Parādi sev mēli. Par kādām slimībām brīdina izmaiņas mēles izskatā un krāsā

Kas katru rītu būtu jādara cilvēkam, kurš rūpējas par savu veselību? Jāizdzer glāze ūdens, jāiztīra zobi, vēlams pavingrot un arī kārtīgi apskatīt savu mēli.
Bez bažām var dzīvot tie, kam mēle ir rozā, bez aplikuma un mitra.

FOTO: Pexels.com

Bez bažām var dzīvot tie, kam mēle ir rozā, bez aplikuma un mitra.

Mēle var būt ļoti labs organisma veselības indikators, raksta medicīnisko ziņu portāls Healthline.com.  

 

 

Interesanti fakti par mēli

  • Mēle nav vis viens muskulis, bet sastāv no 8 savstarpēji saistītiem muskuļiem.
  • Tas ir vienīgais muskuļu sakopojums, kas darbojas pats pat sevi un neatkarīgi no tā, kā kustās skelets.
  • Mēlē ir no 2 000 līdz 4 000 garšas kārpiņu, kas atjaunojas katru nedēļu!
     

Kad uz pieņemšanu atnāk pacients, ārsts bieži vien prasa parādīt mēli. Tās vizuālais stāvoklis daudz ko var atklāt par slimnieka veselības stāvokli. Mēles forma, cik tā ir kustīga un elastīga, krāsa, mitrums, aplikums, biezums un reljefs atspoguļo patoloģisko izmaiņu procesus konkrētos orgānos. Bez bažām var dzīvot tie, kam mēle ir rozā, bez aplikuma un mitra. Ja kaut kas no zemāk uzskaitītajām īpašībā saglabājas ilgāku laiku, ir iemesls pierakstīties uz vizīti pie ārsta.  

 

 

Visas varavīksnes krāsas

Vesela mēle ir sārta dažādās intensitātes pakāpēs, bet ne koši sarkana. Ļoti sarkana mēle ir anēmijas jeb mazasinības pazīme. Tā var brīdināt par anēmiju pat agrāk kā to uzrāda asinsanalīzes. Vēl viens izteikti sarkanas mēles iemesls ir vitamīna B12 un folskābes deficīts (tāpēc biežāk tāda ir veģetāriešiem), un akūtas infekcijas slimības skarlatīnas vai Kavasaki vīrusa saslimšanas pazīme.

 

Mēle, kuras pamatne dziļāk kaklā ir dzeltenīga, raksturīga cilvēkam, kas bieži slimo ar tonsilītu - hronisku kakla mandeļu iekaisumu.

 

Mēle var būt arī zaļgana un violetos toņos, bet tam biežākais iemesls ir produktu ar mākslīgām krāsvielām pārlieku bieža lietošana uzturā. Piemēram, kakla un klepus pastilas var dot noturīgu nedabīgu mēles nokrāsu. Par to pārāk satraukties nevajag.  

 

 

Aplikums

Jo vairāk uz mēles ir aplikuma, jo sliktāk. Mēdz pat teikt – aplikuma biezums ir proporcionāls problēmas lielumam.  Neliels gaišas krāsas aplikums, ko viegli notīrīt ar speciālu birsti, tiek uzskatīts par normālu, savukārt biezs aplikums var liecināt par kādu veselības problēmu.

 

Baltās krāsas izteikts aplikums liecina par kuņģa un zarnu darbības traucējumiem, dzeltenas krāsas aplikums norāda uz gremošanas traucējumiem, ka arī novērojams aknu, žults izvadsistēmas darbības traucējumu gadījumos.

 

Brūnas vai pat melnas krāsas aplikums parasti liecina par nepietiekami mutes higiēnu.  

 

Biezs balts aplikums ir piena sēnītes savairošanās pazīme mutes dobumā, kas ir imūnsistēmas darbības traucējumu izpausme. Spēcīga imunitāte parasti ar sēnītēm tiek galā pati, novājinātai imūnsistēmai tas tik labi vairs neizdodas. Biežāk to novēro cilvēkiem,  kas saņem ķīmijterapiju, slimo ar cukura diabētu, veciem cilvēkiem un maziem bērniem.  

 

Jo vairāk uz mēles ir aplikuma, jo sliktāk. Mēdz pat teikt – aplikuma biezums ir proporcionāls problēmas lielumam.  

 

Lielas sarkanas un nedzīstošas čūlas uz mēles var liecināt par mēles vēzi. Nekavējoties pie ārsta!  
 

