Kādi augi vēl ievācami zāļu tējām? Šogad jāpasteidzas!

Farmācijas doktore, ārstniecības augu pazinēja Vija Eniņa uzsver, ka netipiski siltās vasaras dēļ daudzi augi, kuri būtu tikai jāsāk ievākt, ir noziedējuši. Taču šis un tas vēl atrodams gan pļavās, gan mežos, gan dārzos.
Lai gan tropiskā vasara šogad ieviesusi savas korekcijas augu ziedēšanas pasaulē, tomēr šis un tas vēl ir ievācams. Tik jāpasteidzas to izdarīt.

FOTO: Shutterstock.com

Lai gan tropiskā vasara šogad ieviesusi savas korekcijas augu ziedēšanas pasaulē, tomēr šis un tas vēl ir ievācams. Tik jāpasteidzas to izdarīt.

Parasti zāļu tēju vācējiem vasaras otrā puse ir gana rosīga, taču Latvijas klimatam neierastie laikapstākļi šogad ieviesuši savas korekcijas, kas liedz nosaukt tradicionālos augu ievākšanas termiņus. Kā saka Vija Eniņa – uzmanīgi jāvēro, kas notiek dabā, un kārotais augs jāievāc uzreiz, kad redz tādu iespēju, “jo viss ātri pārzied un izkalst. Vēl īpatnēji ir tas, ka šogad augi ne tikai zied agrāk, bet dara to ļoti strauji”. 
Kādas zālītes tad lūkot šajā laikā?

 

Asinszāle

Parasti šajā laikā tai ir pats ziedēšanas trakums, taču šogad asinszāle ir gandrīz noziedējusi. Tomēr ēnainākā vietā vēl var atrast arī ko ievācamu.

Asinszāle labi palīdz caurejas un iekaisumu gadījumos, jo tai piemīt spēcīga savelkoša un pretiekaisuma darbība. 

Tāpat šim augam ir nomierinoša iedarbība, tā sastāvā esošie antidepresanti stabilizē un spēcina nervu sistēmu.
Uzmanīgi!
Asinszāle paaugstina cilvēka ādas jutību pret ultravioleto starojumu, tāpēc vasarā šo tēju dzert nevajadzētu, tāpat kā tiem, kas apmeklē solāriju.  

 

Vīgriezes

Vēl šur un tur var redzēt ziedošas vīgriezes, ko ievākt tējai. Šo ziedu virums nomierina un vienlaikus tonizē, kā arī pazemina asinsspiedienu. Tāpat vīgriežu tēja labvēlīgi ietekmē sirds un galvas asinsvadus, palīdzot remdēt galvassāpes, kas radušās asinsvadu problēmu dēļ.

 

Pelašķis

Izturīgs augs, kas ziedēs līdz pat oktobrim, un to var ievākt visā ziedēšanas laikā. 
Pelašķu tēja ir labs pretiekaisuma līdzeklis, ko parasti iesaka lietot klepus gadījumā. Tāpat šai drogai piemīt labas antialerģiskas un imunitāti stiprinošas īpašības.

 

Raudene

Gan dārza, gan savvaļas augs, kas vēl būs atrodams tikai ēnainās vietās. Jāteic, ka raudeni var ievākt arī pēc ziedēšanas – labums nebūs tik pilnīgs, taču būs. 
Lai gan raudeni pamatā izmanto kā garšvielu ēdienu gatavošanas procesā, šis augs bagātīgi satur ēteriskās eļļas, kas nomierina un ir labas pretklepus zāles.  

 

Mazais mārsils

Tas ir pacietīgs augs un pašlaik ļoti skaisti zied. 
Mazajam mārsilam piedēvē pretiekaisuma, atkrēpojošu, antiseptisku un stimulējošu iedarbību. 

Šo drogu tēja īpaši ieteicama elpošanas orgānu slimību un vēdera pūšanās gadījumā.

 

Islandes ķērpis

Ja gadās būt mežā, priežu silā, ievāc kādu sauju islandes ķērpi, kas labi noderēs imunitātei un dažāda veida klepus gadījumos. 

Ļoti laba droga dažādu plaušu slimību ārstēšanai, pret iekaisumiem un imunitātes stiprināšanai. 

