Īsta, tradicionāla Kaukāza šašlika pagatavošanas recepte

FOTO: Shutterstock.com
Īsta, tradicionāla Kaukāza šašlika pagatavošanas recepte skan
šādi:
- cūkgaļu (aitu) sagriež gabaliņos (ne pārāk mazos, lai neizžūtu
grillējot) un saliek lielā katlā vai spainī (lai vieglāk būtu
maisīt);
- pievieno sīpolus sagrieztus riņķīšos, garšaugus (kindza, dilles,
pētersīļi, selerijas) pēc garšas, smalki sakapājot. Atceries, ka
pārāk daudz garšaugu nomāks gaļas dabīgo aromātu, tādēļ jāievēro
piesardzība to dozēšanā;
- pievienojam cukuru un sāli. Cukurs ir obligāts priekšnosacījums
marinādei, lai gaļa būtu sulīga un garda. Tomēr ir jālūko, lai
marinādi nepadarītu pārāk saldu (to iespējams izdarīt arī ar
kompleksajām garšvielām);
- beigās pievienojam etiķi 7% aptuveni 5 tējkarotes (sīvums
jāpārbauda uz garšu, jo katram ir individuāla marinādes stiprības
patikšana);
- kad viss ir salikts, ir jāveic visu sastāvdaļu SAJAUKŠANA. Kā jau
minēju sākumā, nepieciešams liels trauks vai spainis, lai būtu ērti
visu maisīt un nekaas nekristu un nešļakstītos pāri malām.
Sajaukšana ir viens no svarīgākajiem procesiem šašlika
pagatavošanā, jo kārtīgi sajaucot un maisot gaļu kopā ar pārējām
sastāvdaļām, mēs mehāniski iejaucam gaļā visus marinādes elementus
un padaram daļu mīkstāku un aromātiskāku. Ieteciams jaukt (mīcīt)
vismaz 3-5 minūtes (līdz sāk atdalīties sula);
- pēc sajaukšanas, uzliekam virsū šķīvi ar smagumu, lai gaļa tiktu
nospiesta uz 2-3 stundām.Šāds laika periods ir optimāls marinēšanai
un nav nepieciešams stundām un dienām ilgi "mocīt" gaļu etiķī un
citos marinādes elementos.
Marinējot ātri, mēs iegūstam, sulīgu, aromātisku un ļoti garšīgu
šašliku!
Papildus ieteikumi: var pievienot mazliet ketčupu un ķiploku, ar
citroniem ir jābūt uzmanīgam, jo tie padara gaļu diezgan sausu. Var
izmantot kompleksās garšvielas, bet, ja gaļa ir svaiga, tad tās
absolūti nav nepieciešamas. Un galvenais visu laiku garšojiet, lai
nonāktu pie Jums patīkamas garšu kombinācijas!
Krāsainu vasaru un daudz garšīgu šašliku, draugi! :)
Iesūtījis: Aivars Zaivarinskis,Grilēšanas recepšu konkursa dalībnieks
Sastāvdaļas
- Sāls - 3.tējkarote
- Cukurs - 1.tējkarote
- Kindza, dilles, pētersīļi, selerijas (dažas lapiņas) - 1.gab
- Sīpoli (sagriezti riņķīšos) - 4.gab
- Cūkgaļa (kakla karbonāde) - 2.kg
- Etiķis 7% - 5.tējkarote