Baltas iegarenas josliņas mēles sānos un uz vaigiem jeb leikoplakija ir izmaiņas mēles šūnās. Novēro cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti, kā arī var būt signāls mutes priekšvēža stadijai.  

Reklāma
Reklāma

 

 

Mēles novietojums

Pareizi ir, ja mēle mutē guļ taisni, bet, aizverot muti, viegli pieskaras ar mēles galiņu aukslējām. Ja, atverot muti, mēle ir nogūlusies pa labi, pa kreisi vai redzamas citas vizuālas asimetrija pazīmes, tas var liecināt par zemmēles nerva bojājumiem, kas var rasties insulta vai sīkāku galvas asinsizplūdumu gadījumos. Ja ir šāda pazīme, steidzami un neatliekami jākonsultējas ar ārstu.  

 

 

Plaisas un vagas

Vecākiem cilvēkiem mēle mēdz būt "saplaisājusi". Šādas pazīmes liecina, ka organisma aizsargspējas samazinātas, arī ilgi neārstētiem hroniskiem gastrītiem un zarnu saslimšanām - kolītiem.  

 

 

Ģeogrāfiskā mēle

Nereti sastopama arī tā saucāmā ''ģeogrāfiskā'' mēle jeb migrējošais atrofiskais glosīts – pašlimitējoša saslimšana, kas neprasa ārstēšanu.  Sastopama 1 – 2,5% cilvēku. Tai ir raksturīgi sārti plankumi ar baltām saliņām. To sauc par ''ģeogrāfisko'' mēli, jo plankumi var radīt ainu, kas atgādina karti. Savukārt par migrējošu to dēvē tāpēc, ka plankumi diennakts laikā var pārvietoties no vienas mēles puses uz otru.

 

Bet tā var būt arī veselības problēmu pazīme, piemēram, liecināt par kādu pārtikas (zemesrieksti, citrusi, čipsi) alerģiju, zarnu trakta saslimšanām, anēmiju, vitamīna B12  trūkumu.

 

 

Sausa mēle

Sausa mēle ir reta parādība, biežāk to redz neatliekamās palīdzības ārsti, dodoties palīgā diabēta slimniekiem, kas nonākuši kritiskos stāvokļos, arī cilvēkiem, kuriem ir stiprs drudzis vai intoksikācija.

Savukārt mēles trīcēšana var būt paaugstināta tiroksīna - vairogdziedzera hormona, gadījumā vai viena no Parkinsona slimības pazīmēm.  

 

 

Ļoti liela  mēle

Mēles iekaisums jeb glosīts  izpaužas kā sāpīga, apsārtusi, nedaudz pietūkusi mēle ar bāli pelēcīgu aplikumu. Ja iekaisums izplatās dziļāk mēles audos, tā stipri palielinās, kļūst smaga; grūti runāt, rīt, dažreiz pat elpot. Zūd garšas uztvere, grūtāk runāt un norīt siekalas. Glosītu var provocēt neārstētas kuņģa un zarnu trakta saslimšanas, mēles traumas, hroniskas zobu un smaganu slimības.  

 

 

Dedzinoša sajūta mutē

Hormonālu svārstību ietekmē, tāpēc to biežāk piedzīvo sievietes, uz mēles var būt dedzinoša sajūta. Vēl viena iespēja – alerģija pret zobu pastas komponenti nātrija laurilsulfātu, kas nodrošina bagātīgu putošanos. Mūsdienās SLS kopjošajos līdzekļos izmanto ļoti reti.  

 

Mēles tīrīšana

Rietumu kultūrā mēles tīrīšana nav pašsaprotama higiēnas procedūra, bet Austrumos mēles tīrīšanai izgatavo speciālus rīkus un kociņu. Mēles apskati vislabāk ir veikt no rīta pirms ēšanas labi apgaismotā telpā. Tīrīt mēli vajag pēc brokastīm. Mēle patiešām būtu jātīra, jo tās virsmu klāj mazi izcilnīši, aiz kuriem aizķeras ēdiens un veidojas mikrobu kolonijas. Mēles tīrīšanu var veikt ar zobu birsti, vienkārši pārvelkot 3 - 4  reizes pāri visai mēlei.

 

Mēli ir jāapskata regulāri, bet nevajag uzstādīt sev diagnozes no tā vien, kas redzams spogulī. Kādu rītu ieraugot mēli brūnganā krāsā, nevajadzētu uzreiz doties meklēt informāciju internetā, lai secinātu, kas tev ir hepatīts. Lai gala diagnozi nosaka ārsts - speciālists.

Saistītie raksti