Urīna nesaturēšana sievietēm pēc dzemdībām. Kā to ārstēt, stāsta fizioterapeits

Urīna nesaturēšana ir patvaļīga, nevēlama urīna izdalīšanās. Visbiežāk sievietes saskaras ar slodzes jeb stresa urīna nesaturēšanu grūtniecības pēdējās nedēļās un pēcdzemdību periodā. Kā urīna nesaturēšanu risināt ilgtermiņā, "Mammamuntetiem.lv" stāsta sertificēta fizioterapeite Jeļizaveta Lieldidža-Kolbina.
Mēdz būt gadījumi, kad sievietei ir jaukta tipa urīna nesaturēšana – gan slodzes nesaturēšana, gan urīnpūslis ir pārāk aktīvs.

FOTO: Shutterstock.com

Mēdz būt gadījumi, kad sievietei ir jaukta tipa urīna nesaturēšana – gan slodzes nesaturēšana, gan urīnpūslis ir pārāk aktīvs.

Urīna nesaturēšana ir patvaļīga, nevēlama urīna izdalīšanās. Visbiežāk sievietes saskaras ar slodzes jeb stresa urīna nesaturēšanu grūtniecības pēdējās nedēļās un pēcdzemdību periodā. Slodzes urīna nesaturēšana izpaužas ar urīna izdali slodzes laikā, kad paaugstinās spiediens vēdera dobumā, piemēram, šķaudot, klepojot, smejoties, ceļot smagumus, lecot vai skrienot. Urīnpūšļa slēdzējmuskulis nespēj šo slodzi izturēt, kā rezultātā izdalās urīns.

 

Taču var gadīties, ka urīna nesaturēšana notiek pāraktīva urīnpūšļa dēļ, kas izpaužas ne tikai ar urīna noplūdes epizodēm (ne vienmēr tās ir saistītas ar slodzi), bet arī ar biežu urināciju dienas laikā, sajūtu, ka steidzīgi jāmeklē labierīcības, jo nevar noturēt urīnu, kā arī nepieciešamību vairākas reizes celties naktī, lai aizietu uz tualeti. Mēdz būt gadījumi, kad sievietei ir jaukta tipa urīna nesaturēšana – gan slodzes nesaturēšana, gan urīnpūslis ir pārāk aktīvs. Jāpievērš īpaša uzmanība šiem simptomiem, jo tie var liecināt par urīnceļu infekciju vai citu nopietnu problēmu.
 

Kad jāmeklē palīdzība?

Iegurņa pamatnes muskuļi pilda vairākas funckijas – atbalsta mazā iegurņa orgānus, veicina stabilitāti jostas daļā un gūžas locītavās, uzlabo seksuālo funkciju un darbojas urīna un fēču saturēšanā. 

Grūtniecības laikā iegurņa pamatnes muskuļi un vēderprese tiek izstiepti un ne vienmēr atgriežas pirmsdzemdību stāvoklī. 

Jāmin, ka izmaiņas ir novērojamas arī sievietēm, kurām bijis ķeizargrieziens. Ir nepieciešams laiks, lai vēdera, iegurņa pamatnes muskuļi un apkārtesošie audi atjaunotos un atgūtu spēku. 


Intensīvas atjaunošanās periods parasti ilgst 4-6 mēnešus, bet to ietekmē daudz dažādu faktoru – dzemdības, veselības stāvoklis, rētaudi, fizisko aktivitāšu līmenis. Tādēļ pirmo trīs mēnešu laikā pēc dzemdībām nav ieteicamas aktivitātes, kas ietver trieciena elementu (skriešana, lēkšana), lai ļautu ķermenim atgūties.


