Mammu ēšanas grēki jeb Kas pietrūkst, lai beidzot ēstu veselīgi

Cik tad var runāt par veselīgu ēšanu! - izlasot šo virsrakstu, kāds varbūt norūc. BET! Kad mūsu ģimeni “Rimi” izaicināja vienu nedēļu ēst veselīgi, atklāju daudzus “i”, kam nav salikti punkti. Te nu grēki un atklājumi par un ap veselīgu dzīvesveidu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv


1.Eko produkti vēl nav veselīga uzturs. Mūsu ģimene seko līdzi produktu kvalitātei, kas viennozīmīgi ietekmē arī pasniegtā ēdiena garšu. Taču, pateicoties uztura speciālistes, “Rimi” gardēdes Ingas Pūces atgādinājumam, tagad vairāk sekojam tam, kā tiek organizētas ēdienreizes. Konkrētāk – vajadzīgas 3 pamata maltītes un 1-2 mazās maltītes, nevis, piemēram, ēšana un našķošanās visa vakara garumā. Ar šo iet grūti! Ja brokastis mūsu ģimenei ir OK, tad pusdienas mūsu ģimenes pieaugušajiem no ēdienkartes vispār mēdz pazust vai tiek aizstātas ar jogurtu, kefīru vai batoniņu, lai gan tieši pusdienām jābūt spēka pilnai maltītei;

Pārskatot mūsu biežāk gatavoto ēdienu sarakstu, visur acīs “duras” gaļa, un diezgan liels sliņķis meklēt ēdienus, kuros nav gaļa un kuri varētu garšot arī bērniem.


2.Vakariņās pārāk smags ēdiens. Ja pusdienas ir izlaistas, tad loģiski, ka puncis vakariņās brēc pēc ēdiena un rokas pašas ņem un pagatavo cepešus:). Un tas ir slikti! Vakariņām ir jābūt vieglām – zupas, zivis, dārzeņi, augļi. Piemēram, lieliskas vakariņas ir grūbas, svaigu kāpostu salāti ar eļļu un saldajā - augļi. Pārskatot mūsu biežāk gatavoto ēdienu sarakstu, visur acīs “duras” gaļa, un diezgan liels sliņķis (vienmēr šādos gadījumos pa rokai attaisnojums – nav taču laika) meklēt ēdienus, kuros nav gaļa un kuri varētu garšot arī bērniem. Fakts - pārlieku esam pieradinājuši bērnus pie gaļas, bet ieaudzinātajām tradīcijām ir liela nozīme. Būs jāiegulda zināmu darbu un pacietību, lai mainītu bērnu ēšanas paradumus...

3.Bērniem garšo saldumi (arī man!) un viņiem tos nevajag liegt. Dažkārt par šo pārāk iespringstu un apjūku, kad un ko var vai nevar, un rezultātā noteikti saviem bērniem esmu pilnīgi kaitinoša mamma. Gudrība no uztura speciālistes – kad pārnākam mājās un ķeramies pie vakariņu gatavošanas, bērni drīkst apēst kādu kārumu. Un stundu pēc tam notiek vakariņošana. Ieteikums citām ģimenēm – neveidot mājās saldumu skapīti, tas ir kā velns, kas vilina gan mazos, gan lielos. Saldumus var nopirkt vai pagatavot dienā, kad plānots tos apēst, nevis veidot uzkrājumus.


Esmu atklājusi, ka pretēji ieteikumam uz veikalu neiet izsalkušam, tas ir labākais veids, kā ģimenes ēdienkartē ieviest pārmaiņas! Viegli burkšķošais vēders (bet ne tāds, kas badā) fantāzijai liek raisīties un skatīties jaunu produktu virzienā.


4.Saņemties un ieviest ēdienkartē jaunus produktus, receptes! Lielās iepirkšanās iesaku organizēt, kad rokās ir tuvāko dienu ēdienu saraksts. Taču esmu atklājusi, ka pretēji ieteikumam uz veikalu neiet izsalkušam, tas ir labākais veids, kā ģimenes ēdienkartē ieviest pārmaiņas! Viegli burkšķošais vēders (bet ne tāds, kas badā) fantāzijai liek raisīties un skatīties jaunu produktu virzienā. Piemēram, nedēļas ēdienkartē biju ielikusi biešu zupu, taču ieviesu tajā patīkamas pārmaiņas – kartupeļus aizstāju ar rāceņiem (bērnus par to informēju, kad zupa bija apēsta), rezultāts lielisks!

Reklāma
Reklāma


5.Vairāk staigāt, vairāk sporta! Iesaistoties “Rimi” veselīgas ēšanas izaicinājumā, saņēmām speciālistu konsultācijas. Treneris Kārlis Birmanis aicināja izmēģināt kādu jaunu sporta veidu, un es ķēros pie lietas – sāku apmeklēt kikboksa treniņus. Kā tu visu vari apvienot? - saņēmu jautājumus. Visu es nevaru apvienot, varu tikai samainīt prioritātes. Sports ir obligāta dzīves sastāvdaļa. Ar šo rādu piemēru saviem bērniem un vienlaikus rūpējos par savu nākotnes veselību (jo sportot jāsāk, pirms sāk sāpēt malu malas); es gribu redzēt, kā aug mani bērni, nevis pārvērsties par pukstošu un nevarīgu tantuku. Šo apzinoties, pārkārtoju savas prioritātes. Jā, kādreiz, lai pagūtu uz vakara treniņu, vakariņas ģimenei pagatavoju jau no rīta. Taču arī vīrs izprot, kāpēc sports ir svarīgs, tāpēc veselīga dzīvesveida uzturēšanā esam komanda.

6.Veselīgs uzturs un dzīvesveids nav mocības! Tas ir forši, garšīgi un aizraujoši! Mājās jāgatavo vienkārši un gardi ēdieni (sarežģītie lai paliek svētkiem un restorāniem), tad ēst gatavošana nešķitīs grūta. Starp citu, makaroni nav neveselīgi, tos bērnu ēdienkartē mierīgi var atstāt. Lai sportotu, obligāti nav jāskrien uz nodarbībām. Var sākt ar to, ka samazini lifta un sabiedriskā transporta lietošanas biežumu. Starp citu, fizisko aktivitāšu laikā izdaloties hormons “endorfīns”, ko sauc arī par laimes hormonu. Tātad sportojot mēs kļūstam laimīgāki:).

 

Kā mums veicās veselīgas ēšanas nedēļā, vairāk var uzzināt Facebook.com, skatot tēmturi #KaEdLatvija

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, 3 bērnu mamma un Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja