

 

Sarkanais āboliņš 

Sarkanā āboliņa tēju lieto gan pret klepu, gan bronhīta, saaukstēšanās un drudža simptomu mazināšanai. Šī auga dziednieciskās īpašības palīdz mazināt sievietēm menopauzes simptomus – karstuma viļņus, hormonālo disbalansu, kā arī šī auga tējai piemīt urīndzenošas un organismu attīrošas īpašības. 

Lai augu izmantotu ārstnieciskās tējas pagatavošanai, jāievāc ziedi un augšējās lapas. Labāk tās žāvēt uz sietiem labi vēdināmās telpās, bet 

jāuzmanās, lai drogas neizkalst par daudz, jo tad tās zaudē savas vērtīgās īpašības. 

Lai pagatavotu sarkanā āboliņa tēju, jāizmanto 1 ēdamkarote sažāvētā auga, kas jāaplej ar glāzi verdoša ūdens. Dzērienu var lietot visas dienas laikā.

 

Trejdaivu sunītis 

No trejdaivu sunīša pagatavota tēja būs

labs palīgs gan nervu sistēmas nomierināšanai, gan arī gremošanas veicināšanai. 

Šai tējai piemīt arī diurētiska iedarbība, kā arī to izmanto kā organisma vispārspēcinošu līdzekli.

Trejdaivu sunīša tējai piemīt arī pretalerģiska iedarbība, tāpēc vēl to izmanto ārīgi vannītēm, lai mazinātu alerģisku ādas kairinājumu un veicinātu dzīšanu. 

Lai augu izmantotu tējas pagatavošanai, jāievāc tā augšdaļa 10–15 cm garumā, tad jāžāvē labi vēdināmās, saulei nepieejamās telpās, bet žāvējot nedrīkst pārsniegt 45*C temperatūru. 

Tējas pagatavošanai izmanto 1–2 tējkarotes sažāvētā auga, to aplejot ar 200 ml verdoša ūdens un pēc tam nostādinot 20–30 minūtes. Lietot tēju var visas dienas garumā.

 

Zināšanai

“Visi ārstniecisko augu dzērieni jālieto ar mēru. Nebūtu ieteicams viena veida dzērienu lietot ilgāk par 2–4 nedēļām pēc kārtas. Pēc šī perioda būtu vēlams nomainīt iepriekš lietoto dzērienu pret kādu citu. Pagatavojot ārstnieciskos dzērienus un tējas, augus droši var kombinēt, jo reti kuri no tiem savā starpā nesader,” iesaka Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte. 

Saistītie raksti