Bērnam hemofilija. Pirmā palīdzība asiņošanas gadījumā

Nobrāzts celis vai elkonis un pat sasista piere aktīvam bērnam ir gandrīz vai ikdiena un parasti vecākiem nesagādā īpašas raizes. Taču ir citādi, ja mazajam cilvēkam jāsadzīvo ar asinsreces traucējumiem un pat visniecīgākā asiņošana var radīt lielas problēmas, ja laikus netiek saņemta pareiza pirmā palīdzība.
Pirmā palīdzība asiņošanas gadījumā atšķiras atkarībā no tā, kurā vietā ir savainojums.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmā palīdzība asiņošanas gadījumā atšķiras atkarībā no tā, kurā vietā ir savainojums.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) bērnu aprūpes māsa Madara Blumberga teic, ka pirmā palīdzība asiņošanas gadījumā atšķiras atkarībā no tā, kurā vietā ir savainojums. 

Kad asiņošana ir mutes dobumā, piemēram, sakosta mēle, pārkosts vaigs, pirmā palīdzība būtu nomierināt bērnu, nomierināties pašam un mierīgi apsēsties; 

vēlams turēt ledusskapī vēsu dzērienu vai ledus gabaliņus, kurus bērnam pasūkāt, lai mazinātu asiņošanu ap konkrēto vietu. Tam vajadzētu palīdzēt. 

“Ja faktors pacientam tiek ievadīts tikai pēc vajadzības, tad liela kodiena gadījumā – mēlē liels pušums vai uz vaiga – būtu nepieciešams arī injicēt faktoru,” saka speciāliste.

Ja trauma bijusi kādai no ekstremitātēm vai dibenam, mugurai vai plecu zonai, tad pirmā palīdzība būtu pacelt cietušo ekstremitāti un uzlikt vēsumu. Tikai jāatceras, ka aukstuma maisiņu nedrīkst likt uz kailas ādas. Kā norāda Madara Blumberga, tas jādara caur apģērbu vai dvieli, un aukstuma komprese jāpatur 15 minūtes. Svarīgi mierīgi aprunāties ar bērnu, nevainot viņu notikušajā, saprast, kā notika trauma, lai pēc iespējas labāk varētu palīdzēt. 

“Pirmā palīdzība ekstremitāšu traumu gadījumā ir miers, ekstremitātes pacelšana un aukstuma lietošana. Tas, ko var darīt papildus, ir iedzert paracetamolu pret sāpēm bērnam atbilstošā devā – atbilstīgi svaram un vecumam,” atklāj bērnu aprūpes māsa. 

Ja bērnam trauma ir notikusi dienā, kad faktors nav ievadīts, vai tas bērnam tiek ievadīts tikai pēc vajadzības, ir jāapdomā, vai faktors nav jāinjicē tieši šajā brīdī. 

Ja trauma skārusi galvu – redzams zilums uz pieres vai kādā citā galvas rajonā – vai tā ir satraumēta ekstremitāte un bērns ir kritis no liela augstuma, vai trauma iegūta ar lielu spēku, piemēram, ietriekšanās kaut kur, divu cilvēku saskriešanās, iemesta bumba vai nejauši iesists ar kādu priekšmetu, vai kāds priekšmets ir uzkritis uz kādas ekstremitātes, faktors būtu jāinjicē. 

Reklāma
Reklāma

Jebkuru šaubu gadījumā faktoru labāk ievadīt nekā neievadīt, jo traumas sekas būs vērtējamas tikai pēc dažām dienām.

 

Kad bērnam nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība hemofilijas dēļ?

Neatliekamā palīdzība pacientam ar hemofiliju varētu būt vajadzīga gadījumos, kad ir sasista galva un bērns sūdzas par galvas reibšanu, stiprām galvassāpēm, ir izmainīta viņa uzvedība. Visas galvas traumas ir jāuzskata par potenciāli nopietnām un jāvēršas pie veselības speciālista, pirms tam jau injicējot faktoru, ja vecāki vai bērns to prot izdarīt. Līdzīgi kā bērniem bez hemofilija, neatliekamā palīdzība nepieciešama arī nopietnas traumas gadījumā – lūzumi, atvērtas brūces, kuras pašas par sevi nesadzīst, utt.

 

Plašāka informācija atrodama hema.lv, kur video interviju sērijas ietvaros tapis video “Vecākiem par hemofiliju”, kā arī atrodami divi palīgvideo “Soli pa solim” par asinsreces faktora injicēšanu. 

Saistītie raksti