Galvas asinsvadu pārbaude var glābt dzīvību. Neiroloģe izskaidro, kā

Līdz ar novecošanos tas pats notiek arī ar cilvēka asinsvadiem. Tajos veidojas aterosklerotiskas plāksnītes un notiek citas izmaiņas, kuras var nejust līdz mirklim, kamēr asinsvadi ir ievērojami sašaurināti un rodas neatgriezeniski veselības bojājumi.
Lai pilnvērtīgi novērtētu galvas smadzeņu asinsriti, nepieciešama gan kakla, gan galvas asinsvadu pārbaude. Bieži vien būtiskas izmaiņas atrod tieši kakla asinsvados, kas tālāk sazarojas un apasiņo galvas smadzenes.

FOTO: Shutterstock.com

Lai pilnvērtīgi novērtētu galvas smadzeņu asinsriti, nepieciešama gan kakla, gan galvas asinsvadu pārbaude. Bieži vien būtiskas izmaiņas atrod tieši kakla asinsvados, kas tālāk sazarojas un apasiņo galvas smadzenes.

Stāsta Veselības centra 4 neiroloģijas nodaļas vadītāja Dr. med. Ligita Smeltere.

Ateroskleroze ir viens no biežākajiem smadzeņu infarktu/išēmisku insultu, kā arī sirds infarktu cēloņiem vecumdienās. Tā notiek, ja ir izteikta asinsvadu diametra sašaurināšanās, aterosklerotisko plāksnīšu (pangu) izčūlojumi un trombu veidošanās.

 

Ļoti svarīgi, ka šo procesu iespējams diagnosticēt jau laikus – pirms notikusi katastrofa. Tas izdarāms, veicot galvas un kakla asinsvadu dupleksdoplerogrāfiju. Izmeklējums ir nekaitīgs, jo tiek izmantota ultraskaņa. Tā laikā var noteikt asinsvadu diametru, to sieniņu stāvokli (bieži mēdz būt sabiezinātas pie paaugstināta asinsspiediena), pangu stāvokli, asins plūsmas ātrumu, arī vēnu stāvokli.

Reklāma
Reklāma

 

Zinot savus insulta riskus, cilvēks var uzsākt profilaksi – darīt visu, lai nepiedzīvotu insultu.

 

Zināšanai

  • Galvas asinsvadu pārbaude ir īpaši nepieciešama pacientiem ar cukura diabētu, arteriālu hipertensiju, aptaukošanos, paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, pie tādiem neiroloģiskiem simptomiem kā līdzsvara, atmiņas traucējumi, galvassāpes pēc 50 gadu vecuma, kā arī smēķētājiem.
  • Lai pilnvērtīgi novērtētu galvas smadzeņu asinsriti, nepieciešama gan kakla, gan galvas asinsvadu pārbaude. Bieži vien būtiskas izmaiņas atrod tieši kakla asinsvados, kas tālāk sazarojas un apasiņo galvas smadzenes.
  • Aterosklerotiskas izmaiņas kakla artēriju sieniņās var norādīt arī uz sirds vainagartēriju aterosklerotiskām izmaiņām. Tā kā kakla artērijas ir viegli pārbaudīt, tas ir svarīgs izmeklējums, ja ir aizdomas par sirds asinsvadu problēmām.
  • Izmeklējums ir pieejams kā valsts apmaksāts pakalpojums (atsevišķām diagnozēm) un kā maksas pakalpojums (cena ap 50 eiro).

Saistītie raksti