Mājās gatavota medus kūka
Esmu ēdusi daudz un dažādu medus kūku, bet tik gardu, kas gatavota mājās, sanāca nogaršot pirmo reizi, tādēļ padalos ar recepti. Pirmo reizi taisu bez iebiezinatā piena, un bez tā krēms ir vēl labāks nekā ar.:)

FOTO: Mammamuntetiem.lv
Meduskūka ar burvīgu vārīto krēmu! Autores foto.
Biskvīta pagatavošana: Olas
izmaisa ar cukuru,pievieno sviestu,medu,sodu un uz lēnas uguns liek
sildīties visu laiku lēni apmaisot, kamēr masa iegūst
karamelizētu nokrāsu. Pievieno miltus un atkal izmaisa (vislabāk ar
koka karoti) un noņem no uguns.Mīklu atstāj uz 30 minūtem.
Tad mīklu sadala no 4-7 daļām(es sadalīju uz
6)Katru mīklas daļu izvīļāt miltos un izrulēt uz ar miltiem
apkaisītas virsmas.
Tad no izrullētas mīklas jāizgriež vajadzīgā lieluma apļi (man
tie ir diametrā 28cm). Lai sanāk smuki, līdzeni apļi, palīgā var
ņemt apakšu no apaļās pannas ar noņemamām malām vai kādu katla
vāku. Tā apstrādā visus mīklas gabaliņus. Mīklas
atgriezumus arī jācep (tā būs jāsadrupina un noderēs kūkas
dekorēšanai beigās). Mīklas apļus un atgriezumus cep uz panns uz
kuras uzklāts cepampapīrs (tā izcepsies diezgan ātri).
Bet vienu otrai virsū gan nelieciet, kad cepat, tās var salipt
kopā.
Kamēr cepās biskvīts pagatavojam
krēmu.
Samaisa miltus,cukuru,vaniļas cukuru,rīvētu citrona mizu un
pievieno nedaudz piena. Visu samaisa līdz vienmērīgai masai. Tad
pievieno olas dzeltenumus un pielej atlikušo pienu.
Likt sildīties uz uguns nepārtraukti, lēni apmaisot līdz kamēr
masa kļūst bieza. Tad pievieno medu, izmaisa, noņem no uguns un
ļauj atdzist. Saldo krējumu uzputot līdz putukrējumam un pievienot
krēmā.
Gatavu krēmu iesmērēt starp biskvīta apļiem un arī pa virsu un
sāniem (es virsu un sānus apsmēreju ar putukrējumu samaisītu ar
pūdercukuru, bet var ar vienkārši ar šo pašu krēmu)
Kad kūka ar krēmu apsmērēta arī no ārspuses, uz tās malām
uzkaisa sadrupināto biskvītu (to kurš palika pāri no atgriezumiem).
Protams, beigās var izdekorēt ar piemēram
samaltiem riekstiem un krēm-puķītēm vai ar ko citu:)
Lūdzu,
cienājaties! :)
Iesūtījusi Laima Akopjana, Lieldienu fotorecepšu konkursa dalībniece
Sastāvdaļas
- Biskvītam:
- Olas - 5.gab
- Cukurs - 1.5.glāzes
- Sviests - 100.gr
- Medus - 4.ēd.karotes
- Soda - 1.5.tēj.karotes
- Milti - 3.glāzes
- Krēmam:
- Piens - 1.litrs
- Olu dzeltenumi - 4.gab
- Cukurs - 10.ēd.karotes
- Medus - 3.ēd.karotes
- Milti - 8.ēd.karotes
- Rīvēta citrona miziņa - 1.gab
- Vaniļas cukurs - 2.tēj.karotes
- Saldais krējums(33%-35%) - 1.glāze