Neraugoties uz dzemdību veidu, katrai sievietei pēc dzemdībām (bet ne ātrāk kā pēc 6 nedēļām) ieteicams apmeklēt fizioterapeitu pilnvērtīgai izmeklēšanai, ar mērķi veicināt atjanošanos pēc grūtniecības, mazināt urīna nesaturēšanu un uzlabot seksuālo funkciju. Francijā fizioterapija iegurņa pamatnes muskuļiem pēcdzemdību periodā ir valsts apmaksāta, tāpēc francūzietes diezgan ātri tiek galā ar urīna nesaturēšanas problēmu atšķirībā no sievietēm citās valstīs, kuras pie speciālistiem tiek sūtītas ļoti reti, vai viņas pašas kautrējas runāt par šīm problēmām ar ārstiem, cerot, ka tās pāries. 

 

Rehabilitācijas speciālistu pieejamība ir vēl viens aspekts, kas traucē saņemt palīdzību laicīgi, jo, lai ārstētu ar iegurni saistītus traucējumus, tai skaitā urīna nesaturēšanu, ir nepieciešama speciāla apmācība. Latvijā ir diezgan maz fizioterapeitu, kuri prot strādāt ar šīm problēmām. Tāpēc bieži sieviete paliek ar savu problēmu viena, īsti nezinot, ko darīt.
 

Svarīgi vērsties pie speciālista, ja ir:

  • pāraktīva urīnpūšļa pazīmes, lai izslēgtu urīnceļa infekciju;
  • sāpes dzimumakta laikā;
  • fēču nesaturēšana, apgrūtināta defekācija;
  • sāpes iegurnī;
  • rētaudi pēc ķeizargrieziena vai pēc plīsumiem;
  • mazā iegurņa orgānu noslīdējumi,
  • kā arī gadījumā, ja bērniņam aprit gads un mammai joprojām ir urīna nesaturēšana.

 

Kā var palīdzēt fizioterapeits? 

Sākumā būtiski noteikt urīna nesaturēšanas veidu un veikt rūpīgu izmeklēšanu. Tālāk tiek veikta iegurņa pamatnes muskuļu funkcijas novērtēšana. Iegurņa pamatnes muskuļu darbību speciālists pārbauda ievadot pirkstus vagināli vai rektāli un lūdzot sasprindzināt un atslabināt mukuļus. Tiek novērtēts cik muskuļi ir spēcīgi, izturīgi, cik simetriski tie strādā, vai spēj atslābināties.
Urīna nesaturēšana ir tikai viena no problēmām, ar kuru saskaras sieviete. Svarīgi pievērst uzmanību ne tikai iegurņa pamatnes muskuļiem, bet arī 
• vēderpresei – kā strādā muskuļi, vai ir diastāze, 
• elpošanas veidam, 
• stājai un tās izmaiņām, 
• sūdzībām par sāpēm,
• vai ir rētas pēc dzemdībām un kāds ir rētu stāvoklis. 
 

Jāsaprot, cik aktīva sieviete bija pirms dzemdībām un kāds ir pašreizējs aktivitāšu līmenis. Sievietes svars, fizisko aktivitāšu līmenis un blakussaslimšanas (piemēram, cukura diabēts) ir svarīgi faktori, kas nosaka ne tikai ārstēšanas gaitu, bet arī prognozi.
Nereti sievietēm ir arī muguras sāpes un sāpes plecu joslā (augoša mazuļa celšanana un nēsāšana citreiz dienas garumā dara savu). Tāpēc rehabilitācija ietver ne tikai darbu ar iegurni, bet arī citu muskuļu treniņu, stājas uzlabošanu, jostas daļas stabilitātes uzlabošanu un sāpju mazināšanu.  

Reklāma
Reklāma


Kā ārstē urīna nesaturēšanu?

Atbilstošu ārstēšanu nozīmē speciālists pēc rūpīgas izmeklēšanas, ņemot vērā sūdzības, vai ir tikai slodzes urīna nesaturēšana vai tā kombinējas arī ar pāraktīvu urīnpūsli. Aktuālajās fizioterapijas vadlīnijās minēts, ka galvenā ārstēšanas metode ir iegurņa pamatnes muskuļu treniņš. Pēdējo gadu laikā arvien plašāk sāk pielietot biofeedback metodi, lai  fizioterapeita vadībā mācītos apzināti sajust, kontrolēt un regulēt iegurņa pamatnes muskuļu darbību. Zemāk abas metodes tiks apskatītas detalizētāk.
 

