Kā nepalaist garām to, ka bērnam ir hemofilija?

Hemofilija ir ģenētiska slimība, kurai ir raksturīgi asins recēšanas traucējumi. Kā sarunā ar “Mammamuntetiem.lv” norādīja Baiba Ziemele, Latvijas Hemofilija biedrības vadītāja, apmēram trešdaļai bērnu, kam tiek diagnosticēta šī slimība, tā ir radusies gēnu mutācijas dēļ un tā nav novērojama citiem ģimenes locekļiem.
Lielākoties hemofilijas izcelsme ir meklējama ģimenē.

FOTO: Shutterstock.com

Lielākoties hemofilijas izcelsme ir meklējama ģimenē.

Kā nepalaist garām to, ka bērnam ir hemofilija?

 

Svarīgi ir zināt šo diagnozi, nevis būt noliegumā vai palikt neziņā. Nezinot un ignorējot šo slimību, var iedzīvoties lielākās veselības problēmās. Labāk par šo savu slimību ir zināt un iemācīties ar to sadzīvot, informējot gan mediķus, gan bērnudārza audzinātājas un skolotājus.

 

Reklāma
Reklāma
  1. Lielākoties hemofilijas izcelsme ir meklējama ģimenē, tāpēc, ja kādam no senčiem ir novēroti asinsreces traucējumi, vajadzētu pārbaudīt, vai bērnam nav kādi no tiem, lai izslēgtu hemofilijas iespējamību.
  2. Ja laikā, kad bērns kļūst kustīgāks un sāk rāpot, mazajam uz ceļiem parādās izteikti un daudz zilumu, jākonsultējas ar ārstu, lai saprastu, kas tam var būt par iemeslu.
  3. Zobu šķilšanās laikā pievērst uzmanību tam, vai zobu nākšanu nepavada izteikta smaganu asiņošana.
  4. Pusaudžu vecumā bieža un izteikta deguna asiņošana var norādīt uz kādiem asins recēšanas traucējumiem. Meitenēm vajadzētu novērot pirmās mēnešreizes, jo tās var būt ievērojami stiprākas vai ilgākas, nekā būtu pieļaujams. Parasti atruna ir, ka visām ģimenes sievietēm tā ir. Tieši tas nozīmē, ka vajag pārbaudīties, nevis, ka griezties pie ārsta ar šo lietu nav vērts. Lai gan recēšanas traucējumi sievietēm ir retāk nekā vīriešiem, to ir ļoti svarīgi diagnosticēt.
  5. Ja ir aizdomas par hemofiliju, tiek nozīmētas asins analīzes. Ir analīzes, kuras var veikt bez ģimenes ārsta nosūtījuma, bet ir analīzes, kuras nozīmē ārsts speciālists (hematologs vai bērnu hematoonkologs). Sarežģītākos gadījumos nepieciešami ģenētiskie testi, lai apstiprinātu gēnu mutāciju.

 

Latvijas Hemofilijas biedrība nav saistīta ar hema.lv izveidi, saturu, popularizēšanu.  Hemofilija.lv ir neatkarīgs, biedrības veidots interneta resurss ar izsmeļošu informāciju no starptautiskām organizācijām ikvienam cilvēkam ar asins recēšanas traucējumiem, viņu tuviniekiem, dažādiem speciālistiem.

Hema.lv ir biomedicīnas kompānijas Takeda izveidots informatīvs resurss.