Grūtības zaudēt svaru? Pārbaudi, vai tev piemīt šie 10 ieradumi, kas palīdz zaudēt lieko svaru

Visi zina, ka veiksmes atslēga svara samazināšanai ir ēst mazāk un kustēties vairāk, bet vienmēr ir “nopietni” iemesli, kas tam traucē: nav laika vai naudas, daudz darba vai liels stress. Svara samazināšana nav akcija – tā ir dzīvesveida maiņa. Bieži vien tā beidzas jau pēc dažām dienām, kuru laikā svars nav zudis, bet labā pašsajūta gan. Via Vitalité (ex. Vitalitātes akadēmijas) vadītāja Maija Atvara stāsta, kas ir biežāk pieļautās kļūdas ceļā uz ideālo figūru, un dalās ar noderīgiem ieteikumiem ķermeņa un prāta sakārtošanai.
Via Vitalité (ex. Vitalitātes akadēmijas) vadītāja Maija Atvara dalās ar noderīgiem ieteikumiem ķermeņa un prāta sakārtošanai.

FOTO: Shutterstock.com

Via Vitalité (ex. Vitalitātes akadēmijas) vadītāja Maija Atvara dalās ar noderīgiem ieteikumiem ķermeņa un prāta sakārtošanai.

Noteikts dienas režīms 

Nereti cilvēki nevar zaudēt svaru, jo nav noteikta dienas ritma, regulāru, veselīgu paradumu, kas atkārtojas no dienas uz dienu, piemēram, maltītes noteiktā laikā, došanās gulēt vienā laikā. Ķermenim patīk darboties pēc bioloģiskā pulksteņa. Režīms un disciplīna, kas kļūst par ieradumu, palīdz ne vien samazināt un noturēt vēlamo svaru, bet arī ilgtermiņā uzlabo veselību un pašsajūtu. Ja ilgstoši nav bijis noteikts režīms, tad būtu ieteicams to ieviest pakāpeniski, piemēram, mosties vienā un tajā pašā laikā, tad režīmam pievienot regulāras pastaigas svaigā gaisā vai sākt ēst maltītes konkrētās stundās. Palēnām iespējams sakārtot dienas ritmu, tādējādi pietuvojoties arī ideālajam svaram.

 

Pilnvērtīgs miegs

Ķermenim un prātam ir vajadzīgs laiks, lai atjaunotos. Svara samazināšanās notiek tieši nakts miega laikā. Miegs rūpējas par mūsu veselību, darba spējām un skaistumu. Kvalitatīvs un pietiekams miegs mazina vēlmi pēc kārumiem un našķēšanās starp ēdienreizēm. Vēlams ieviest veselīgu ieradumu iet gulēt tajā pašā dienā, kad esat piecēlies.

 

Sabalansēts uzturs

Cilvēks kļūdās, domādams, ka svaru iespējams zaudēt neēdot. Lai samazinātu svaru, ir jāēd. Tiesa gan – jāpatērē vairāk kaloriju, nekā uzņemts. Sabalansēts uzturs nozīmē, ka tam jābūt vispusīgam, lai nodrošinātu ķermeni ar nepieciešamajām uzturvielām, lielāko uzsvaru liekot uz produktiem, kas bagāti ar olbaltumvielām un šķiedrvielām. Tāpat maltītēm jābūt regulārām, bet ar nelielām porcijām. Ja mērķis ir zaudēt lieko svaru, noteikti nevajadzētu kautrēties no 

speciālistu palīdzības, kas pastāstīs un pielāgos ēdienkarti individuālajam veselības stāvoklim un vajadzībām.

 

Sportiskās aktivitātes

Tās mazina stresu, uzlabo garastāvokli, veicina ciešāku miegu, citiem vārdiem sakot, uzlabo dzīves kvalitāti. Ikdienā nepieciešamas gan garas pastaigas vai lēna skriešana, gan spēka treniņi. Aerobās slodzes laikā tiek “dedzināti” tauki, un nodarbības trenažieru zālē neļaus jums zaudēt muskuļu masu, kas ir ļoti svarīgi tievēšanas laikā.

 

Dabas klātbūtne

Ja ikdiena paiet pilsētas ofisā, zaudēt liekos kilogramus var būt grūts uzdevums. Izvēloties pusdienas pārtraukumā vai pēc darba veikt nelielu pastaigu, tiks pazemināts stresa līmenis, uzlabosies atmiņa, normalizēsies asinsspiediens, paātrināsies vielmaiņas procesi un tiks veldzēta dvēsele. Tāpat var ieplānot nedēļas nogali ārpus pilsētas burzmas – viena vai divas dienas dabā nereti sniedz enerģiju veselai nedēļai. Bet 10 000 soļi dienā attālina vecumu.

Reklāma
Reklāma

 

Pareiza elpošana

Mazkustīgiem cilvēkiem elpošana ir vājāka, un tas izraisa nevēlamas sekas organismā – elpojot caur muti virspusēji un ātri, gaiss līdz galam nepiepilda plaušas. Lai ilgtermiņā nostiprinātu elpošanas sistēmu, jānodarbojas ar aerobām fiziskajām aktivitātēm, piemēram, nūjošanu. Tās laikā elpošana dabiski kļūst dziļāka un efektīvāka, stiprinot gan sirdi, gan visu elpošanas sistēmu.

 

Mērenība dzīves baudās 

Neatsaki sev neko, bet ievēro mēru! Jo dzīvot vajag ar baudu, lai gan katram par to ir sava izpratne – citam vīna glāze vakarā, citam gabaliņš kraukšķīgas “Cielaviņas”. Un nevajadzētu pārmest sev par šo mazo “grēciņu”, bet izbaudīt to. Ieteicamā proporcija ikdienā būtu – 80% disciplīnas, 20% baudas. 

 

Ūdens

Ūdens ir dzīvība, tas iekustina vielmaiņu, padara cilvēku jaunāku, rada tvirtu un mirdzošu ādu. Ievies ūdens dzeršanu par regulāru paradumu, jo bieži slāpes tiek jauktas ar izsalkumu, tādejādi uzņemot liekas kalorijas. Dienā izdzer vismaz 35 ml ūdens uz 1 kg ķermeņa svara. Tikpat svarīgas ir kustības ūdenī – efektīvs veids, kā koriģēt svaru, ir peldes un vingrošana baseinā. 

 

Ķermeņa un sejas procedūras 

Dažreiz cilvēki domā, ka masāžas ir dzīves ekstra, kam ir tikai īstermiņa efekts. Tā nav! Masāžas ir viens no senākajiem dziedniecības veidiem, kas ar pieskārienu palīdzību vairo veselību un dzīvesprieku. Regulāras masāžas iekustina vielmaiņu, nomierina vai uzmundrina, uzlabo ādas stāvokli un veicina svara zudumu. Būtiskas ir ne tikai ķermeņa, bet arī sejas, roku un pēdu masāžas. 

 

Līdzsvars

Mūsu reakcija ietekmē rezultātu. Svarīgs ir līdzsvars starp iekšējo un ārējo pasauli, starp to, ko cilvēks vēlas, un to, ko ir gatavs ziedot, lai nokļūtu tuvāk savam mērķim – būt sev pašam. Lai cilvēks justos labi, būtiski ir būt atklātam pret sevi pašu, saprast ko vēlas viņš pats, taču dažreiz nepietiek enerģijas to darīt, jo vieglāk ir sekot tam, ko citi saka.  Iespējams, ka labāka pašsajūta un enerģija parādīsies pat pēc pāris lieko kilogramu zaudēšanas.  

 

Saistītie raksti