Zivju zupa: tumšā vai gaišā – izvēlies pats!

No zivju – it īpaši pašu ķerto – asakām, astēm, galvām un ādām var pagatavot aromātisku buljonu. Līdzīgi kā no gaļas, arī no zivs var iegūt gan gaišo, gan tumšo buljonu. Atšķirība vien tāda, ka, gatavojot tumšo buljonu, zivs galvas, astes un asakas vispirms jāapcep.
No tumšā buljona izdosies izcila zivju soļanka ar tomātu mērci un marinētiem gurķīšiem, bet gaišais buljons lieliski garšos ar kartupeļiem, burkāniem un saldētiem vai svaigiem zirnīšiem.

FOTO: Shutterstock.com

No tumšā buljona izdosies izcila zivju soļanka ar tomātu mērci un marinētiem gurķīšiem, bet gaišais buljons lieliski garšos ar kartupeļiem, burkāniem un saldētiem vai svaigiem zirnīšiem.

Sastāvdaļas

Pagatavošanas laiks – 1 h 30 min
6 porcijas

 

Buljonam:

  • 1 jūras asaris
  • 20 garneles
  • 2 litri ūdens
  • 100 ml baltvīna
  • 1 ēdamk. zivju mērces
  • 1 ēdamk. tomātu pastas
  • sāls pēc garšas
  • 1 ķiploks
  • 1 sīpols
  • 20 ml olīveļļas
  • 1 anīsa zvaigzne
  • 1 tējk. koriandra sēkliņu
  • 1/2 čili pipara

 

Reklāma
Reklāma

Zupai:

  • 20 ml olīveļļas
  • 200 g laša filejas
  • 1/2 fenheļa
  • 1/3 purava baltās daļas
  • 2 apelsīnu miza un sula
  • 300 g tomātu
  • bunte pētersīļu

 

Pagatavošana

  1. Notīra garneles (nevārītas, ar galvu), čaumalas un galvas atliek buljonam. 
  2. Izfilē asari, galvu, ādu un asakas liek pie buljona. 
  3. Pagatavo buljonu: katlā ielej eļļu, apcep garneļu un asara kaulus, pievieno lielos gabalos sagrieztu sīpolu un ķiploku, tomātu pastu, pielej baltvīnu un notvaicē uz pusi. Pielej ūdeni un liek visas pārējās buljona sastāvdaļas. Vāra buljonu 25 minūtes, tad izkāš caur smalku sietu.
  4. Gatavo zupu. Olīveļļā apcep kubiņos sagrieztus puravus ar fenheli, pievieno nomizotus un sablendētus tomātus un pielej buljonu. Pievieno apelsīna mizu un sulu un savāra. 
  5. Pašās beigās, kad zupa jau gatava un garšas ir pilnīgas, pievieno palielos gabalos sagrieztas zivis, garneles un vāra vēl divas minūtes. 
  6. Pasniedz ar sakapātiem pētersīļiem.

Saistītie raksti