Kādas ir pirmās pazīmes, kas liecina par hemofiliju?

Hemofilija ir reta ģenētiska slimība, kas Latvijā ir diagnosticēta apmēram 160 cilvēkiem, un tai raksturīgi asins recēšanas traucējumi. Taču reālo pacientu skaits varētu būt daudz lielāks.
Hemofilija ir viens no iedzimtiem asins recēšanas traucējumiem, kurai raksturīgs zems asinsreces faktora līmenis asinīs vai tā vispār trūkst, tāpēc asinis nesarec pietiekami ātri.

FOTO: Shutterstock.com

Hemofilija ir viens no iedzimtiem asins recēšanas traucējumiem, kurai raksturīgs zems asinsreces faktora līmenis asinīs vai tā vispār trūkst, tāpēc asinis nesarec pietiekami ātri.

 

Hemofilija ir slimība uz mūžu, taču ir gadījumi, kad to atklāj vēlākos gados vai vien tad, kad kādam citam ģimenes loceklim tiek konstatēta šī diagnoze. Kas ir pirmās hemofilijas pazīmes, stāsta Baiba Ziemele, Latvijas Hemofilijas biedrības vadītāja.

 

Hemofilija ir viens no iedzimtiem asins recēšanas traucējumiem, kurai raksturīgs zems asinsreces faktora līmenis asinīs vai tā vispār trūkst, tāpēc asinis nesarec pietiekami ātri. Hemofilijai ir divi veidi (A un B) un trīs formas, kādā pakāpē cilvēku skar šī slimība, – viegla, vidēja vai smaga slimības forma.

 

 

Reklāma
Reklāma

Tiem, kas piedzimst ar smagu hemofiliju, simptomi parasti izpaužas uzreiz – jau piedzimstot ir novērojami lieli asinsizplūdumi; pārgriežot nabas saiti, ir stipra asiņošana. Parasti uzreiz ārsti pievērš uzmanību šīm izpausmēm un tiek noteiktas sīkākas pārbaudes.
Grūtāk to pamanīt, ja hemofilija ir vieglā formā, jo tādā gadījumā simptomi var neizpausties tik manāmi vai izpausties reti un tie var tikt palaisti garām.

 

Raksturīgākās pazīmes, kas var liecināt par hemofiliju:

  • bieža un pastiprināta zilumu veidošanās;
  • bieža asiņošana no deguna;
  • spontāna asiņošana locītavās, muskuļos un mīkstajos audos, īpaši ceļgalu un elkoņu locītavās;
  • ilglaicīga asiņošana pēc savainojumiem vai zobu raušanas;
  • sievietēm var būt raksturīgas pagarinātas un spēcīgas menstruācijas;
  • smaga pēcdzemdību asiņošana arī var būt viens no simptomiem kādam no asinsreces traucējumiem.

 

Latvijas Hemofilijas biedrība nav saistīta ar hema.lv izveidi, saturu, popularizēšanu.  Hemofilija.lv ir neatkarīgs, biedrības veidots interneta resurss ar izsmeļošu informāciju no starptautiskām organizācijām ikvienam cilvēkam ar asins recēšanas traucējumiem, viņu tuviniekiem, dažādiem speciālistiem.

Hema.lv ir biomedicīnas kompānijas Takeda izveidots informatīvs resurss.

Saistītie raksti