Senioru festivālā "Zelta ritmi" būs sastopama arī "Dzīvības poga". Uzzini, kā tā var palīdzēt ikdienā

Jau šosvētdien, 14. augustā, no plkst. 11.00 Rīgā, skvērā aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja piekto reizi notiks senioriem veltītais festivāls “Zelta ritmi”. Pasākumā būs pieejamas dažādas bezmaksas veselības pārbaudes, kā arī varēs uzzināt visu par tik svarīgo Dzīvības pogu!
Ierīce radīta gados vecākiem cilvēkiem un tā spēj atbalstīt un palīdzēt senioram, kad viņš paliek viens.

FOTO: Publicitātes foto

Ierīce radīta gados vecākiem cilvēkiem un tā spēj atbalstīt un palīdzēt senioram, kad viņš paliek viens.

Senioru aprūpe neietver tikai ēdiena piegādi un telefona zvanu vakarā, dažkārt svarīgi ir pēc iespējas ātrāk uzzināt par nelaimi, kas notikusi ar tuvinieku, lai spētu laicīgi sniegt nepieciešamo palīdzību. 

“Dzīvības poga” ir diennakts neatliekamās palīdzības sistēma, kas nodrošina iespēju izsaukt ātro palīdzību, sazināties ar tuviniekiem vai atgādina, kādas zāles jāiedzer. 

Pietiek tikai nospiest SOS pogu, kas piestiprināta pie rokassprādzes vai kulona, un jums palīdzēs! Tāpat, iespējams, jums ir vienkārši ir nepieciešams uzticams atbalsts aktīvam dzīvesveidam – arī to jūs varat saņemt.
 

Kā tā darbojas?

Nospiežot SOS pogu, signāls nonāk pie operatora, kurš displejā redz visu informāciju par abonentu – diagnozi, adresi, veselības problēmas aprakstu, kā arī to, kur operatīvi atrast dzīvokļa atslēgas, ja nepieciešams izsaukt ātro palīdzību. Atkarībā no situācijas operators par ārkārtas situāciju ziņos pogas abonenta tuviniekiem, izsauks ātro palīdzību, glābējus vai policiju. Sistēmas datu bāzē iekļauti vairāku personu kontakttālruņi, ar kurām šādās situācijās iespējams sazināties. Dažreiz pietiek tikai ar sarunu, lai cilvēku nomierinātu un atbalstītu līdz brīdim, kamēr ierodas ātrā palīdzība.
 

Kam tā ir piemērota

Bieži vien pakalpojuma “Dzīvības poga” līgumu slēdz pieauguši cilvēki saviem vecākiem. Īpaši tad, ja vecāki dzīvo atsevišķi. Ierīce palīdz pārliecināties, ka ar mammu, tēti, vectēvu vai vecmāmiņu viss ir kārtībā. Tajā pašā laikā, ja atskanēs SOS signāls, tad jūs zināsiet, ka tuviniekam kaut kas ir atgadījies – cilvēks ir nokritis, aizmirsis, kur atrodas vai vienkārši slikti jūtas. Der atcerēties, ka vecākiem cilvēkiem pieaug risks nokrist, un kritiens var būt saistīts ar samaņas zudumu, sirdslēkmi vai insultu, un šādos gadījumos ārkārtīgi svarīga ir savlaicīga medicīniskā palīdzība.

Palīdzība nepieciešama arī cilvēkiem, kas sirgst ar demenci, jo viņus var būt grūti atrast un viņi var viegli apmaldīties uz ielas – šajā gadījumā “Dzīvības poga” ļaus noteikt viņu atrašanās vietu. 

Ja nepieciešams, “Dzīvības poga” darbojas kā telefons – divvirzienu saziņai. 
 

“Dzīvības pogas” tarifi

  • “Mājas”. Ja cilvēks daudz laika pavada mājās vai vispār neiet ārā, tad, iespējams, viņam vispiemērotākā ir mājas iekārta – ar bāzes “staciju”, ko pieslēdz kontaktligzdai, un rokassprādzi vai kulonu ar SOS pogu.

Tāpat iespējams pasūtīt papildu aizsardzību, ko nodrošina kritiena sensors – ja cilvēks krīt, operators automātiski saņem signālu. 

Tas ir īpaši svarīgi brīžos, ja persona nevar parunāt vai nospiest pogu. 
 

  • “Aktīvais”. Pakalpojums “Dzīvības poga” darbojas arī ārpus mājas – tarifs “aktīvais” nodrošina pārvietošanās brīvību uz ielas, kā arī ļauj ātri noteikt personas ģeogrāfisko atrašanās vietu (ar precizitāti 5–10 metri), lai spētu viņu ātri atrast. Pakalpojums palīdz mazināt stresu, trauksmi un paaugstina cilvēka aktivitātes līmeni – viņš var brīvi pastaigāties un piekopt ierasto dzīvesveidu, bet tuvinieki zinās, ka cilvēks atrodas uzticamā uzraudzībā. “Dzīvības pogas” “aktīvais” pakalpojums pieejams rokassprādzes vai kulona veidā.

 

Būt aktīvam

Vecumdienās parasti ir vairāk veselības problēmu, taču palielinās arī nepieciešamība pēc iespējas vairāk kustēties, pareizi ēst un rūpīgi sekot līdzi veselībai, savlaicīgi dodoties pie ārsta. “Aktīvā” rokassprādze ļauj apvienot SOS pogas funkcijas ar “gudrā” palīga iespējām. Jums nav nemitīgi jāmēra asinsspiediens, jo rokassprādze pati tam sekos līdzi. Tāpat ar tās palīdzību iespējams noteikt, vai dienā nostaigājat pietiekami daudz – soļu skaitītājs parādīs, cik soļus dienā esat veicis, bet tajā pašā laikā sekos līdzi pulsam. Ierīcei ir arī modinātājs. 

Bieži mēdz uzskatīt, ka ierīces ir vairāk piemērotas jauniešiem, bet senioriem tās nav nepieciešamas. 

Taču ir arī ierīces, kas radītas vecākiem cilvēkiem – tās spēj atbalstīt un palīdzēt senioram, kad viņš paliek viens. Turklāt šī palīdzība atrodas vienas “Dzīvības pogas” attālumā.

 

Plašāka informācija pieejama:

  • zvanot: +371 20666444 darbdienās no plkst. 09:00–18:00;
  • rakstot: info@dzivibaspoga.lv;
  • mājaslapā.