Kas jāzina par ausu veselību vasarā

Ja pēc peldes aizkritusi auss, necenties to bakstīt. Visticamāk, pie vainas ir uzblīdušais sēra korķis, ko labāk pašam necensties izdabūt laukā. Kā saka LOR klīnikas speciāliste Kristīne Broka, aizlikta auss pēc peldes un ārējās auss iekaisums ir raksturīgākās ķibeles vasaras sezonā.
Ja zināms, ka bērnam pēc peldes vai vannošanās veidojas sēra bumbulis vai ausis bieži iekaist, labs risinājums būs peldcepure, kas nosedz ausis.

FOTO: Anna Jurkovska

Ja zināms, ka bērnam pēc peldes vai vannošanās veidojas sēra bumbulis vai ausis bieži iekaist, labs risinājums būs peldcepure, kas nosedz ausis.

Saule, vējš, kas patīkami veldzē karstumā, ūdens prieki – idille, kurā ausu problēmas nu nekādi neiederas, vai ne? Tomēr tieši vasarā tās mēdz uzrasties ne sauktas, ne gaidītas, jo esam neuzmanīgāki vējainā laikā un ausis daudz biežāk ir mitrumā – gan peldot, gan tāpēc, ka svīstam. 

 

Negantais sēra kamoliņš

Ja vien auss ir vesela, tās ārējā ejā būs sērs, kura galvenā funkcija ir veidot aizsargmētelīti, sedzot trauslo auss ādu un neļaujot nekam svešam piekļūt tik svarīgajai un vārīgajai bungādiņai. Taču saskarsmē ar ūdeni sērs piebriest līdzīgi kā vīna pudeles korķis. Ir taču gadījies piedzīvot situāciju, kad kaut vai pēc kārtīgas dušošanās uz brīdi aizkrīt auss?! Tas tāpēc, ka sērs piebriedis. Parasti tas izžūst un diskomforts pazūd – auss atkal ir tikpat dzirdīga kā iepriekš. Tomēr mēdz būt gadījumi, un nemaz ne tik reti, kad sērs veido tādu kā kamoliņu. Piebriestot tas sāk spiest, traucē arī labi dzirdēt, un nekas nemainās pat tad, kad auss jau izžuvusi pēc peldes vai dušas. 

 

LOR klīnikas speciāliste Kristīne Broka, FOTO: Anna Jurkovska

 

Kristīne Broka brīdina – nevajag bakstīt ausi ar vates kociņiem, pirkstiem vai ko citu. Ja izveidojies sēra bumbulītis ausī, mājas apstākļos nevar tikt galā. “Ir jādodas pie speciālista, kurš vai nu izņems sēru, vai izskalos ausi. Procedūra nav ne sāpīga, ne ilga, ne kā citādi nepatīkama. Tas vienkārši ir jāizdara,” saka daktere. 

 

Kā zināt, ka bērnam aizkritusi auss?

Ir vai nav sērs ausī, bez speciāla instrumenta otoskopa redzēt nevarēs. Ja ir aizdomas par ko tādu, ieteicams uzreiz doties vai nu pie LOR speciālista, vai pie ģimenes ārsta, kuram arī ir otoskops, lai novērtētu auss veselību. 

 

Speciāliste gan uzsver, ka parasti bērns ziņo, ja ar ausi kaut kas nav labi. Klasiski notiek tā – pirms peldes bērnam nav nekādu sūdzību, viņš labi dzird, nav saaukstēšanās simptomu, taču uzreiz pēc peldes aizkrīt viena vai abas ausis. “Mazs bērniņš, kurš vēl nespēj neko pateikt, vienmēr ar roku aiztiek ausi – plēš, rausta auss gliemežnīcu vai sit ar rociņu pa to. Visi bērni no apmēram gada vecuma norāda, ka kaut kas nav kārtībā ar ausi,” atklāj daktere un piebilst, ka bērns neraud, jo nekas nesāp: “Tāpēc, ja viņš aiztiek austiņu, noteikti ir jāpārbauda, jo tāpat vien bērns to nedara – 100 % gadījumu kaut kas ir noticis.” 

