Medus un riekstu kūka

Latvieši to sauktu par plātsmaizi. Šeit tiek izmantoti Indijas rieksti, bet tos mierīgi vari izvēlēties pēc savas gaumes: lazdu riekstus, valriekstus, mandeles. Kas garšo labāk vai vienkārši ir pie rokas.

 

FOTO: Shutterstock.com

Sastāvdaļas

Mīklai:

  • 400 g miltu plus nedaudz darbam ar mīklu
  • 150 ml piena
  • 80 g mīksta sviesta
  • 20 g svaiga rauga
  • 1 ola
  • 1 ēdk. cukura
  • ½ tējk. sāls



Virspusei:

  • 300 g Indijas riekstu
  • 140 g sviesta
  • 300 g medus


Pagatavošana

Pagatavo mīklu. Saberz raugu ar cukuru. Uz darba virsmas izsijā miltus, pieber sāli. Uzsildi pienu, līdz tas remdens. Viegli sakul olu, līdz dzeltenums pilnībā sajaucies ar baltumu. Ietaisi miltos bedrīti un ielej tur raugu, pienu un olu. Sajauc visu viendabīgā mīklā un tad iemīci arī sviestu. Mīci mīklu vēl aptuveni 5 minūtes, līdz tā spīdīga, gludena un atlec no rokām. Viegli pārkaisi ar miltiem, pārsedz ar dvieli un atstāj vienu stundu uzrūgt.

Kamēr rūgst mīkla, pagatavo masu virspusei. Liec bļodā riekstus un ar stampiņu saspaidi, lai tie nedaudz sadrūp. Mazā katliņā liec sviestu, medu un riekstus, uzsildi uz plīts tik daudz, lai sviests ar medu sakūst kopā. Noņem no uguns un atdzesē.

Sadali mīklu uz pusēm. Katru pusi savel bumbā un izrullē apmēram 30 cm diametrā. Liec tās uz cepamajām plātīm un izveido vismaz puscentimetru augstu maliņu. Ļauj pusstundu uzrūgt.

Uzkarsē krāsnī līdz 220 grādiem. Uz katras mīklas plāksnes liec pusi medus masas un izlīdzini, atstājot brīvu maliņu. Cep aptuveni 15 minūtes, līdz mīkla un rieksti nedaudz apbrūnējuši. Kad pīrāgi gatavi, pirms griešanas gabalos ļauj tiem atdzist, tad medus masa virspusē nedaudz sacietēs.
 

Reklāma
Reklāma

No portāla Jauns.lv

 

 

Sastāvdaļas