Nūjošana — sports, kas uzlabo veselību un samazina svaru

Nav nemaz tik daudz to sporta veidu, kas ir patīkami, vienkārši, tik labvēlīgi ietekmē veselību un svaru kā nūjošana. Ja vēl neesi ar to aizrāvies, tad gan jau zini, kas tā tāda ir — izskatās, ka cilvēki slēpo, tikai — bez slēpēm!:) Skaties video!

FOTO: Shutterstock.com

Nūjošana ir ne tikai ir lielisks un patīkams līdzeklis pret stresu, bet arī uzlabo veselību, veicina veselīgu sirds un asinsrites sistēmas darbību, kā arī ir sabiedrotais tiem, kas vēlas samaiznāt ķermeņa svaru. Nūjošana ir īpaši piemērota sēdoša darba darītājiem, jo plašie roku vēzieni izkustina saspringušos plecus un sprandu.


Kā skaidrots Nūjotājiem.lv, nūjošana nodarbina ap 90% cilvēka muskuļu, turklāt tā ir efektīvāka par intensīvu iešanu bez nūjām — saskaņā ar pētījuma rezultātiem (Cooper Institute Research 2000, inwa-nordicwalking.com), īpašo nūju un soļošanas tehnikas pielietojums palielina nodarbību efektivitāti gandrīz uz pusi.

Nūjot ir iespējams visos gadalaikos, nūjošana ir droša, tajā nav vecuma ierobežojumu.

Šobrīd Latvijā sekmīgi strādā Starptautiskās Nūjošanas Asociācijas (INWA) īpaši apmācīti instruktori, kas palīdz apgūt un pilnveidot nūjošanas tehniku, vada nūjotāju grupu nodarbības dažādās Latvijas vietās, konsultē par ekipējumu un nūjošanas aktualitātēm.

Ik nedēļu svars nokrītas pat par kilogramu! Sākumā pat neticēju, ka tā var būt.


Nūjotājas Danutes Akmentiņas pieredze:
„Izmēģināt nūjošanu nolēmu pirms vairākiem gadiem. Kāpēc? Jo vecie kauli sāka sāpēt!” smejas Danute. „Bezmiegs, nogurums, nevarēju rast sev vietu un prātoju, ko ar sevi iesākt, līdz žurnālā 36,6 izlasīju par nūjošanu, kas esot ļoti izplatīta Somijā, Norvēģijā. Tā nu devos uz Rīgu iegādāties nūjas. Sākumā bija jautri — autobraucēji taurēja, vēra vaļā logu un smiedamies sauca, ka esmu aizmirsusi uzvilkt slēpes! Laikā, kad nav sniega, nūjoju katru vakaru — vienā reizē nostaigāju 6-7 kilometrus! Rezultāts? Fantastiska, vienreizēja pašsajūta! Tagad gaidu, kad nokusīs sniegs, jo mans maršruts ir aizsnidzis, bet, kad manas nūjotājas gaitas atsākas, ik nedēļu svars nokrītas pat par kilogramu! Sākumā pat neticēju, ka tā var būt. Cenšos vilkt līdzi arī savu vīru un, kad viņš ir pārvarējis slinkumu, tad pēc izstaigāšanās ir pateicīgs man. Nūjošanu es tiešām no sirds iesaku.”


Nūjot ir veselīgi! Uzzini, kāpēc!
Nūjošana:

1. ir nodarbe svaigā gaisā — tas nozīmē gan tuvību dabai un stresa mazinājumu, gan nodarbības efektivitātes pieaugumu un organisma imunitātes stiprināšanu visos gadalaikos.
2. kliedē sāpes, muskuļu sasprindzinājumu plecu un skausta apvidū; Nūjošana ir viens no ziemeļvalstu ģimenes ārstu visbiežāk ieteiktajiem sporta aktivitāšu veidiem ķermeņa svara regulēšanai, sirds un asinsvadu sistēmas uzlabošanai, vispusīgai un efektīvai slodzes nodrošināšanai visam ķermenim;
3. saudzē locītavas — tās tiek noslogotas par 30% mazāk, nekā, piemēram, vienkārši soļojot;
4. veicina veselīgu miegu;
5. pamazām atvieglo muguras sāpes;
6. uzlabo organisma apgādi ar skābekli;
7. ir labas zāles pret galvassāpēm, ko izraisa ilgstoša sēdēšana;
8. vienmērīgi nodarbina gandrīz 600 muskuļus, tas ir, 90% visas ķermeņa muskulatūras;
9. ir efektīvs novājēšanas līdzeklis. Nūjojot stundas laikā tiek sadedzināts aptuveni 400 kaloriju. Vienkārši soļojot, tiek patērēts par 20% mazāk enerģijas;
10. saudzējoša iespēja tiem, kuri ilgāku laiku nav sportojuši un ķermenis ierūsējis mazkustīguma dēļ;
11. ir dabisks, patīkams, veselīgs līdzeklis pret stresu;
12. veicina tā dēvētā laimes hormona oksitocīna veidošanos organismā, rada gan fizisku, gan emocionālu labsajūtu.

13. ir "zaļa" — videi un cilvēkam draudzīga nodarbe. Nūjošanai nav īpašu prasību pret dalībnieku nūjošanas iemaņām, turklāt nodarbības grupā var vairot draugu pulku.

Reklāma
Reklāma

14. Tas ir vienkārši un pa spēkam ikvienam!

Pareizais nūju garums:
Nūjotpriekam un pastaigas efektivitātei svarīgi, lai tās ar jums saderētu kā cimds ar roku. Nūju garuma aprēķināšanai ir formula: jūsu auguma garums (centimetros) reizināts ar 0,68. Speciālisti piekodina: drīzāk, lai nūjas ir mazliet par īsu, nekā par garu.

 

SKATIES VIDEO, kā pareizi nūjot:


Materiāla tapšanā izmantota informācija no Nūjotājiem.lv un 36.lv