 

Lielāks bērns, protams, pateiks, ka labi nedzird vai auss aizkritusi, vai tajā “kaut kas ir iekšā”. Tici, ka tā tiešām ir. Neignorē, jo sajūtas nav patīkamas pat tad, ja nekas nesāp.

 

FOTO: Anna Jurkovska
 

 

Bērnam visu laiku redz sēru

Maziem bērniem sēra tecēšana ir normāls fizioloģisks process un liecina par to, ka ausis ir veselas. Sērs pilda savu funkciju, auss ārējā eja ir pasargāta no mikrobiem, un reizē notiek arī tās pašattīrīšanās. To, kas redzams ar aci auss gliemežnīcā vai pie pašas auss ejas, var uzmanīgi notīrīt ar vates gabaliņu, taču noteikti neko nemazgā vai netīri ar kociņiem dziļāk auss ejā. Speciāliste norāda, ka lielākiem bērniem šī sēra tecēšana mazinās: “Satraukties par sēra tecēšanu noteikti nevajag, jo auss ir orgāns, kas īpaši neklusē, tāpēc mazākās problēmas gadījumā bērns signalizēs – mammu, manai austiņai ir slikti!” 

 

Ja ir ārējās auss iekaisums 

Tā ir otra biežākā sūdzība, kas dzirdama LOR kabinetā. “Problēma ir nopietna, un to mēdz dēvēt arī par peldētāja ausīm. Bērnus aizsūta pie vecmammas, tur viņi peldas dīķī, kur nav caurteces, tāpēc ūdenī savairojas baktērijas. Peldes laikā tās nokļūst arī ausī un rada iekaisumu ar strutām, sāpēm utt.,” uzskaita daktere. Šādos gadījumos nevajag censties izārstēt slimo ausi pašu spēkiem, bet jādodas pie LOR iespējami ātrāk.

 

Kristīne Broka uzsver, ka šādam akūtam iekaisumam gan raksturīgas ļoti nepatīkamas un spēcīgas sāpes. Vien retos gadījumos iekaisums norit bez īpašām sāpēm, taču tik un tā ir skaidri redzams, ka labi nav – no auss kaut kas izdalās vai ap ausi redzami jau sakaltuši izdalījumi. “Tas vienmēr ir signāls, ka jādodas pie ārsta. Ausu iekaisumi ir bakteriāli, tāpēc tos ārstē ar antibiotikām, taču dažkārt var iztikt arī ar ausu pilieniem.

 

FOTO: Anna Jurkovska

 

Ārsts apskates laikā novērtē, cik akūts ir iekaisums,” stāsta Kristīne Broka un uzsver – noteikti nevajag lietot tā sauktās ausu puķes: “LOR ārsti tik daudz ir tās vilkuši ārā, turklāt šo puķu dēļ bieži veidojas sastrutojumi utt. Auss nav paredzēta, lai tajā kaut ko liktu iekšā, un arī nav garantijas, ka bērnam nebūs alerģijas. Puķe ir dzīvs augs, kas izdala sulu. Rezultātā situāciju var padarīt tikai sliktāku.” 

 

Daktere vēlreiz atgādina – galvenais nebakstīt auss eju ar kociņiem. Iztīrīt neko tāpat nevarēs, tikai sēru, kam ir antibakteriāla darbība. Notīrot ar kociņiem šo vielu nost, auss ejas plānā āda paliek sausa, bakstot veidojas mikrotraumas, kur ļoti ātri savairojas mikrobi un rodas iekaisums.