Pacientiem var piedāvāt elektrostimulāciju ar mērķi uzlabot muskuļu spēku, jušanu un mazināt sāpes. Ļoti bieži to izmanto kā palīgmetodi gadījumos, kad cilvēks patstāvīgi nespēj sasprindzināt iegurņa pamatnes muskuļus. Jāatzīmē, ka elektrostimulācija nav ieteicama sievietēm ar pāraktīvu urīnpūsli. Taču nav pietiekami daudz pierādījumu, ka elektrostimulācija ir efektīva slodzes urīna nesaturēšanas ārstēšanas metode. Pēc speciālistu viedokļa, eletrostimulācija palīdz sākotnējā etapā, jo sniedz nepieciešamo ķermeņa apzināšanos, kā pareizi sasprindzināt iegurņa pamatnes muskuļus, bet vēlāk ir daudz svarīgāks patstāvīgs darbs ar muskuļiem un regulāra vingrojumu izpilde.

Dažāda smaguma vaginālie konusi ir ļoti populāri, jo tie ir salīdzinoši brīvi pieejami un neprasa nekādu speciālu apmācību to lietošanā. 

Parasti pārdod komplektus ar vairākiem dažāda svara konusiem. Sieviete makstī ievieto konusu un viņas uzdevums to noturēt iekšā. Pēc literatūras datiem, nav līdz galam skaidrs, cik šī metode ir efektīva, ja papildus nekas cits netiek piedāvāts. Kā uzskata speciālisti, vaginālus konusus var izmantot kā papildus metodi iegurņa pamatnes muskuļu treniņam, taču ne visām sievietēm tā ir pieņemama metode, turklāt daļa atzīmē diskomforta sajūtu. 
Jāmin, ka urīna nesaturēsānas ārstēšanā var piedāvāt manuālās terapijas tehnikas, piemēram rētaudu mobilizāciju, lai uzlabotu audu kustīgumu un apmācīt arī pašmasāžas paņēmienus.


Gadījumos, ja nepalīdz konservatīva pieeja, sievieti nosūta tālākai uroginekoloģiskai izmeklēšanai un ārstēšanai. Ir iespējams pielietot arī ķirurģiskās ārstēšanas metodes.


Iegurņa pamatnes muskuļu treniņš

Iegurņa pamatnes muskuļu treniņu piedāvā ar mērķi uzlabot muskuļu spēku, spēju sasprindzināties un izturēt paaugstināto vēdera dobuma spiedienu. Līdz 70% sieviešu slodzes urīna nesaturēšana pazūd pilnībā vai izteikti samazinās pielietojot tikai iegurņa pamatnes muskuļu treniņu bez jebkādiem papildus līdzekļiem. Ņemot vērā efektivitāti, šāda veida treniņš ir pirmā izvēles metode urīna nesaturēšanas gadījumos. 
 

Iegurņa pamatnes muskuļu treniņu iesaka uzsākt speciāli apmācīta fizioterapeita uzraudzībā. Vingrojumus veic dažādās sākumpozīcijas, nepieciešamības gadījumā  fizioterapeits var pielietot manuālo stimulāciju vai biofeedback. Būtiski regulāri vingrot vismaz 3 mēnešus un, gadījumos, ja novēro uzlabojumus, turpināt vingrošanu, nevis pārtraukt to. Labākam rezultātam, jāintegrē apgūtie vingrojumi savā ikdienā, piemēram, veikt vingrojumus reklāmas pauzēs, skatoties seriālus.
 

