Zāļu tējas un augi, kurus drīkst dot zīdainītim

Kumelītes, ķimenes, fenhelis, trejdaivu sunītis - šīs un vairākas citas zāļu tējas tu vari izmantot, lai uzlabotu sava mazulīša veselību un pašsajūtu. Galvenais ir zināt - kam un kuras zālītes vislabāk piemērotas!
 

Dažas zāļu tējas var dot arī mazulītim, tikai atceries - vājas un nelielā daudzumā - pa pilienam, pa tējkarotītei.

FOTO: Shutterstock.com

Dažas zāļu tējas var dot arī mazulītim, tikai atceries - vājas un nelielā daudzumā - pa pilienam, pa tējkarotītei.

Mazulim līdz trīs mēnešu vecumam gan kā uzturs, gan dzēriens būtu jālieto tikai māmiņas piens. Taču nereti tieši šajā posmā zīdainīšus piemeklē kolikas, un vakaros mazulis raud bez apstājas, liekot māmiņas sirdij vai lūzt. Ja kolikas saistītas ar vāju vēdera darbību un gāzīšu uzkrāšanos zarnās, zāļu tējiņas bērniņam var palīdzēt. Pirmkārt, tās var lietot pati māmiņa zīdītāja, jo aktīvās vielas no augu uzlējumiem nokļūst arī pienā. Ja tas problēmu nemazina, dažas tējiņas var dot arī mazulītim, tikai atceries - vājas un nelielā daudzumā - pa pilienam, pa tējkarotītei.


KUMELĪTES

  • māmiņu augs
  • kolikām, vēdersāpēm
  • mazuļa vanniņai, pūžņojošām actiņām

     

 

Ārstniecības kumelīte (Matricaria chamomilla) - īstens māmiņu augs. Jau romiešu zinātnieks Plīnijs aprakstījis kumelīti kā augu, kurš palīdz māmiņām ārstēt savus bērnus, un Kārlis Linnejs kumelītes latīniskajā nosaukumā ietvēra mātes vārdu.
Zīdainīšu aprūpē tā īpaši ieteicama maigās iedarbības dēļ. Iekšķīgi lietota, kumelīte darbojas kā pretspazmu līdzeklis, gāzu novadītājs, tai piemīt arī nomierinošs efekts. Māmiņa šim nolūkam var pagatavot un dzert tējas maisījumu, ņemot vienādās daļās kumelītes ziedus, piparmētru lapas, baldriāna saknes, ķimeņu un fenheļa augļus. Bērniņam var iedot nedaudz vājas kumelīšu tējas (1 tējkaroti drogas uz glāzi karsta ūdens), tikai nepārspīlējot - tējiņa var traucēt mazajam pietiekami uzņemt pienu.


Savukārt stiprāku tējas novārījumu pielej vanniņai, izmantojot tā pretiekaisuma, pretmikrobu aktivitāti. Arī tad, ja sapūžņo actiņa, kumelīšu kompresīte ir pirmais palīgs.

Kad un kur tēju ievākt
Vislabāk kumelītes audzēt savā dārziņā un ziedu kurvīšus savākt pašai. Dabā tā sastopama salīdzinoši reti, un to viegli sajaukt ar līdzīgām sugām, kurām ārstnieciskas īpašības piemīt krietni mazākā mērā. Svarīgi kumelīšu ziedus žāvēt vēsā vietā un ēnā, lai neiztvaikotu ēteriskās eļļas.

 


FENHELIS un ĶIMENES

  • kolikām, vēdersāpēm
  • māmiņai vairo piena daudzumu

     

 

Otrs augs, kas palīdz pret vēderiņa pūšanos mazulim, ir fenhelis (Foeniculus vulgare). Tas ļoti populārs starp māmiņām, kas zīda mazuli, jo ne vien novērš gāzu veidošanos un spazmas vēderā, bet arī paaugstina piena dziedzeru sekrēciju - vairo piena daudzumu. Turklāt fenheļa augļiem ir patīkama, salda, vircota garša. Pa drusciņai fenheļa tējiņas droši var piedāvāt mazulim, kam sāp puncītis, tas mazinās gāzīšu izraisītas sāpes un palīdzēs arī nomierināties.

 

 

Reklāma
Reklāma

 

Līdzīga iedarbība kā fenhelim ir mūsu pašu ķimenēm (Carum carvi), kuru sēklas var salasīt daudzviet Latvijas laukos. Ķimeņu tējas garša ir spēcīga un specifiska, mazajam tā var nepatikt, labāk lai to dzer māmiņa. Tautas medicīna iesaka ķimenes savārīt ar pienu.
 

Kad un kur tēju ievākt
Fenhelis ir Vidusjūras reģiona augs. To var audzēt arī Latvijas dārzos, taču gadās, ka sēklas nepaspēj nobriest, tad augļi jāpērk aptiekā.

 


TREJDAIVU SUNĪTIS

  • Pumpiņu, izsitumu dziedāšanai
  • Zīdaiņa piena kreves likvidēšanai
  • Māmiņai saaukstēšanās laikā
     

 

Ja mazulim ir nosliece uz alerģiju, kas izpaužas uz ādas kā diatēze vai nātrenes tipa izsitumi, labi palīdz peldes vanniņā, kuras ūdenim pievienota trejdaivu sunīša (Bidens tripartita) lakstu tēja. Ar šo ūdeni der arī mazgāt galviņu, uz kuras izveidojusies piena kreve.
Māmiņa droši var dzert šo vērtīgo tēju, kas normalizē vielmaiņu, uzlabo gremošanu, saaukstēšanās gadījumā arī darbojas pret iekaisumu un pazemina temperatūru.

Kad un kur tēju ievākt
Trejdaivu sunītis ir Latvijā gana bieži sastopams augs, tā laksti jāvāc ap jūlija vidu, kad tas tikko sācis veidot dzeltenās ziedu podziņas.

 

 

Tējas telpu sausā gaisa mitrināšanai

Ziemā, kad daudzos dzīvokļos ir ļoti sauss gaiss, gan bērniņam, gan pieaugušajiem var būt apgrūtināta elpošana. Šajā laikā pie mazuļa gultiņas var novietot atklātu trauku ar siltu zāļu tēju - iztvaikojot, tā mitrinās gaisu, izplatīs jauku aromātu, nomierinās un atvieglos elpošanu kā māmiņai, tā mazulim. Šim nolūkam var lietot jebkuru augu, kura smarža patīk māmiņai, nomierina un uzmundrina. Labi der kumelīte, liepu ziedi, kuru aromāts atgādina vasaru. Var apliet pērno Jāņu vainagu, domājot par zaļumiem un dziesmām; var izmantot mārsilu un domās pastaigāties pa saulainu mežu, vai, ieelpojot raudenes aromātu, nokļūt ziedu pilnā pļavā. Brīnišķīgs aromāts ir citronmelisai. Vakarā atdzisušo tēju var pievienot vannas ūdenim.

 

IZLASI ARĪ:
Sievu zāles. Ievāc augus, kas palīdz tieši sievietei!

Autore: Dace Miezīte, dūla

 

Saistītie raksti