Kāpēc hemofilija ir bīstama, un vai to var izārstēt?

Dzirdot vārdu “hemofilija”, iespējams, pirmās asociācijas ir ar asinīm. Un ne velti – hemofilija ir ģenētiska slimība, kurai ir raksturīgi asins recēšanas traucējumi.
Vislielākā problēma cilvēkiem ar hemofiliju ir iekšējās asiņošanas, kas var rasties kādu traumu gadījumā vai pat spontāni.

FOTO: Shutterstock.com

Vislielākā problēma cilvēkiem ar hemofiliju ir iekšējās asiņošanas, kas var rasties kādu traumu gadījumā vai pat spontāni.

 

Kāpēc tā ir bīstama un vai to var izārstēt, sarunā ar “Mammamuntetiem.lv” stāsta Baiba Ziemele, Latvijas Hemofilijas biedrības vadītāja.

 

Vai šo slimību var izārstēt

Pagaidām hemofiliju izārstēt nevar. Taču ar pieejamajām zālēm un fizioterapiju mūsdienās cilvēki spēj labi sadzīvot ar šo slimību un dzīvot praktiski tikpat pilnvērtīgu dzīvi kā pārējie. Pieejamās zāles aizstāj to molekulu, kuras hemofilijas slimniekiem asinīs trūkst, – tā tiek ievadīta vēnā, asinīs, un tas pasargā no asiņošanām. Arī dati rāda, ka dzīves ilgums hemofilijas slimniekiem ir tikai nedaudz mazāks nekā cilvēkiem bez šīs diagnozes. Hemofīlijas pacientu ārstēšana strauji attīstās un ir pieejami jauni medikamenti, kas pietiekamu asinsreces faktora līmeni asinīs nodrošina arvien ilgāku laiku. Protams, te ļoti svarīgi ņemt vērā, ka katra pacienta individuālās vajadzības. 

 

Tāpat hemofilija vieglā formā ir bīstama, piemēram, izraujot zobus vai veicot operācijas bez attiecīgiem medikamentiem. 

 

Kāpēc hemofilija ir bīstama

Reklāma
Reklāma

Problēma šiem slimniekiem nav sagriezts pirksts vai citas līdzīgas traumas, kā sākotnēji varētu šķist. Cilvēks ar hemofiliju vai citiem asins recēšanas traucējumiem nevar noasiņot no sagriezta pirksta. Vislielākā problēma cilvēkiem ar hemofiliju ir iekšējās asiņošanas, kas var rasties kādu traumu gadījumā vai pat spontāni. Visjutīgākās vietas ķermenī ir locītavas, muskuļi un iekšējie orgāni. Iekšējās asiņošanas, kas notiek šajās vietās, veselībai ilgtermiņā var būt ļoti bīstamas.

 

Arī vieglas formas hemofiliju nedrīkst atstāt bez ievērības

Tāpat hemofilija vieglā formā ir bīstama, piemēram, izraujot zobus vai veicot operācijas bez attiecīgiem medikamentiem. Tā sākotnēji arī neizpaužas tik smagi kā citas formas, bet laika gaitā, ja tiek atstāta novārtā, var radīt nopietnas sekas veselībai. Mikro asiņošana locītavās, kas tai ir raksturīga, bieži vien nav pamanāma, un tikai pusmūžā cilvēki saprot, ka kaut kas nav labi. Asiņošanas locītavās “izēd” locītavas bļodiņas skrimšļus, veido augsni artrītam. Līdz ar to attīstās nopietnas locītavu problēmas – var rasties sāpes staigājot, pārvietojoties. 

 

Latvijas Hemofilijas biedrība nav saistīta ar hema.lv izveidi, saturu, popularizēšanu.  Hemofilija.lv ir neatkarīgs, biedrības veidots interneta resurss ar izsmeļošu informāciju no starptautiskām organizācijām ikvienam cilvēkam ar asins recēšanas traucējumiem, viņu tuviniekiem, dažādiem speciālistiem.

Hema.lv ir biomedicīnas kompānijas Takeda izveidots informatīvs resurss.

Saistītie raksti