Islandes ķērpim piemīt antibakteriāla un mīkstinoša darbība, un to uzskata par pretvēža līdzekli, jo neļauj organismā veidoties sliktajām vēža šūnām. Ne velti islandes ķērpja tēja ir rūgta.

 

Mellenes 

Lai gan parasti saka, ka melleņu kaltēšana ir ogu izniekošana, tomēr kārtīgs melleņu novārījums joprojām ir viens no labākajiem līdzekļiem pret caureju, un īpaši bērniem.  
Vēdera problēmu gadījumos kaltētās ogas var ēst arī tāpat – nevārītas, taču koncentrēts novārījums noteikti būs efektīvāks. Jāpiebilst, ka mellenes veicina arī toksisko vielu izvadīšanu no organisma.

 

Avenes

Reklāma
Reklāma

Precīzāk – ievāc aveņu krūmu galotnes ar jau sakaltušajām ogām. 
Šī tēja būs efektīvs līdzeklis pret saaukstēšanos, jo labi sviedrē, pazemina temperatūru un tai piemīt pretiekaisuma īpašības. 

Tāpat aveņu tēja palīdz saregulēt vielmaiņas procesus, noder hronisku un akūtu vēdera aizcietējumu vai caurejas gadījumos, kā arī veicina gremošanas trakta orgānu darbību.

Ceļmallapa 

Ievāc gan lielās, gan mazās ceļmallapas jeb ceļtekas.
Labs pretklepus, atkrēpošanas, pretsāpju, urīndzenošs, sviedrējošs, pretiekaisuma, brūces dziedējošs,  asiņošanu apturošs un nomierinošs līdzeklis.

 

Nātru lapas

Lūko tās, kuras aug ēnainā vietā, jo visas citas jau būs koksnainas un sausas.
Nātru tēja ir labs līdzeklis mazasinības, vispārēja spēku izsīkuma gadījumā, kā arī aknu, žultsceļu un kuņģa veselībai. Nātres arī labi attīra asinis, veicina vielmaiņu, sekmē asins recēšanu, normalizē menstruālo ciklu, kā arī pazemina cukura daudzumu asinīs.

 

Ķimene

Šī gada augs, kas pļavā atrodams reti. 
Ķimeņu tēja ir labs palīgs gremošanas sistēmas sakārtošanai, arī gadījumos, kad paēsts par daudz vai pastiprināti veidojas gāzes.

 

Virši 

Šķiet nepiedienīgi jūlijā runāt par viršiem, taču daba dara savu. 
Tas ir viens no augiem, kas dāsni apveltīts ar miecvielām, bet viršu ziediem piemīt nomierinoša un imunitāti stiprinoša darbība, un arī šo tēju iesaka lietot kā profilaktisku līdzekli pret audzējiem.

 

Pīlādžogas

Arī šī šķietami rudenīgā velte jau sāk krāsoties ugunīgos toņos.
Šo drogu jālieto piesardzīgi, jo pīlādzis ietekmē gan asinsreci, gan  asinsspiedienu. Taču, ja viss kārtībā ar šīm lietām, pīlādžogas būs viens no labākajiem karotīna jeb A vitamīna avotiem.

 

Ābolu miziņas

Jā, mizojot ābolus ievārījumam, kūkai vai tāpat vien ēšanai, miziņas sakaltē. 
Tās ar savu aromātu papildinās ikdienas tējas garšas buķeti, turklāt ābolu miziņas satur flavonoīdus, kas palīdzēs tikt galā ar iekaisumiem, kā arī daudz pektīnvielu, kas nepieciešamas organisma attīrīšanai.

 

Kaķumētra

Labs līdzeklis apetītes rosināšanai, gremošanas un kuņģa darbības uzlabošanai, kā arī palīdz novērst vēdera pūšanos un menstruāciju sāpes. 

Kaķumētru tēju iesaka dzert arī saaukstēšanās, klepus gadījumos un pret bezmiegu.

Piparmētra 

Mums labi zināms un iecienīts augs, kas mazina spazmas, atslābina asinsvadu sieniņas, pazemina asinsspiedienu un nomierina.

 

Melisa 

Lieliska tēja gadījumos, kad bijusi saspringta diena – melisa spēj nomierināt uzbudinātu un saspringtu nervu sistēmu.