Vai pa nakti no pušuma ir jānoņem plāksteris

Kurš gan ir izaudzis bez puniem, brūcēm un skrambām! Bet kā rīkoties, ja brūce ir tik liela, ka prasās uzlikt plāksterīti – vai pa nakti tas ir jāņem nost? Atbildi sniedz Mareks Marčuks, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts, Skolas “Mammām un Tētiem” pasniedzējs.
Brūce reizi dienā jāaprauga un, ja nepieciešams, tai jānomaina pārsējs.

FOTO: Shutterstock.com

Brūce reizi dienā jāaprauga un, ja nepieciešams, tai jānomaina pārsējs.

Tik tiešām dzirdēts, ka plāksteris uz nakti jānoņem, lai āda elpotu, tai piekļūtu gaiss un pušums ātrāk sadzītu. Tomēr, ja brūce ir pietiekami dziļa, speciālists drīzāk ieteiktu plāksteri pa nakti atstāt, jo nakts ir laiks, kad bērns kustas, un tādējādi brūcē var nonākt putekļi, netīrumi. 

Atceries, ka reizi diennaktī pārsējs ir jānomaina un jānovērtē brūces stāvoklis līdz tā ir sadzijusi.

 

Apkopojot mazu brūci, kas neasiņo, jāatceras šādi soļi:

  1. Iztīri brūci. Brūce vislabāk jāskalo zem tekoša ūdens nelielā spiedienā apmēram 3–5 minūtes. Jā, diezgan ilgi! Ja tas nav iespējams, var skalot, lejot ūdeni no dzeramā ūdens pudeles. Nav ieteicams brūci skalot ar akas vai upes, vai citu ūdenstilpju ūdeni, bet, ja citu variantu nav, var arī tā, taču šādi skalotu brūci nevar uzskatīt par tīru.
  2. Dezinficē. Brūci dezinficē ar ūdeni, nevis spirtu saturošu dezinficējošu līdzekli! Spirtu saturošs līdzeklis var kairināt gan ādu, gan brūci, bet tas var kavēt sadzīšanu. Arī ūdeņraža pārskābe nav piemērota brūču apstrādei – vizuāli var šķist, ka brūce tiek izkosta ar baltajām putām, kas rodas, bet šādi brūces vietā veidojas ķīmisks apdegums – šādi tīrīta brūce dzīs lēnāk, problemātiskāk.
  3. Gels – pēc vēlēšanās. Var apsvērt uz ūdens bāzes veidota dziedinoša gela lietošanu – tas nav obligāti, bet tā ir papildu lieta, ko var darīt.
  4. Izvērtē. Izvērtē brūces dziļumu – ja tas ir virspusējs nobrāzums, to var atstāt bez pārklāja un var atļaut bojājumam dzīt tāpat. Ja brūce ir vietā, kur regulāri var nonākt netīrumi, piemēram, uz pēdas, var uzlikt plāksterīti vai saiti.
  5. Apkop. Pēc primārās brūces apstrādes ļoti svarīgi ir brūci ik pa laikam novērtēt – kā tā dzīst, vai neparādās izdalījumi vai apsārtums. Ja pušumā parādās netīrumi, tie jānomazgā.
Reklāma
Reklāma

 

Vairāk par brūču apkopi lasi šajā rakstā.

Saistītie raksti