 

Ja ausis pilnas ar smiltīm 

Vai jums ir bijusi situācija, kad mazajam pēc kūleņošanas, aktīvas smilšu kūku cepšanas un piļu būvēšanas ne tikai drēbes, bet arī mati un ausis ir pilnas ar smiltīm? Jā, arī tas piedien vasarai, un satraukumam nav pamata – ja auss ir vesela un sērs pilda savas funkcijas, tad smilšu graudiņi nenokļūs līdz bungu plēvei, bet auss gliemežnīcu itin viegli var iztīrīt ar mitru vates gabaliņu vai kādu drāniņu. Kristīne Broka norāda – ja auss tomēr netiks galā pati un veidosies iekaisums, tas nozīmē, ka problēma jau ir un smiltis kalpo tikai kā provocējošs faktors: “Ne velti arī pats ausu kanāls ir ar dažādiem liekumiem, nevis taisns. Šāda anatomija neļauj smiltīm tā viegli nokļūt dziļumā.”

 

Daktere vēlreiz atgādina – galvenais nebakstīt auss eju ar kociņiem. Iztīrīt neko tāpat nevarēs, tikai sēru, kam ir antibakteriāla darbība. Notīrot ar kociņiem šo vielu nost, auss ejas plānā āda paliek sausa, bakstot veidojas mikrotraumas, kur ļoti ātri savairojas mikrobi un rodas iekaisums. “Faktiski iekaisumi veidojas tikai tad, ja sēra funkcija ir traucēta,” norāda speciāliste. 

 

ABC, lai ausis vasarā nesaslimst

  • Ūdenī velc peldcepuri! Ja zināms, ka bērnam pēc peldes vai vannošanās veidojas sēra bumbulis vai ausis bieži iekaist, labs risinājums būs peldcepure, kas nosedz ausis. Aizbāžņus gan nevajag lietot, un noteikti nevajag censties aizbāzt ausis ar vati vai ko citu. Tāpat, ja zināms, ka parasti bērnam ir problēmas ar sēra korķi, pirms peldēšanas sezonas ieteicams apmeklēt speciālistu, kurš izvērtēs, ir vai nav nepieciešama ausu tīrīšana. “Bet, ja līdz šim viss bijis labi, tad bērns nav jāved uz profilaktiskām pārbaudēm un nav jāliek arī peldcepure galvā. Ļaujam viņam dzīvot un baudīt vasaru,” saka Kristīne Broka.
  • Pēc peldes nosusini auss gliemežnīcu! Taču tikai to daļu, kurai viegli piekļūt, un vējainā laikā noteikti jāuzliek kapuce vai dvielis uz galvas, kamēr mitrās ausis apžūst.
  • Vasaras vējos arī jāliek cepure uz ausīm! Zīdainim tāda jāvalkā visu laiku, bet vējainā laikā – arī pārējiem, neatkarīgi no vecuma. Par to ir īpaši jāpadomā, ja plānota atpūta pie jūras vai citviet, kur vējam ir iespēja uzņemt gana lielus apgriezienus. Ausīm var nepatikt ne vējš, ne caurvējš jebkurā vecumā.

 

Vai ausis var norūdīt?

Noteikti nevar! Ausu jutība ir saistīta ar nervu sistēmu jeb inervāciju ap ausi, un to nevar norūdīt. “Ir cilvēki, kuri uzreiz ļoti izteikti jūt vēju, caurvēju un īpaši – kondicionētāju. Tur neko nevar darīt. Ja, piemēram, bērns uzreiz griež prom galvu, liek rokas pie ausīm, tad ar to ir jārēķinās un jāvelk viņam cepurīte, kas nosedz ausis. Arī braucot automašīnā, kur ieslēgts kondicionētājs vai atvērts logs,” uzsver daktere un piebilst – ausis prasīs lai tās nevis rūda, bet saudzē. 

 

 

 

Vairāk informāciju meklē mūsu mājaslapā.

Rīgā, Vienības gatvē 51

Rīgā, Brīvības gatvē 410

Tālr. 25 727 676