Vai zāļu tējas var uzglabāt metāla bundžā?

Tie, kas dzīvojuši padomju laikos, noteikti atceras daudzās metāla kārbiņas virtuves plauktā ar uzrakstiem – manna, milti, tēja utt. Vai metāla bundžas joprojām tiek uzskatītas par gana labām, un īpaši – zāļu tēju uzglabāšanai?
Galvenais, lai trauks ir noslēgts, jo zāļu drogas garšo arī pārtikas kodēm.

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais, lai trauks ir noslēgts, jo zāļu drogas garšo arī pārtikas kodēm.

Lai gan mūsdienās nemēdzam likt akcentu uz metāla bundžām pārtikas uzglabāšanai un biežāk šo funkciju uzticam stikla traukiem, kas nopērkami arī stilizēti un ar vākiem, tomēr pa kādam metāla traukam mēdz uzrasties virtuvē. Nu kaut vai tās skaistās kafijas bundžas – nemetīsi taču ārā tik noderīgu un turklāt visbiežāk stilizēti smuku lietu! Vai šāda kafijas bundža ir piemērota arī drogu uzglabāšanai? 
“Jā, ir gan,” saka farmācijas doktore, ārstniecības augu pazinēja Vija Eniņa, “savulaik katedrā mums arī  bija lielas metāla bundžas ar vāku, kur netika iekšā nekādi kaitēkļi.”

Šis nudien ir svarīgi, runājot par ievākto vai iegādāto zāļu tēju uzglabāšanu, jo arī pārtikas kodēm itin labi iet pie sirds šie labumi. Un īpaši tie, kas saldāki. Piemēram, avenes, liepziedi, arī deviņvīru spēka ziedi. “Kodes ļoti jūt, kur ir kaut kas garšīgs, tāpēc ir svarīgi, lai trauks ir kārtīgi noslēgts,” uzsver profesore un piebilst – ja redz parādāmies mazus, kustīgus kāpuriņus, tas nozīmē, ka droga vairs nav laba.   
Un kā ar stikla traukiem, auduma vai papīra kulītēm, kas arī ir iecienīti zāļu tēju uzglabāšanas veidi? 

Ja runājam par iespējamiem nevēlamajiem viesiem, kas var iemitināties zāļu tējās, tad drogu uzglabāšanai vispiemērotākie būs stikla trauki. 

“Jo tad redz, kas notiek iekšā,” saka Vija Eniņa un piebilst, ka šos traukus gan jātur skapītī, kur tumšs. Savukārt daudzu iemīļotās auduma un papīra kulītes nebūs labas zāļu tēju uzglabāšanai. Jā, tās ir gaisu caurlaidīgas, taču ne hermētiski noslēgtas un kodes viegli tiek iekšā, iedēj oliņas, bet redzēt neko nevar, kas tur notiek. “Tāpēc noslēgts stikla trauks tomēr būs vislabākais drogu uzglabāšanai,” piebilst Vija Eniņa.

Reklāma
Reklāma

 

Cik ilgi derīgas ievāktās drogas?

Glabāšanas ilgums ir aptuveni trīs gadi. Mizas un saknes, kas pēc struktūras ir cietākas un sīvākas, var uzglabāt līdz pieciem gadiem, jo tajos esošās aktīvās vielas saglabājas labāk. Pēc tam augi oksidējas, maina savu sastāvu un cerēto labumu gūt vairs nevar. Taču arī vecāka droga nav kaitīga un to var lietot, jo garšīga ir tāpat.