Interesanti atzīmēt, ka Kegela vingrojumi, kuri ieguva plašu popularināti, neder visiem. Mūsdienu vadlīnijās urīna nesaturēšanas ārstēšanā vairākkārtīgi tiek uzsvērts, ka visi vingrojumi jāiemācās speciālista kontrolē, izmantojot palpāciju (speciālists ar pirkstiem pārbauda muskuļu aktivitāti) vai biofeedback. Tika pierādīts, ka mutiskās instrukcijas un izdales materiāli (pat ar bildēm) ļoti daudzām sievietēm nesniedz pietiekamu priekšstatu un izpratni par to, kā pareizi darbināt muskuļus. Tāpēc pastāv liela varbūtība, ka muskuļi tiks noslogoti nepareizi un, kā rezultātā, vingrošana būs bezjēdzīga. Jāņem vērā, ka tie ir iekšējie muskuļi, kurus mēs tik ļoti labi nejūtam, turklāt mums nav iespēja uz tiem paskatīties un vizuāli noteikt vai tie sasprindzinās vai nē. Diemžēl jāatzīst, ka vingrojumu apraksti un youtube pamācības nesniedz vēlamo efektu.


Biofeedback

Biofeedback treniņa laikā izmanto speciālu sensoru, lai novērtētu muskuļu darbību. Šim nolūkam var izmantot vaginālās vai rektālās zondes. Atkarībā no ierīces, sensori spēj noteikt kontrakcijas spēku, kuri tieši muskuļi tiek aktivizēti un kāds ir muskuļa kontrakcijas virziens. Sensora uztvertie signāli tiek parādīti uz monitora grafiku vai animāciju veidā, ko redz gan speciālists, gan pacients. 


Biofeedback metode nav pārāka par iegurņa pamatnes muskuļu treniņu, bet tā ir būtiska sievietēm, kurām ir samazināta muskuļu kontrole vai kuras neizprot vingrojumu būtību – kas tieši un kā jāsasprindzina vai jāatslabina. Redzot animācijas, veidojas labāka izpratne par to, ka vingrināt muskuļus, lai panāktu efektu. Tāpēc Biofeedback palīdz uzlabot motivāciju un līdzestību. Tā nav atsevišķa terapijas metode, bet to parasti apvieno ar iegurņa pamatnes muskuļu treniņu, lai sieviete redzētu, vai muskuļi ir miera stāvoklī vai sasprindzināti. Atkarībā no situācijas, vajadzīgi no 3 līdz 10 seansiem, lai apgūtu muskuļu pareizus trenēšanas paņēmienus. Jāatzīmē, ka šī metode ir nesāpīga un droša.


Praktiski ieteikumi urīna nesaturēšanas profilaksei un mazināšanai

  • Lai pamanītu rezultātus, svarīgi ievērot speciālista rekomendācijas un regulāri vingrot vismaz 6 nedēļas. Vēlams turpināt regulāri veikt treniņus vismaz 3 mēnešu garumā.
  • Svarīgi iemācīties iztukšot urīnpūsli bez piepūles, nesasprindzinot muskuļus.
  • Ieteicams mazināt svaru, ja ķermeņa masas indekss ir lielāks par 30.
  • Samazināt kofeīna daudzumu uzturā. Kofeīns kairina un aktivizē urīnpūsli, līdz ar to simptomi var pasliktināties, īpaši ja urīnpūslis ir pāraktīvs.
  • Nav ieteicams bez speciālistu konsultācijas pirkt ierīces muskuļu trenēšanai intīmpreču veikalos, jo var panākt nelabvēlīgu efektu. Īpaši svarīgi atcerēties, ka pirmajās sešas nedēļas pēc dzemdībām vispār nevajadzētu izmantot nekādas ierīces.
  • Grūtniecēm no 20. līdz 36. nedēļai ieteicams iegurņa pamatnes muskuļu treniņš, kas sekmē vieglākas dzemdības, mazina varbūtību ka attīstīsies nesaturēšana grūtniecības pēdējās nedēļās līdz 3 mēnešiem pēc dzemdībām, kā arī mazina muguras sāpju varbūtību.

 

Autore: Jeļizaveta Lieldidža-Kolbina, sertificēts fizioterapeits, maģistra grāds veselības zinātnēs
Kontakti: onlinefizio.com, e-pasts: onlinefizio@gmail.com, tālr.: +371 27004995

Saistītie raksti