Pārbaudi un papildini savas ģimenes aptieciņu – kam tajā jābūt krīzes situācijā

Viena no lietām, kam jābūt krīzes somas saturā, ir pirmās nepieciešamības medikamenti. Bukletā “72 stundas” ir minēts medikamentu saraksts, kas jāglabā mājās, bet ārsts Mareks Marčuks iesaka, ar ko to papildināt īpaši ģimenēm ar bērniem.
Pārskati aptieciņu un ja vajadzīgs – papildni

FOTO: Shutterstock.com

Pārskati aptieciņu un ja vajadzīgs – papildni

Kā norādīts bukletā “72 stundas”, krīzes laikā varētu nedarboties aptiekas vai varētu tikt apgrūtināts ārstniecības iestāžu darbs. Tādēļ tik svarīgi pārliecināties, ka mājas aptieciņā ir pirmās palīdzības medikamenti un citas nepieciešamās lietas.

 

Kas ir krīzes soma un kas tajā jāliek, lasi te.

 

Svarīgi!

  • Domājot par aptieciņu, atceries par visiem mājsaimniecības locekļiem,
  • Lietojot medikamentus, seko līdzi instrukcijai. Ja rodas jautājumi par zāļu lietošanu, konsultējies ar ģimenes ārstu vai farmaceitu,
  • Seko līdzi derīguma termiņiem, kas norādīts uz medikamenta iepakojuma – nelieto tādus medikamentus, kuru termiņš ir beidzies,
  • Medikamentus mājās novieto drošā, bērnam nepieejamā vietā,
  • Medikamentus dod bērniem, atkarībā no viņu svara. Bērni aug strauji, un šobrīd bērnam atbilstošā deva var būt jau cita, nekā tā bija pirms pusgada vai gada.

 

Kam jābūt aptieciņā

 

  • Pretsāpju un temperatūru mazinoši līdzekļi

Ģimenēs, kur ir bērni, piemēroti būs līdzekļi, kas satur vai nu ibuprofēnu vai paracetamolu. Ibuprofēnu var lietot bērniem no 3 gadu vecumam, paracetamolu – no dzimšanas. Jāizvērtē bērna vecums, kas būs vispiemērotākais veids, kā bērni var uzņemt zāles. Ir rektālās svecītes, kas var būt piemērotas zīdaiņiem, iekšķīgi dzerami sīrupi mazajiem bērniem, bet lielāki bērni un pieaugušie var uzņemt zāles tablešu vai kapsulu veidā. Prātīgi būtu ievest abu veidu medikamentus – gan tādus, kas satur paracetamolu, gan tādu, kas satur ibuprofēnu, jo reizēs, kad temperatūra ir intensīva, intervāls, kad nepieciešams uzņemt medikamentu, ir īsāks, nekā zāļu lietošanas instrukcijā ir atļauts. Tad var šos abus medikamentus kombinēt. 

 

  • Medikamentiem pret gremošanas traucējumiem

Aptieciņā ir laba doma turēt tā saucamās labās baktērijas jeb probiotiķus. Tie uzlabo gremošanu, ja radušies tās traucējumi. Ja rodas bieža, šķidra vēdera izeja, noderīgs ir medikaments, kas satur diosmektītu. Vēdera pūšanos un diskomfortu mazināt palīdz līdzekļi, kas satur simetikonu. Noderēs arī orālās rehidrācijas līdzekļi, ja ir zaudēts šķidruma daudzums. Tie palīdz atjaunot šķidruma daudzumu organismā, palīdz atjaunot elektrolītu daudzumu. Pieejami gan šķidrā veidā, gan pulvera veidā, ko var pagatavot pats.

 

  • Pretalerģijas medikamenti

Dažādi antihistamīna līdzekļi – tie var būt gan lokāli lietojami krēmi un ziedes, piemēram, pēc insektu kodumiem tie mazina niezi. Arī iekšķīgi ieņemami medikamenti var noderēt. Atkarībā no bērna vecuma jāizvēlas sīrupi vai tabletes.

 

  • Medikamentiem ar nomierinošu efektu

Tie var noderēt vecākiem, lai stabilizētu savu stāvokli. Aptiekās pieejami plaša spektra dažādi bezrecepšu medikamenti.

 

  • Dezinfekcijas līdzekļi

Brūču apstrādei noderēs dažādi dezinficējoši gēli uz ūdens bāzes, lai tie nekairinātu un nesausinātu ādu.

Reklāma
Reklāma

 

  • Medicīniskie un materiāli

Noderēs dažādi pārsienamie materiālie (plāksteru komplekts, marles saites, salvetes u.c.), šķēres (vēlams ar noapaļotiem galiem), vienreizlietojamie cimdi. Viss medicīnisko materiālu minimums pieejams šeit un tos var iegādāties aptiekā vai medicīnas preču veikalā. Saraksts satur 16 lietas, piemēram, cimdi, spraužamadata, šķēres, mākslīgās elpināšanas maska ar vienvirziena gaisa vārstuli iepakojumā, trīsstūrveida pārsējs (96 x 96 x 136 cm) un citi materiāli.

Atceries – ja nākas elpināt cietušo, vienreiz lietojamo elpināšanas masku, pirms sāc to lietot, vispirms aplūko, lai to uzliktu ar pareizo pusi uz cietušā, lai nodrošinātu pareizo gaisa plūsmas virzienu.

 

  • Ikdienā tev un ģimenes locekļiem nepieciešamie medikamenti

Apzinies savas, bērnu un citu mājinieku hroniskās saslimšanas un vienmēr turi medikamentus, kas var būt nepieciešami krīzes situācijā. 

 

  • Siltumu atstarojoša izdzīvošanas sega un termometrs

Ja cilvēks ir šoka stāvoklī pēc slīkšanas, pēc traumatiskas pieredzes, cilvēku pārklāj ar folija segu, lai viņš nezaudētu ķermeņa siltumu un mazinātu iespējamo šoka iestāšanos. Sega ir sapresēta kompaktā iepakojumā, to lieto, apņemot un apklājot cilvēku ap pleciem, bet seju atstājot brīvu. Rekomendēts un precīzāks ir termometrs, kuru var ievietot padusē. 

 

  • Mitrās spirta salvetes

Var noderēt roku dezinfekcijai.

 

  • Ērces noņemšanas pincetes

Īpaši aktuāli, nākot siltajai sezonai. Ja ērce ir dziļi, ērtāk ērci izņemt ar speciālu instrumentu, lai netraumētu ērci un mazinātu potenciālo iespēju inficēties.

 

  • SPF krēms (rekomendēts 50 SPF)

 

  • Gēli zobu šķilšanās laikam 

Zīdaiņiem var noderēt atveldzējošie gēli zobu šķilšanās laikam, lai mazinātu sāpes un diskomfortu.

 

  • Deguna pilieni un ierīce deguna sekrēta atsūkšanai

Īpaši mazākiem bērniem un zīdaiņiem akūtas deguna tūskas un izdalījumu gadījumā noderēs bezrecepšu deguna pilieni. Maziem bērniem, kas paši nevar izšņaukt degunu, var iegādāties sekrēta atsūkšanas ierīci.